Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Báránypörkölt medvehagymás-juhtúrós rétessel

Báránypörkölt medvehagymás-juhtúrós rétessel
Báránypörkölt medvehagymás-juhtúrós rétessel
95 perc / előkészület: 30 perc főzés: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az étel úgy született, hogy kis családom kitalálta a húsvéti sütés-főzés alkalmával, csináljak rétest. De olyan igazi házi fajtát :) Gyorsan el is sorolták, ki milyet szeretne enni, almást, mákost, túróst. Mivel volt itthon egy csokor medvehagyma és egy adag juhtúró (amit igazából sztrapacskának szántam), Párom kitalálta, csináljak az édes rétesek mellett sósat is, juhtúróval és medvehagymával. Rögtön megtetszett az ötlet, így született meg ez a rétes. Mivel húsvétra bevásároltunk báránycombból, így adott volt a pörkölt alapanyaga is. Így már csak a kettőt összepárosítottuk, és kész is lett ez a fenséges együttes. A puha, omlós báránycomb kitűnő választás volt pörköltnek.

hozzávalók / 4 adag

A pörkölthöz

A házi készítésű rétestésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A báránycombot lehártyázzuk, megtisztítjuk, majd felkockázzuk. 
  2. A hagymát apróra vágjuk, zsíron megpirítjuk, félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köményt, a préselt fokhagymát, és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.
  3. A húst így pirítjuk a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult, hozzáadjuk a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.
  4. A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, meleg vízben feloldjuk a sót, és belekeverjük az ecetet, ezt is hozzáadjuk, összegyúrjuk, jól kidolgozzuk, majd fél órát langyos helyen pihentetjük. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán el kezdjük kihúzni szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetjük.
  5. A töltelékhez a juhtúrót villával összetörjük, hozzáadjuk a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, búzadarát, megborsozzuk és jól összekeverjük. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja. 
  6. A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyjuk egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni. 
  7. Mielőtt megtöltjük, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral nem túl vastagon, egyenletesen megkenjük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerjük. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk úgy, hogy amikor feltekerjük, jusson mindenhová a töltelékből. 
  8. Felvert tojássárgájával lekenjük a tetejét, miután beleügyeskedtük a szilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőbe téve világos barnára sütjük.
  9. Miután a rétes megsült, felszeleteljük és a báránycombpörkölt mellé tálaljuk, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 718
elküldve: 4
receptkönyvben: 85
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Szilvásgombóc

Mióta szakács: 2011.05.27.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: nehéz
kategória: pörkölt
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

birkapörkölt házi rétessel, báránypörkölt juhtúrós rétessel, házi juhtúrós-medvehagymás rétes báránypörkölttel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1138
bárányhús 80 dkg
vöröshagyma 3 db
fokhagyma 2 gerezd
paprika 1 db
paradicsom 1 db
sűrített paradicsom 15 g
vörösbor 1 dl
sertészsír 1 ek
fűszerpaprika 1 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
finomliszt 7.5 dkg
rétesliszt 7.5 dkg
sertészsír 4 ek
tojás 0.5 db
víz 1 dl
ecet 0.5 kk
0.5 kk
juhtúró 25 dkg
medvehagyma 1 csokor
tejföl 2 ek
búzadara 1 csapott ek
bors 0 ízlés szerint