r
Nosalty Logó

Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Ligeti Károly
Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 14809 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 187 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.3 g

Zsír

  • Összesen
    94.1 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    304 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2708.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    723 mg
  • Nátrium
    1674 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    454 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    525 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    359 micro
Összesen 1235 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    867 g

Zsír

  • Összesen
    1129.4 g
  • Telített zsírsav
    492 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    464 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    92 g
  • Koleszterin
    3643 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    32502.9 g
  • Cink
    171 mg
  • Szelén
    1005 mg
  • Kálcium
    1082 mg
  • Vas
    89 mg
  • Magnézium
    1379 mg
  • Foszfor
    8675 mg
  • Nátrium
    20090 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    154.7 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    5447.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    587 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    120 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    433 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    314 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1195 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    502 micro
  • β-karotin
    6306 micro
  • β-crypt
    1007 micro
  • Likopin
    7719 micro
  • Lut-zea
    4314 micro
Összesen 14809 kcal
  • 11% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    410 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    97 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 187 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A combot vagy lapockát kicsontozzuk, ezeket a csontokat kétfelé fűrészeljük. A színhúst 3x3 cm-es kockákra vágjuk. Az oldalast a pálcák között szétvágjuk, és 3-4 cm-es darabokra fűrészeljük a bordacsontoknál. Az apró csontmorzsalékot lemossuk a húsról.
  2. A vöröshagymát félbevágjuk, majd felkarikázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk, az erős paprikát ízlés szerint felvágjuk, vagy egyben hagyjuk, a paradicsomot és paprikát szeleteljük, a borókabogyót a kés lapjával szétnyomjuk.
  3. A bográcsban rétegesen helyezzük el a hozzávalókat. Megfelelő méretű bográcsot kikenünk sertészsírral, és az aljára helyezzük a csontokat, erre rakjuk a csontos húst, majd a vöröshagyma 1/3-át, rászórjuk a kömény felét és 3 db babérlevelet, meg a fele erős paprikát. A következő réteg a színhús fele, erre rakjuk a vöröshagyma második harmadát, a fokhagymát, a maradék köményt és babérlevelet, rászórjuk a pirospaprikát és sót, és a maradék erős paprikát. Az utolsó réteg a színhús másik fele, majd a maradék vöröshagyma, és befedjük felszeletelt paprikával és paradicsommal. Közepére szórjuk a szétnyomott borókabogyót és őrölt borsot.
  4. Kicsit megnyomkodjuk a bográcsban lévőket, hogy ne legyen nagyon laza, és a bogrács oldalánál óvatosan aláöntünk 5 dl vizet. Tűz fölé tesszük, és amíg nem jelenik meg a bográcsban a leve, erőteljesen tüzelünk alatta. Keverni nem szabad, csak forgatni.
  5. Ha a bográcsban lévő anyagot ellepi a lé és forr, akkor mérsékeljük alatta a tüzet. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Ha nagyon forr, akkor magasabbra emeljük a bográcsot a tűz fölött, különben a hús könnyen szétfő. Mérsékelt tűzön, állandó forrás mellett -a birka korától függően- kb. 4 óra alatt fő puhára. Akkor főtt meg, ha a csontokról leválik a hús. Főzés közben néha meg kell forgatni a bográcsot, hogy ne tudjon leégni. A főzés vége előtt, amikor már puha a hús, hozzáöntjük a vörösbort, 10 percet forraljuk, és tálaljuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 33
  • Össznézettség: 37434
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 25.

Ajánló

Tálaláskor ügyeljünk arra, hogy egyformán osszuk a csontos és színhúst. Friss kenyeret és főtt burgonyát kínálunk mellé, csípős és csemege savanyúsággal.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Birkapörkölt bográcsban Károly konyhájából
Ligeti Károly 129 recept

Ezt a rétegesen összerakott technikát, mondhatnám, hogy az ükapámtól, ő meg az ükapjától tanulta. Egyszerűen arról van szó, hogy egy barátomtól tanultam egy kerti partin, aki így csinálta a birkapörköltet. Hogy Ő kitől tanulta, azt azóta is homály fedi. Viszont néhány jó tanáccsal ellátott, amit most továbbadok. A birkahús vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a többféle hús (comb, lapocka, nyak, oldalas) egy birkából legyenek. A hús lefaggyúzását, mosását mindenki ízlésére bízom. Én a nagyobb faggyúdarabokat távolítom csak el, szeretem a birkaszagú pörköltet. A csontokat soha ne vágjuk bárddal, csak fűrészeljük, így nem lesz tele a pörköltünk csontszilánkkal. A birkapörköltet azóta is így csinálom, ez ideig megelégedésre.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek