r
Nosalty Logó

Báránypörkölt Zolitól

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zoli
Báránypörkölt Zolitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 1519 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 15184 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 237 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    72.7 g

Zsír

  • Összesen
    126 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    337 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1296.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    81 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    111 mg
  • Foszfor
    739 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    407.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    37 micro
  • β-karotin
    531 micro
  • β-crypt
    95 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 1519 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    726.5 g

Zsír

  • Összesen
    1260.3 g
  • Telített zsírsav
    524 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    540 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    115 g
  • Koleszterin
    3373 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12968.7 g
  • Cink
    141 mg
  • Szelén
    813 mg
  • Kálcium
    907 mg
  • Vas
    73 mg
  • Magnézium
    1107 mg
  • Foszfor
    7388 mg
  • Nátrium
    2530 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    137.2 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    4071 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    512 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    304 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    273 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    982 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    367 micro
  • β-karotin
    5312 micro
  • β-crypt
    955 micro
  • Likopin
    6433 micro
  • Lut-zea
    3224 micro
Összesen 15184 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    100 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 237 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst megmossuk, és ahogy lehet felkockázzuk. Nyilván a színhúsnál ez nem okoz problémát, a csontosnál pedig kezelhető nagyságúra kell vágni. (A tenyésztő figyelmessége folyamán ez utóbbival nem sok dolgom volt.) A belsőséget szintén felkockázzuk.
  2. A hagymákat megtisztítjuk, és apróra felkockázzuk. Ugyanígy teszünk mangalica füstölt szalonnával is. A fokhagymát megtisztítjuk, és kés lapjával szétzúzzuk.
  3. A koktél paradicsomokat, és a zöldpaprikákat megmossuk, és ez utóbbit felkarikázzuk. Ilyenkor jobban szeretem a koktélparadicsomot használni, mert kevesebb macera van vele, és teljesen szétfő.
  4. A bográcsba beletesszük a mangalica zsírt, és a feldarabolt szalonnát és kisütjük. Amikor már aranybarna a szalonna, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. A rozsdamentes bográcsnál már itt is nagyon figyelni kellett a tűzre, hogy oda ne égjen.
  5. Hozzáadjuk a húst és a szívet, óvatosan kevergetve megpirítjuk. (Az igazi birkafőző mesterszakácsok rétegezve rakják a húst és a hagymát, de ez most a bogrács miatt meg sem fordult a fejemben.) A hús levet ereszt. Ilyenkor kell a titkos fegyvert, a saját készítésű sós pritaminpaprikát és a zúzott fokhagymát hozzáadni.
  6. A tűzről levéve belekeverjük az őrölt fűszerpaprikát és a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje, és visszatesszük a tűzre. Beletesszük a felkockázott tüdőt, a borókabogyókat és a babérleveleket, és óvatosan tüzelünk alá. A bárányhús egyébként sem szereti a lobogó nagy tüzet.
  7. Időnként fakanállal alányúlva megkeverjük. (Aki ezért meg akar kövezni, annak ajánlom, hogy először próbáljon meg rozsdamentes bográcsban főzni! Azután vállalom a kritikát.) Szükség szerint az elforrt vizet mindig pótoljuk. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a felkockázott májat és beleöntjük a bort. Ízlés szerint készre fűszerezzük és sózzuk.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 34
  • 7 napos nézettség: 329
  • Össznézettség: 117443
  • Feltöltés dátuma: 2015. szeptember 05.

Ajánló

Köretként az asszonyok pirított tarhonyát főztek. Nekem a diétám miatt köles készült. Tálalás után csípős paprikával mindenki egyénileg ízesítette. Nagyon finom. Főleg azoknak ajánlom, akik a faggyús ízt egyáltalán nem kedvelik.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A bárány vagy birkapörköltet a szűk családomban csak ketten szeretjük a feleségemmel, ezért ritkán, csak a baráti körnek szoktam főzni. Sajnos tavaly a betegségem miatt ez kimaradt, úgyhogy most kettőzött elánnal fogtam hozzá. A húst ismerős tenyésztőtől, a házi vágáskor szoktam venni, aminek kettős előnye van. Egyrészt, a tartási körülményeket ismerem, másrészt nem ipari vágást végez, ezért a csöves csontokat fűrészeli, és nem bárddal darabolja össze. Nem mellékes, hogy mindig szoktam a belsőségből is kapni, ami a jelen esetben egy fél szívet, májat és egy rész tüdőt jelentett. Az idén egy, a festői zalai dombok között megbúvó présházban főzhettem. A vendéglátónk megtisztelt azzal, hogy a vadonatúj rozsdamentes bográcsát szentelhettem fel. Ez a főzés során igazán nem villanyozott fel, mert ilyen vacakkal még nem volt dolgom. Mielőtt bárkinek is megfordul a fejében egy vékony rozsdamentes lemezből mély húzással előállított bogrács vásárlása, nagyon gondolja meg. Inkább a rokonságánál vagy a zsibpiacon kutasson fel egy rozsdás vasbográcsot. A vakrozsdát igaz, hogy kemény munkával, de ki lehet csiszolni, de abban legalább lehet főzni és nem kell attól félni, hogy odakapja az ételt. Még szerencse, hogy éltem a gyanúperrel és nagyon óvatosan tüzeltem. Az biztos, hogy a legkisebb vasbográcsomat, amiben nyolcadikos korom óta nem főztem és csak tálalásra használom (ez van a fényképen), sem cserélném el érte. No ennyit a technikai okosságról. A birka vagy báránypörkölt vörösborral történő megszenteléséről egymástól szögesen eltérő vélemények vannak. Mivel sem kun, sem jász nem vagyok, és a bort is szeretem, ezért mellette teszem le a garast. Mindent összevetve, az ebéd után nem sok maradt a pörköltből.

Hozzászólások (1)

gasztrokibic

Már majdnem teljesen körbevigyorogtam a fejem, hogy jajj, hát valaki csak jól kezdi ezt a birkaf?zést....aztán mégsem. :( A jó birkapörkölt alá sosem nem teszünk vizet. Semennyit. Még harmatot sem. Ha csak a csapnivaló bogrács volt az ok, akkor az bocsánatos b?n. :) De a birkahús, bárány pláne, annyi nedvességet ereszt, hogy mellé csak a bor kell majd, semmi más.

Zoli

Kedves Gasztrokibic! Eltaláltad a gondomat .Amúgy az eszembe sem jutott volna vizet önteni a húsra, az elején, de ahogy az elkészítésnél írtam, aki jobban tud ilyen vacak bográcsban f?zni, attól elfogadom a kritikát. Azért a f?zés közben tizenkét ember ebédje forgott kockán és nem mertem kockáztatni. Viszont egyáltalán nem értek veled egyet, abban, hogy nem szabad egy korty vizet sem használni. A hús kiengedi a levét, de kés?bb pótolnod kell a vizet, mert különben zsírjára fogod sütni. A hús min?ségét?l és a húst adó állat korától függ?en ( f?zési id? ) ez többször is megtörténhet. Az utolsó folyadékpótlást mindig borral szoktam , megtenni. Az ízlések és a pofonok teljesen különböz?ek. Annak idején nálunk Nagyk?rösön is több birkanyáj is legelészett a mez?n. Ma már csak néhány tenyészt? tart birkákat. Az egyikt?l, ha vág, szoktam húst vásárolni. Egyébként további jó kibicelést kívánok. Én viszont a kibicelés helyett inkább f?zök és a jónak talált érdekesebb receptjeimet nyilvánosságra hozom ezeken az oldalakon. Zoli.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek