Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bableves csipetkével és kolbásszal (Bableves 2.)

Bableves csipetkével és kolbásszal (Bableves 2.)
Bableves csipetkével és kolbásszal (Bableves 2.)
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy hagyományos, nagyon egyszerű és finom étel. Készíthető füstölt csülökkel is.
Csípős paprikával, fehérkenyérrel még tovább fokozható.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot pár órára beáztatjuk. A babot a húslevesbe feltesszük főzni, hozzáteszünk kb. 1/2 liter vizet is. A lábasba helyezzük egészben a vöröshagymát és a felvágott zöldségeket. Sózzuk ízlés szerint. Addig főzzük, míg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak.
  2. Kevés olajon rántást készítünk, úgy, hogy az összezúzott fokhagymát, és a petrezselymet megfuttatjuk, majd hozzátesszük a lisztet és a paprikát. A felengedett rántást hozzáöntjük a leveshez.
  3. A levesbe tesszük a felkarikázott kolbászt, és tovább főzzük.
  4. Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást elkeverjük, hozzáteszünk egy csipet sót, és annyi lisztel keverjük el, hogy keményebb tészta állagot kapjunk. A tésztát gombócba gyúrjuk, és a forrásban lévő levesbe csipkedjük. Ehhez a mennyiséghez a tészta felét szoktam a levesbe csipkedni. A tészta 5-8 perc alatt fő meg.
  5. Tejföllel tálaljuk, aki szereti, az pár csepp ecetet is tehet bele.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 273 529
elküldve: 30
receptkönyvben: 1 851
elkészítve: 121/138
Facebookon megjelent: -

szakács

Beácska

Mióta szakács: 2008.04.25.
104 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

kolbászos bableves

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anetti82
anetti82 Thu, 2015-03-26 16:39

Ez engem is érdekelne....meglepőnek találom az egy liter folyadékot hozzá!

rezu
Rezu / rezu Mon, 2013-10-21 13:36

Elkészítettem, igaz kolozsvári szalonnával, kolbász helyett, nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!

BejJaki
BejJaki Wed, 2013-01-23 11:41

Beacska,

Koszonom a receptet. Nagyon finom lett a leves! Eletem elso bablevese hozzateszem. A csipetket egyelore kihagytam, de legkozelebb azt is elkeszitem. Kisfiam is egy nagy tanyerral evett a levesbol ebedre.

nyuszuli
nyuszuli Thu, 2012-10-25 23:13

Nagyon szuper a recept, köszönöm szépen, igazi klasszikus :) Babérlevél részemről is ment bele, kolbász helyett viszont füstölt bordaporc(?) vagy mifene ment bele..a hentes adta..olcsó és finom cucc, az íze miatt teszem bele, nem nagyon esszük meg..

edénytéma: Már bocsánat, de sugárban hányok az egész undorító erőszakoskodó,nyugdíjasokat és gyengébb jelleműeket adóságba rántó, rábeszélős köcsög Zeptertől(és társaitól) és tényleg ne itt "porszívó ügynökösködjetek".. lehet jó a termék, de akkor is gerinctelen az egész bagázs..és ez itt nem a reklám helye...

Beácska! Bocsáss meg, a kommentért, a recept szenzációs :)

Ficanka06
Ficanka06 Sun, 2012-08-19 01:50

Teljesen jó a recept, esetleg babérlevelet bírna még el! De egyébként én is így szoktam készíteni, ha egy gyors levest akarok!

agydonor
agydonor Sat, 2012-02-04 15:24

most csináltam meg belőle életem első bablevesét és naggggyon finom lett. köszönöm a segítséget! :)

csm
Móni / csm Wed, 2011-11-30 17:49

Nagggyoooon finom lett, jó kis recept, anyukám is így készíti. Sajtos pogival ma ez volt az ebéd! :)

Sancho
Sancho Sat, 2011-11-19 18:03

Na ez igen! Ajánlatos a kolbászkarikákat egy kicsit megsütni, még finomabb lesz. S ecetes lilahagymát hozzá.

szneki
Szneki / szneki Wed, 2011-10-19 12:37

Kedves Beácska!
hmmm,ez igen,nagyon finom a levesed,tegnap készítettem el,de kolbász nem került bele, a füstölt ízt egy füstölt kockával pótoltam,de nekünk nagyon ízlett!Máskor is így készítem!
Üdv:Zsuzsi

Pasztorella
Pasztorella Sat, 2011-09-24 17:32

Életem első bablevesét a recept alapján csináltam, igaz a kolbászt és a tejfölt kihagytam. Annyira finom lett, hogy a család feje 3 tányérral is megevett egymás után! :D Nagyon jó recept, csak ajánlani tudom. Külön "jó pont" :) hogy minden hozzávaló mennyisége fel van tüntetve (pl. fokhagymás rántás - amivel mindig bajban vagyok).
Üdv. Paszti

andimaginary
andimaginary Mon, 2011-06-27 23:43

A babérlevél biztos dob az ízén, az nagyon jól illik a bablevesbe, gond nem lehet belőle, ha beleraksz 2-3 levelet. Anno anyukám nem tudta, hogy mitől az a pikáns íz, amit amúgy a babérlevél ad, ezért - kezdő háziasszony lévén - egy kis ecetet öntött a levesbe. Apukám mai napig felemlegeti az ecetes bablevest, hogy ő még azt is megette, ami mutatja mennyire szereti anyukámat. (Ő bizony az a férfi, akihez a hasán keresztül vezet az út).
A receptet holnap ki is próbálom, mert már nagyon régóta vágyok egy kis bablevesre és most érdekelne, hogy milyen kolbásszal.
Edény téma: én nem érzem, hogy ez fényezés lenne. Tény, hogy egy jobb minőségű edény sokat segít a főzésben. Teflon serpenyőből sem érdemes a legolcsóbbat megvenni. Ha elkezdesz egy minőségi edényt használni megérzed a különbséget, ráadásul ezek sokkal tartósabbak is. A másik ami fontos, az a kés, szerintem. Érdemes az ilyenekbe befektetni, mert hosszú éveken át ugyanolyan jó minőséggel szolgálják a háziasszonyt és sok időt megspórolnak neki.
Az viszont igaz, hogy itt a recepté a főszerep, és bár szívesen olvasok ilyen témában, erre egy külön fórum kéne. Csak kérlek ne legyen vita, inkább gondoljunk egy nagy tál finom bablevesre!

dtiger
dtiger Fri, 2011-05-27 11:19

A nagy veszekedés közepette elveszett a kérdés, amire én is kíváncsi lennék: nem hiányzik belőle a babérlevél?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-02-01 11:42

Szerintem én is ezt fogom ma megfőzni! :) Egyszerű, de mégis jó :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-01-29 13:42

És a babéros levél???:-)

Pinkmage
Pinkmage / Pinkmage Sat, 2010-11-20 12:49

Kedves Beácska! Ez a recept isteni, gratulálok hozzá és köszönöm, hogy megosztottad Velünk ;-)
Szép napot!Üdv.: Gabi (Pinkmage)

Svenicole
Svenicole Wed, 2010-11-03 21:36

Kedves Beácska!
Épp most készült el a levesem és szeretném megköszöni ezt a csodás receptet most főztem először bablevest életemben és tényleg olyan finom lett mint anno amit mamám csinált vidéken köszönöm még egyszer! Üdv

dorina5
dorina5 / dorina5 Fri, 2010-07-30 23:06

Én anyukámtól Zeptert kaptam ( edénykészlet) férjhezmenetelkor, imádom a benne készült ételeket.

ntibor54
ntibor54 Wed, 2010-06-16 16:12

Ez jobb mint csülökkel ,elég bele egy kevés jó minőségű kolbász és tutira nem lehet elrontani sem .

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Sat, 2010-06-05 08:15

Amennyire drága,annyira biztosan nem jó. Maradok a jól bevált fazekamnál amiben ugyanolyan finoman megfő minden.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-16 14:02

No de mi az az AMC???

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2010-04-16 14:13

Egy főzőrendszer.Nagyon szuper!!!www.hu.amc.info Tudok segíteni ha többet szeretnél tudni róla.Üdv:Bogi

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-04-08 13:19

Megnéztem sok ismerős receptet találtam amit vevőtalálkozók alkalmával főztünk és sok új is van,pl.a tied.

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-04-08 13:10

Kedves annazsofi!Akkor üzenem mindenkinek hogy nem kell messzire menni AMC ügyben.Én is tanácsadó voltam és nagyon szerettem a munkát is,AMC nélkül meg már nem tudnék élni.Lehet hogy ismerjük egymást?Üdv:Bogi

annazsofi
annazsofi / annazsofi Thu, 2010-04-08 12:51

Igen, én tanácsadó is vagyok, de igazából az edény használata fontosabb számomra, mint az üzletkötés. Csak szeretném az igényes főzés, konyha jelentőségére felhívni a figyelmet. Mert ezek namcsak edények, hanem "új életforma "is.
Köszönöm Bia, hogy egyetértesz velem. Tényleg, itt az ideje, hogy receptet is cseréljünk. A lányom is nagyon "kreatív" e tekintetben.Felhívom a figyelmedet a következő honlapra: HOME SUE-PAX . Ott éppen az AMC-ben főtt ízletes receptekkel találkozol.Többek között az enyémmel is.Az enyém, pl: az "erdélyi rakottas".
Üdvözöllek!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-07 10:56

Na hagyjuk már. aki tud főzni az egy piros zománcfazékban is isteni bablevest csinál. Aki meg nem az erőlködhet a százezer forintos edényével. Gondoljatok csak a nagyi főztjére. Nem volt 300 ezerért Zepter vagy mittom'milyen lábasa az tuti. Mégsem főzi le senki...Hagyjuk az oltogatást...

annazsofi
annazsofi / annazsofi Mon, 2011-02-07 13:57

Sajnálom, semmiképp nem akartam "nagyzolni" ezzel az edénnyel,s nem akarok senkit sem irritálni...Nekem bevált nagyon,"kiböjöltem" az árát, amihez senkinek semmi köze.Lehet kevesebb pénzem van, mint azoknak, akik "sírnak", hogy nem tudják az edényt megvenni.Mindenesetre sokkal finomabb a benne főtt étel, mint a hagyományos edényekben.Amúgy ezek nagyanyáink öntöttvas edényeire emlékeztetetnek.Nem kell megvenni, de nem is kell kétségbe vonni a minőségét.Nem kell a demagaógia!Ha valamit nem akarok, vagy nem tudok megvenni, csupán ezért nem kell leminősíteni!

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Mon, 2011-03-07 19:41

Az,hogy finomabb lesz benne a kaja azt én is kétlem,finomabb az étel mondjuk ha szabad tűzön készítjük bográcsba,ez tény és való,de lábos és lábos között nem hinném,hogy különbség van.Ez a leves úgy jó ahogy van.életemben nem ettem finomabbat,tuti ugyanolyan lenne akármilyen fazékba. Lehet fényezni még a márkát,csak éppen felesleges. Ezt vidd máshová,ahol kifejezetten az edényről beszélnek,és nem az ételről.
Még jó hogy nem írod be minden recepthez,hiszen gondolom nem csak a bableves finomabb benne.....
Eszembe nem jutott,hogy ilyen fazekat vegyek,de az agyam eldobom ettől a "fényezéstől"!! Főzögessél benne nyugodtan,csak maradj csendben....

klm999
klm999 Thu, 2013-08-01 15:10

ha nem vetted volna észre pettyestyúk hozzászólásához reagált, hogy miért tartott neki 3 órába a paszúly megfőzése míg Beácskának 1 órába. fingom sincs mi ez az AMC, de úgy látszik, hogy ebben is nagyon gyorsan megfől a paszúly mint a kuktában, ami önmagában is felkelti az érdeklődést. nem mindenkiben, de van akiben igen. lehet, hogy ez AMC semmire sem fogja vinni, de a kukta megjelenésekor is voltak olyanok akik a kuktát nagyzolásnak tartották: "mi? van saját kuktád?! megengedhetsz magadnak egy saját kuktát?! legalább a tepsit kinyalja?! vagy ahhoz már van kertészed is? eriggy és ülj bele a kuktád nyelébe vazeg..."

annazsofi
annazsofi / annazsofi Thu, 2010-04-08 11:34

Kedves mirza és Bia!
AMC edényben főzök, több mint 2 év óta. Nemcsak én, hanem a lányomék és fiamék is. Ők "csodaedénynek" nevezik.Minden hagyományos edényemen túladtam. Most húsvétkor látni kellett volna azt a néhány edényt és fedőt, hogy "megpörgettem" annyiféle ételnek.Mivel sokoldalú, néhány is elég belőle.Ők a segítőim az igényes főzésnél.

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-04-08 12:25

Kedves annazsofi!Hurrá!Én is két éve főzök AMC-ben és ez a legszuperebb edény a világon!Négy gyerek mellet nekem nagyon sokat jelent hogy gyorsan egészségeset tudok főzni benne. Örülök mert most már megoszthatjuk a tapasztalatainkat,melyik receptet hogyan főzzük AMC-ben.Mindenkinek üzenem ha találkozik ezzel az edénnyel tanácsadók által,ismerje meg bátran,és próbálja ki.Nem fog csalódni ez garantált.Ha valakinek kérdése van szivesen összehozom AMC tanácsadóval. Üdv:Bogi

annazsofi
annazsofi / annazsofi Thu, 2010-02-04 06:36

Szia!
Amit a zöldségestől vásárolsz kimérva, valúszínű megfű beáztatás előtt. De a zacskós, áruházi bab nekem is nehzen fő meg.Amúgy a szuper gyorsfőzőedényben, amiket én használok, minden nagyon hamar, zsíradék hozzáadása nélkül, nagyon ízletesre fő. És minden bab jól megfő benne.Ha érdekel az edény, szívesen tájákoztatlak titeket!

pettyestyúk
pettyestyúk Wed, 2010-02-03 00:15

Életem első bablevesét eszerint csináltam és meg kell, hogy mondjam, vetekszik az anyukáméval :) .. Szuperfincsító lett!!!
Egyedül annyi volt a bibi, hogy nekem a 60perc főzési idő 3óra lett a bab miatt, lehet mert nem kuktában főztem? Vagy maga a bab volt a bűnös, mármint minőségileg???

Müszi
Müszi Thu, 2010-01-28 14:42

Beácska, ismét azt kell mondanom, hogy teljesen egyforma recept szerint főzzük a bablevest is ! Az "is"
a gombalevesnek szól, mert ott már utaltam a hasonlóságra.
Üdvözlettel: Marika

mohamoso
mohamoso Sun, 2010-01-24 18:58

Kétszer csináltam két hét alatt annyira ízlett. Jó sok kolbásszal! A megszokott csülkös íz után nem is gondoltam volna, hogy ennyire bejön kolbásszal! Csak bátran aki szereti a babot.

795
fejtett bab 25 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
sárgarépa 2 db
fehérrépa 2 db
csirke alaplé 5 dl
víz 5 dl
fokhagyma 4 gerezd
petrezselyem 1 csokor
finomliszt 0.5 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek
fűszerpaprika 1 kávéskanál
kolbász 25 dkg
tejföl 4 ek
tojás 1 db
finomliszt 15 dkg
0 ízlés szerint