Babgulyás Gabci Apótól

- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
167g sertéshús277 kcal
-
42g füstölt lapocka96 kcal
-
33g bacon131 kcal
-
19 kcal
-
38g vöröshagyma14 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
42g paradicsom8 kcal
-
33g tv paprika5 kcal
-
1 kcal
-
22g zeller8 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
20g fehérrépa13 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g fejtett bab416 kcal
-
167g víz0 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
2000g sertéshús3320 kcal
-
500g füstölt lapocka1150 kcal
-
400g bacon1572 kcal
-
26g napraforgó olaj225 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
500g paradicsom90 kcal
-
400g tv paprika66 kcal
-
12 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
240g fehérrépa153 kcal
-
6g kakukkfű6 kcal
-
12g fűszerpaprika34 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1500g fejtett bab4995 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
23g sertéshús38 kcal
-
5.7g füstölt lapocka13 kcal
-
4.6g bacon18 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
5.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
5.7g paradicsom1 kcal
-
4.6g tv paprika1 kcal
-
0.6g hegyes erős paprika0 kcal
-
3g zeller1 kcal
-
3.7g sárgarépa1 kcal
-
2.8g fehérrépa2 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
17.2g fejtett bab57 kcal
-
23g víz0 kcal
-
0.3g petrezselyem0 kcal
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 78 g
Zsír
-
Összesen 37.4 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2442 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 866 mg
-
Nátrium 807 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 465.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 262 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 523 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 880 micro
-
β-karotin 2588 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 1072 micro
-
Lut-zea 501 micro
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 936 g
Zsír
-
Összesen 449.4 g
-
Telített zsírsav 138 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 207 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 1544 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 29303.5 g
-
Cink 100 mg
-
Szelén 812 mg
-
Kálcium 4368 mg
-
Vas 181 mg
-
Magnézium 3721 mg
-
Foszfor 10389 mg
-
Nátrium 9684 mg
-
Réz 18 mg
-
Mangán 31 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1075.9 g
-
Cukor 101 mg
-
Élelmi rost 276 mg
VÍZ
-
Összesen 5583.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3143 micro
-
B6 vitamin: 23 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 511 mg
-
D vitamin: 484 micro
-
K vitamin: 709 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 17 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 7 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 148 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6270 micro
-
Kolin: 2466 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 10565 micro
-
β-karotin 31057 micro
-
β-crypt 765 micro
-
Likopin 12868 micro
-
Lut-zea 6007 micro
- 12% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 5.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 336.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 64.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 121 micro
-
β-karotin 357 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 148 micro
-
Lut-zea 69 micro
Hozzávalók
-
2 kg sertéshús
-
50 dkg füstölt lapocka
-
40 dkg bacon
-
5 közepes db vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
5 db paradicsom
-
4 db tv paprika
-
1 db hegyes erős paprika
-
1 közepes db zeller
-
4 db sárgarépa
-
4 kis db fehérrépa
-
2 ek kakukkfű
-
3 ek fűszerpaprika
-
3 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
1.5 kg fejtett bab
-
2 l víz
-
0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
- Az apróra vágott bacont üvegesre pirítjuk.
- Felöntjük étolajjal (ízlés, és koszorúér állapottól függően, zsírt használunk).
- Belehelyezzük a szintén apróra vágott, és előre felkozkázott vöröshagymát és fokhagymát, kb. 10 percig pároljuk.
- Miután ahagymamegpuhult, beletesszük a felkockázottsertéshúst kb. 15 percig főzzük, sűrű kevergetés mellett.
- Amikor a húsok kifehéredtek, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat (az erőspaprikát is),kb. 5 percig kevergetve főzzük.
- Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felszeletelt répát, zellert és fehérrépát. Kb. 10 percig kevergettve főzzük. (A zöldségekben lévő folyadék elegendő nedvességet biztosít, hogy a kondérban lévő alapanyagok ízei összeérjenek.)
- Miutána kondér tartalma elkezd rotyogni hozzáadjuk a füstölt sertéshúst, az őrölt pirospaprikát, az őrölt borsot, és a kakukkfüvet.
- Nagyon fontos, hogy egy-két kevergetés után azonnal öntsük föl az egészet kb.2-2,5 liter vízzel, nehogy az őrölt paprika odakapjon, és megkeserítse a babgulyásunkat. Kb. 10 percig, lassú tűzön rotyogtassuk.
- Miután a lé tökéletesen átforrt, tegyük bele az előzetesen babérlevéllel beáztatott babot. Nyugodtan belefőzhetjük a babérlevelet is, ez csak egyplusz pikáns ízt kölcsönöz a gulyásunknak. (Amennyiben a babot előfözzük, időt spórolhatunk meg, de véleményem szerint az étel élvezeti értékét csak abban az esetben befolyásolja, amennyiben beáztatott bab túlságosan kemény marad, és nem képes mepuhulni a főzés folyamán sem.)
- Rakjunk a tűzre, és kevergetés mellett addig főzzük a levet, amíg a bab kellőképpen meg nem puhul. Természetesen az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk.
- A főzés utolsó szakaszában dobjuk bele a petrezselymet.
- Természetesen az étel sózása sem maradhat el. Menet közben kóstolgassuk a művünket, és ennek függvényében ízesítsük sóval.
- további ételfotók...
- Receptkönyvben: 727
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 170
- Össznézettség: 404267
- Feltöltés dátuma: 2009. június 16.
Ajánló
Csipetkét is készíthettünk volna, de nem tettük, maradtunk egy szép nagy, 3 kg-os parasztkenyérnél tésztaügyileg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Idén is eljutottunk addig, hogy megrendezhettük a 2009-es év leányfalui főzőcskézését. Az időjárás két alkalommal már közbeszólt, de most mindenki úgy döntött, lesz, ami lesz, belevág a kalandba, és mindannyiunk közös örömére kimerészkedik a vadonba, ahol az elemek nem csak egy elektronsugárcsövön keresztül élvezhetőek. Mindenki otthagyta a sorozatokkal és celebekkel kibélelt kényelmes életét pár órára, hogy közösen elkészítsük a nem igazán Tesco gazdaságos alapokon nyugvó ebédünket. Öröm volt nézni a NEXT GENERATION-t, ahogy a kerékpárútnak definiált aszfaltcsíkon esnek-kelnek, és minden szülői instrukció ellenére pontosan ellenkezőleg csekszenek, mint ahogy azt az ősök javasolják torkuk szakadtából. Köszönöm a segédkezeket Zitának és Mariannak, bár a hámozott paradicsom véleményem szerint nem igazán mutatott volna jól a levesben. Meg különben is, ha idén meghámozzuk a paradicsomot, akkor jövőre meg egyesével megmossuk majd a paprikamagokat? Jó ötletnek bizonyult a Vegeta bevetése is, kedves Mariann :-), de azért bízom benne hogy a valóságban nem borogattatok bele mindenféle mixeket a témába :-). Köszönöm Krisztinek is a segítséget, bár a lassan alámerülő papírkendőt csak rendkívüli reflexeimnek köszönhetően tudtam eltávolítani a majdnem kész műalkotásbó l:-). Egyszóval köszönöm mindenkinek hogy eljött, hogy ott volt és egyéniségével emelte a délután hangulatát!
Hozzászólások (10)
én ma babgulyást f?zök,de zöldség nélkül.Nagyon rossz lesz?
en csipetket is rakok bele:)
en csipetket is rakok bele:)
Remek bableves recept. Én is szeretem a füstölt húst babbal, de a babgulyás az marhából készül... Lásd még: gulya. És még valami. a baconról le kéne végre szokni: ez magyarul nem más, mint szalonna. Az angolszász "sliced bacon" szeletelt szalonna kifejezés kultúrbarbárok és egyéb sznobok által használt kifejezés, amúgy ízben meg sem közelíti az igazi (figyelem: nem Tescós!) kolozsvári szalonnát! Sajnos, ma már János bácsi Bivalyb...nádon is grappát iszik törkölypálinka helyett, és "welcome drinknek" nevezi... Hagyjuk ezeket a managereknek, nekik amúgy is mindegy. Legyünk inkább magyarok, és becsüljük meg hagyományainkat, nyelvünkben is,
sankoxxl igazad van!
Kedves sankoxxl!Szívemb?l szóltál.Tökéletesen egyetértek veled. Üdv:Tarackos
Nem tudok egyetérteni a bacont illet?en. Ha szeletelt szalonnát írsz, akkor (bár nagyon finom a házi kolozsvári szalonna) körül kellene írnod magyarul, hogy az a hajszálvékony szalonnaszelet, amit lapos, vákuum csomagolásban árulnak és a húsos szalonna csíkok félig fedik egymást. Mert aki bacont szeretne venni, az ezt veszi az egész világon (ahol kapható) és semmi mást. Ha ez nem gy?zött meg, akkor gondolj az angol szalonnára, ami semmi mással nem téveszthet? össze. F?leg a bacon-nel nem. Valamilyen szinten én is hagyománytisztel? vagyok, de a XXI. században élünk és egyre többen beszélünk világnyelveket, az elnevezéseket illet?en is haladni kell a korral. Ez jó szándékú kritika volt részemr?l.
Kimereszkedni a vadonba en is nagyon sziveseeen veletek tartottam volna, es persze a : " fozocske de okosan" tevekenysegbol sem huztam volna ki magam. De hogy a gulyasleves receptjere terjek, ez valoban nem gulyasleves, ugyanis a gulyas az marha husbol keszul...ugy tudom. egyebkent nagyon gusztusos a leves a foton, szerintem nagyon finom is volt, nekem is becsuszott volna egy tanyerkaval. Csak a leves nevevel nem egyezem. :)
Nálad a pont Lu-lu!A babgulyásba se sertés, se füstölt hús nem való!Igaz mind a kett?vel isteni a bableves, de az nem babgulyás!!! Valamint a f?szerezése sem a babgulyáshoz való.
Ma elkészítettem és isteni finom lett! Köszönöm a receptet!
Megcsináltam a levest, csak sertéshús helyett marhával. A húst a hagymával, paprikával végül f?szerekkel összepirítottam, aztán vízzel felöntöttem, f?tt 2,5 órát, majd fél órát még a leveszöldségekkel. Ezt leszámítva követtem a receptet, és nem is tudom, csináltam-e már valaha ilyen finom levest. Mindenki imádta :) Köszi a feltöltést! :)
A babgulyas alapfuszere a komeny! Ez bableves...
A recept jó, de valószín?leg tévedésb?l került ide. Ez inkább babkondás leves lenne. Mivel a gulyás marhát ?riz, a kondás sertést. A zöldséggel gazdagítás tetszik. Sokan úgy vélik az nem kell bele. Ez onnan ered, hogy a keletkezésénél nem állt rendelkezésre. Viszont ma már könnyedén tudjuk vele gazdagítani. Különlegesen jó ízük van a párolás következtében felvett zamatoktól.
nagyon igazad van, a múltkor nem volt id?m f?zni, gondoltam eszek valahol, lencsegulyás, na ez pont jó, de kiderült sertéshússal készült: a gulyás szó a marhahúshoz kapcsolódik nem a sertéshez. Igaz a sertéshús olcsóbb, mint a marha, de nem csak az ára különbözik, hanem az íze is. Nem is kicsit. Ez pont itt kell elmagyarázni?
konda, nyáj, ménes, gulya. Hát bizony ezt még alsó tagozatban tanultam. Igaza van sankoxxlnak, ez szárazbableves sertés -vagy ahogyan felénk nevezik- disznóhússal. Sajnos, ez a legtöbb ilyen receptr?l elmondható. Természetesen ett?l még nagyom finom, én is szeretem, de más ízvilág, mint a "gulyás".