Nosalty Logó

Babgulyás Gabci Apótól

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Babgulyás Gabci Apótól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1004 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 12018 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 137 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    78 g

Zsír

  • Összesen
    37.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2442 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    310 mg
  • Foszfor
    866 mg
  • Nátrium
    807 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.7 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    465.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    262 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    43 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    59 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    523 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    880 micro
  • β-karotin
    2588 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    1072 micro
  • Lut-zea
    501 micro
Összesen 1004 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    936 g

Zsír

  • Összesen
    449.4 g
  • Telített zsírsav
    138 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    207 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    80 g
  • Koleszterin
    1544 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    29303.5 g
  • Cink
    100 mg
  • Szelén
    812 mg
  • Kálcium
    4368 mg
  • Vas
    181 mg
  • Magnézium
    3721 mg
  • Foszfor
    10389 mg
  • Nátrium
    9684 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1075.9 g
  • Cukor
    101 mg
  • Élelmi rost
    276 mg

VÍZ

  • Összesen
    5583.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3143 micro
  • B6 vitamin:
    23 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    31 mg
  • C vitamin:
    511 mg
  • D vitamin:
    484 micro
  • K vitamin:
    709 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    17 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    148 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6270 micro
  • Kolin:
    2466 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    10565 micro
  • β-karotin
    31057 micro
  • β-crypt
    765 micro
  • Likopin
    12868 micro
  • Lut-zea
    6007 micro
Összesen 12018 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    64.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    121 micro
  • β-karotin
    357 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    148 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 137 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az apróra vágott bacont üvegesre pirítjuk.
  2. Felöntjük étolajjal (ízlés, és koszorúér állapottól függően, zsírt használunk).
  3. Belehelyezzük a szintén apróra vágott, és előre felkozkázott vöröshagymát és fokhagymát, kb. 10 percig pároljuk.
  4. Miután ahagymamegpuhult, beletesszük a felkockázottsertéshúst kb. 15 percig főzzük, sűrű kevergetés mellett.
  5. Amikor a húsok kifehéredtek, hozzáadjuk a felkockázott paprikákat (az erőspaprikát is),kb. 5 percig kevergetve főzzük.
  6. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, felszeletelt répát, zellert és fehérrépát. Kb. 10 percig kevergettve főzzük. (A zöldségekben lévő folyadék elegendő nedvességet biztosít, hogy a kondérban lévő alapanyagok ízei összeérjenek.)
  7. Miutána kondér tartalma elkezd rotyogni hozzáadjuk a füstölt sertéshúst, az őrölt pirospaprikát, az őrölt borsot, és a kakukkfüvet.
  8. Nagyon fontos, hogy egy-két kevergetés után azonnal öntsük föl az egészet kb.2-2,5 liter vízzel, nehogy az őrölt paprika odakapjon, és megkeserítse a babgulyásunkat. Kb. 10 percig, lassú tűzön rotyogtassuk.
  9. Miután a lé tökéletesen átforrt, tegyük bele az előzetesen babérlevéllel beáztatott babot. Nyugodtan belefőzhetjük a babérlevelet is, ez csak egyplusz pikáns ízt kölcsönöz a gulyásunknak. (Amennyiben a babot előfözzük, időt spórolhatunk meg, de véleményem szerint az étel élvezeti értékét csak abban az esetben befolyásolja, amennyiben beáztatott bab túlságosan kemény marad, és nem képes mepuhulni a főzés folyamán sem.)
  10. Rakjunk a tűzre, és kevergetés mellett addig főzzük a levet, amíg a bab kellőképpen meg nem puhul. Természetesen az elfőtt folyadékot folyamatosan pótoljuk.
  11. A főzés utolsó szakaszában dobjuk bele a petrezselymet.
  12. Természetesen az étel sózása sem maradhat el. Menet közben kóstolgassuk a művünket, és ennek függvényében ízesítsük sóval.
  13. további ételfotók...
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 50
  • 7 napos nézettség: 192
  • Össznézettség: 395130
  • Feltöltés dátuma: 2009. június 16.

Ajánló

Csipetkét is készíthettünk volna, de nem tettük, maradtunk egy szép nagy, 3 kg-os parasztkenyérnél tésztaügyileg.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Idén is eljutottunk addig, hogy megrendezhettük a 2009-es év leányfalui főzőcskézését. Az időjárás két alkalommal már közbeszólt, de most mindenki úgy döntött, lesz, ami lesz, belevág a kalandba, és mindannyiunk közös örömére kimerészkedik a vadonba, ahol az elemek nem csak egy elektronsugárcsövön keresztül élvezhetőek. Mindenki otthagyta a sorozatokkal és celebekkel kibélelt kényelmes életét pár órára, hogy közösen elkészítsük a nem igazán Tesco gazdaságos alapokon nyugvó ebédünket. Öröm volt nézni a NEXT GENERATION-t, ahogy a kerékpárútnak definiált aszfaltcsíkon esnek-kelnek, és minden szülői instrukció ellenére pontosan ellenkezőleg csekszenek, mint ahogy azt az ősök javasolják torkuk szakadtából. Köszönöm a segédkezeket Zitának és Mariannak, bár a hámozott paradicsom véleményem szerint nem igazán mutatott volna jól a levesben. Meg különben is, ha idén meghámozzuk a paradicsomot, akkor jövőre meg egyesével megmossuk majd a paprikamagokat? Jó ötletnek bizonyult a Vegeta bevetése is, kedves Mariann :-), de azért bízom benne hogy a valóságban nem borogattatok bele mindenféle mixeket a témába :-). Köszönöm Krisztinek is a segítséget, bár a lassan alámerülő papírkendőt csak rendkívüli reflexeimnek köszönhetően tudtam eltávolítani a majdnem kész műalkotásbó l:-). Egyszóval köszönöm mindenkinek hogy eljött, hogy ott volt és egyéniségével emelte a délután hangulatát!  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

én ma babgulyást f?zök,de zöldség nélkül.Nagyon rossz lesz?

Törölt felhasználó

en csipetket is rakok bele:)

Törölt felhasználó

en csipetket is rakok bele:)

sankoxxl

Remek bableves recept. Én is szeretem a füstölt húst babbal, de a babgulyás az marhából készül... Lásd még: gulya. És még valami. a baconról le kéne végre szokni: ez magyarul nem más, mint szalonna. Az angolszász "sliced bacon" szeletelt szalonna kifejezés kultúrbarbárok és egyéb sznobok által használt kifejezés, amúgy ízben meg sem közelíti az igazi (figyelem: nem Tescós!) kolozsvári szalonnát! Sajnos, ma már János bácsi Bivalyb...nádon is grappát iszik törkölypálinka helyett, és "welcome drinknek" nevezi... Hagyjuk ezeket a managereknek, nekik amúgy is mindegy. Legyünk inkább magyarok, és becsüljük meg hagyományainkat, nyelvünkben is,

baliz

sankoxxl igazad van!

Tarackos

Kedves sankoxxl!Szívemb?l szóltál.Tökéletesen egyetértek veled. Üdv:Tarackos

Finimini

Nem tudok egyetérteni a bacont illet?en. Ha szeletelt szalonnát írsz, akkor (bár nagyon finom a házi kolozsvári szalonna) körül kellene írnod magyarul, hogy az a hajszálvékony szalonnaszelet, amit lapos, vákuum csomagolásban árulnak és a húsos szalonna csíkok félig fedik egymást. Mert aki bacont szeretne venni, az ezt veszi az egész világon (ahol kapható) és semmi mást. Ha ez nem gy?zött meg, akkor gondolj az angol szalonnára, ami semmi mással nem téveszthet? össze. F?leg a bacon-nel nem. Valamilyen szinten én is hagyománytisztel? vagyok, de a XXI. században élünk és egyre többen beszélünk világnyelveket, az elnevezéseket illet?en is haladni kell a korral. Ez jó szándékú kritika volt részemr?l.

Törölt felhasználó

Kimereszkedni a vadonba en is nagyon sziveseeen veletek tartottam volna, es persze a : " fozocske de okosan" tevekenysegbol sem huztam volna ki magam. De hogy a gulyasleves receptjere terjek, ez valoban nem gulyasleves, ugyanis a gulyas az marha husbol keszul...ugy tudom. egyebkent nagyon gusztusos a leves a foton, szerintem nagyon finom is volt, nekem is becsuszott volna egy tanyerkaval. Csak a leves nevevel nem egyezem. :)

mamec

Nálad a pont Lu-lu!A babgulyásba se sertés, se füstölt hús nem való!Igaz mind a kett?vel isteni a bableves, de az nem babgulyás!!! Valamint a f?szerezése sem a babgulyáshoz való.

Törölt felhasználó

Ma elkészítettem és isteni finom lett! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Megcsináltam a levest, csak sertéshús helyett marhával. A húst a hagymával, paprikával végül f?szerekkel összepirítottam, aztán vízzel felöntöttem, f?tt 2,5 órát, majd fél órát még a leveszöldségekkel. Ezt leszámítva követtem a receptet, és nem is tudom, csináltam-e már valaha ilyen finom levest. Mindenki imádta :) Köszi a feltöltést! :)

_levi_

A babgulyas alapfuszere a komeny! Ez bableves...

Törölt felhasználó

A recept jó, de valószín?leg tévedésb?l került ide. Ez inkább babkondás leves lenne. Mivel a gulyás marhát ?riz, a kondás sertést. A zöldséggel gazdagítás tetszik. Sokan úgy vélik az nem kell bele. Ez onnan ered, hogy a keletkezésénél nem állt rendelkezésre. Viszont ma már könnyedén tudjuk vele gazdagítani. Különlegesen jó ízük van a párolás következtében felvett zamatoktól.

southwind

nagyon igazad van, a múltkor nem volt id?m f?zni, gondoltam eszek valahol, lencsegulyás, na ez pont jó, de kiderült sertéshússal készült: a gulyás szó a marhahúshoz kapcsolódik nem a sertéshez. Igaz a sertéshús olcsóbb, mint a marha, de nem csak az ára különbözik, hanem az íze is. Nem is kicsit. Ez pont itt kell elmagyarázni?

szaki100

konda, nyáj, ménes, gulya. Hát bizony ezt még alsó tagozatban tanultam. Igaza van sankoxxlnak, ez szárazbableves sertés -vagy ahogyan felénk nevezik- disznóhússal. Sajnos, ez a legtöbb ilyen receptr?l elmondható. Természetesen ett?l még nagyom finom, én is szeretem, de más ízvilág, mint a "gulyás".

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A túl sok só az immunrendszeredet is hazavághatja

Sokszor írtunk már róla, hogy a túl sok só káros a szervezetre, valószínűleg ezt mindenki már magától is tudja. Azt viszont kevésbé, hogy világjárvány idején is érdemes különösen figyelni a sófogyasztás mérséklésére, mivel túl sok ebből az ízesítőből akár az immunrendszert is károsíthatja.

Stuth-Nagy Niki

További cikkek