r
Nosalty Logó

Aszalt szilvával töltött pulykamell mártással

BackerMan
Aszalt szilvával töltött pulykamell mártással
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A húshoz

A mártáshoz

1299
Kalória
80.7g
Fehérje
100.8g
Szénhidrát
61.6g
Zsír
524.2g
Víz
272.3g
Koleszterin
10.1g
Élelmi rost
52.3g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 1299 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 6497 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A húshoz

A mártáshoz

Összesen 158 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.7 g

Zsír

  • Összesen
    61.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    272 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1943.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    789 mg
  • Nátrium
    795 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    100.8 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    524.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    382 micro
  • β-crypt
    94 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 1299 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    403.3 g

Zsír

  • Összesen
    307.8 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    118 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    1362 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9717 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    426 mg
  • Kálcium
    620 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    689 mg
  • Foszfor
    3943 mg
  • Nátrium
    3975 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    504 g
  • Cukor
    262 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

Víz

  • Összesen
    2621 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    649 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    124 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    262 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    105 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    272 micro
  • Kolin:
    275 mg
  • Retinol - A vitamin:
    456 micro
  • α-karotin
    228 micro
  • β-karotin
    1909 micro
  • β-crypt
    471 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    857 micro
Összesen 6497 kcal
  • 11% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    237.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.3 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    64.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 158 kcal

Elkészítés

A húshoz

  1. ​Aszalt szilvás pulyka: Egy magasabb peremű tepsibe a vaj felét belekockázzuk és elosztjuk, hogy nagyjából mindenhová jusson.
  2. A pulykamellet átmossuk és felszeleteljük, mintha rántott húst készítenénk. Kicsit átklopfoljuk, megszórjuk ételízesítővel és borssal. Az aszalt szilvákat félbevágjuk és a kiklopfolt hús egyik szélére tesszük, feltekerjük. Rátekerjük a bacont és a tepsibe helyezzük. Ha nem akar egybe maradni, akkor hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük. Mellészórjuk a gesztenyét és ráöntjük a vörösbort.
  3. Fóliával vagy ha van fedele a tepsinek, azzal lefedjük és 180 fokon 1 órán át pároljuk. A fóliát levesszük, a sütőt maximumra tekerjükés felső sütéssel pirítjuk, 5 perc után a levével meglocsoljuk. 10-15 perc pirítás után a húsokat kivesszük és a szaftot egy tálba öntjük. A húsokat fejjel lefele visszatesszük és 5-10 percig pirítjuk a hátoldalát is.
  4. A pecsenyeléből egy pár kanállal kiveszünk és a liszttel elkeverjük, hogy csomómentes legyen. Hozzákeverjük a többi léhez és besűrítjük vele. Botmixerrel átturmixoljuk.
  5. Almamártás: Az almákat meghámozzuk és kimagozzuk. Felkockázzuk és annyi vízben felrakjuk főni, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a cukrot és az őrölt fahéjat.
  6. A lisztet, sót és a tejet csomómentesre elkeverjük.Ha megfőtt, rátesszük a vajat és hozzáadjuk a lisztes keveréket.
  7. Botmixerrel pépesítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 90 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30x6

Karácsony másodnapjára pulykát szerettem volna készíteni, mert Szenteste és első napján családlátogatás szokott lenni a szokásos ételekkel. Hallé, sülthal, töltött káposzta... és a szokásos. Kicsit unalmas, de attól még jó ételek. Változatosságra vágytam és pulykát még nem csináltam.  Konkrét elképzelésem nem volt arról, hogy miként is készítsem el a pulykát, de hogy milyen ízeket akartam érezni, azt már összeraktam. Keresgéltem különböző pulykás és aszalt szilvás recepteket, és ebből lett ez a recept. Én párolt rizzsel tálaltam, de miközben írom ezeket a sorokat eszembe jutott, hogy burgonyakrokkettel is lehetne tálalni.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek