Tudom, hogy a fehér kenyérnél egészségesebb a teljes kiőrlésű, de mit csináljak, ha előbbit jobban szeretem... vagy szerettem (?), talán már így is írhatnám. Mert direkt próbálkozom nem fehér kenyereket sütni, hátha találok olyat, ami kedvemre való, és ugye még egészséges is. Az se szegte kedvemet, hogy múlt héten nagyon befürödtem egy teljes kiőrlésű kenyérrel. 10 dkg mandulám, ugyanannyi aszalt szilvám meg fél kiló Graham-lisztem bánta, de azt akkor se tudtam megszeretni. Súlyos volt és sűrű, szerintem technológiai hibák miatt. Én a receptet követtem, és pont olyan is lett, mint a recepthez mellékelt képen, csak éppen ehetetlen. Akkor se hagyom magam alapon nekiálltam ennek a sajtos kenyérnek, és végre megszületett (azaz megsült), amit vártam. Egy ízes-zamatos, de mégsem tisztán fehér kenyér. Bár teljesen meg vagyok vele elégedve, és tudom, hogy az utolsó morzsáig el fog fogyni, és máskor is megsütöm, de a próbálkozásokat még nem hagyom abba. Mert akkora kaland kenyeret sütni. :)
Hozzászólások (17)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Szia Éva! Nemrég sült ki a kenyered, beillatozza a lakást (pedig Anyánál sütök mindig). Az íze szuper, igazán nekünk való! Köszönet érte! Nem volt zabkorpám, ezért zabpelyhet tettem bele 2 ek-nal, ill. finomliszt helyett kenyérlisztet használtam. Mindig ez a variálás! :-DDD Az én ízlésem elbírná akár az 1 csapott ek köményt is, de az előírt 1 kk-nal tettem bele. (Nem vagyok biztos benne, h. az 1 kk az 1 mk vagy tk. Én mk-nak értelmezem mindig.) Az egyiket pástétomformában sütöttem, a másik pedig kiscipó alakú lett. Nem mertem hőlégkeverni, én mindig alul-felüllel sütöm a kelteket. A képeket átküldtem neked. Puszillak: Gabi
Kedves Gabi!
Szuper, hogy megsütötted! Ez nagyon finom kenyér. A kk nálam kiskanál vagy kávéskanál, mindenesetre nem tk. Akkor használom ezt a szót, ha teásnál kevesebb, mokkásnál több cucc kell. :)) Ki-ki ízlése szerint...
Képeket már meg is gyönyörködtem! Nagyon ott vannak! Csuda szépek!!! Nálam a középső a nyerő, az első és a harmadik a második, harmadik hely nincs. :DDD Na ezt fejtsd meg! :))
Puszi és szép estét! Éva
Örülök, h. tetszettek a fotók! :-) A Kedvesem is kapott a kenyérből előételnek valót, és üzeni, h. nagyon finom. A mokkáskanál az nem kávéskanál? Nálam egy és uaaz. :-DDD Puszi!
Nálam a mokkás még a kávésnál is kisebb... :DDD
Akkor én még nem láttam mokkáskanalat. :-D
A mokkáskanalak tulképp elszúrt kávéskanalak, amiket olyan picire gyártottak, hogy másra se jók, csak hogy macskakölyköknek kanalas orvosságot adjunk be vele. :D Legalábbis másra nem tudom elképzelni...:D
:-DDDD Látom, igazat mondtál magadról! :-DDDD
Szia Éva!
Tegnap megsütöttem a kenyeredet, nagyon finom lett! Gratulálok a recepthez!
Azt azért megkérdezném, hogy az 1 evőkanál kömény az biztos? Én nem mertem ennyit belerakni, csak egy kiskanállal, de így is jól érezhető az íze.
További szép hétvégét!
Üdv: Gabi
Szia Gabi!
Hű, ezt valahogy elírtam, és nem vettem észre. Tényleg nem kell bele ennyi kömény, az nem evőkanál, csak kiskanál akart lenni. Át is javítom gyorsan, köszi, hogy szóltál.
Örülök, hogy nem tettél bele annyit, és így jó ízű lett a kenyér.
Neked is szép napot! Éva
Az volna a kérdésem,hogy lehet e érezni a sajtos ízt a kenyérben? Elore is koszonom a valaszt. Am tetszik a recept.:D
Szia Bianka!
Szerintem nem nagyon lehet érezni a sajtos ízt, hacsak nem valami erős ízű sajtot teszel bele. Inkább az állagán érezni, kicsit más, mint a sima kenyerek, és persze tartalmasabb a sajt miatt. Örülök, hogy tetszik a recept.
Üdv: Fahéj
Kedves Éva! Borítékolni mertemn, h. te vagy, pedig most még a Fahéj sem látszik, a "közepes" felirat miatt. Én is főleg a fehér kenyeret szeretem, de pár éve megkedveltem a teljes kiőrlésű cuccokat is, nagyon finomak tudnak lenni, pláne ha még egyéb magvakkal is megbolondítják. Együttérzek veled, most már tudom milyen az, ha nem sikerül a kelt tészta! Ez az amcsi sjtos kenyér nagyon fini lehet, el is mentettem, és ki fogom próbálni. Hamarosan megtudod, miért. Puszillak: Gabi
Kedves Gabi! Hú, de titokzatos vagy... :)) Egyébként, ahogy utaltam is rá, én is nagyon megszerettem a teljes kiőrlésű cuccokat. Nemsokára felkerül mégegy kenyerem, ami nekem még ennél is jobban ízlik, és még nagyobb arányban teljes kiőrlésű.
Jaj, és nagyon örülök, hogy megismered a fotómat, tisztára kivirultam a nap hátralevő részére... :))
Puszillak: Éva
Szia Fahéj!
Nagyon tetszik a story és a recept!
Szerinted muszáj a forma?
Köszi receptet.
Üdv.
Dénes
Szia Dénes!
Szerintem nem muszáj a forma. Viszont ha én forma nélkül készítem majd, mert ilyen is lesz, akkor mindenképp hosszúkás kenyeret formázok majd. Egyenletesebben átsül így, mert ellentétben a fehér kenyérrel, ennek azért tömörebb a tésztája.
Szívesen a receptet, és köszi a dicséretet. :)
Üdv: Fahéj
Szia Fahéj!
Köszönöm a gyors választ a héten én biztosan kipróbálom!
Üdv.
Dénes
Remélem, nem csalódsz benne. :)
Üdv:Fahéj