Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai sajtos kenyér

Amerikai sajtos kenyér
Amerikai sajtos kenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy a fehér kenyérnél egészségesebb a teljes kiőrlésű, de mit csináljak, ha előbbit jobban szeretem... vagy szerettem (?), talán már így is írhatnám. Mert direkt próbálkozom nem fehér kenyereket sütni, hátha találok olyat, ami kedvemre való, és ugye még egészséges is. Az se szegte kedvemet, hogy múlt héten nagyon befürödtem egy teljes kiőrlésű kenyérrel. 10 dkg mandulám, ugyanannyi aszalt szilvám meg fél kiló Graham-lisztem bánta, de azt akkor se tudtam megszeretni. Súlyos volt és sűrű, szerintem technológiai hibák miatt. Én a receptet követtem, és pont olyan is lett, mint a recepthez mellékelt képen, csak éppen ehetetlen. Akkor se hagyom magam alapon nekiálltam ennek a sajtos kenyérnek, és végre megszületett (azaz megsült), amit vártam. Egy ízes-zamatos, de mégsem tisztán fehér kenyér. Bár teljesen meg vagyok vele elégedve, és tudom, hogy az utolsó morzsáig el fog fogyni, és máskor is megsütöm, de a próbálkozásokat még nem hagyom abba. Mert akkora kaland kenyeret sütni. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben feloldjuk az élesztőt, beleütjük a tojásokat, elkeverjük a cukorral és a köménymaggal.
  2. Hozzátesszük a megsózott liszteket, és a reszelt sajtot. A tésztát jól kidolgozzuk.
  3. Letakarva, langyos helyen 3/4 órát kelesztjük.
  4. Két cipóra osztjuk, hosszúkásra formázzuk, miközben finoman át is gyúrjuk.
  5. Két püspökkenyér formát alaposan kivajazunk, és a tésztákat beletéve még 1 órát keszlesztjük.
  6. A tetejét ferdén bevagdossuk, és előmelegített sütőben szép barnára sütjük.
  7. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 211
elküldve: 1
receptkönyvben: 93
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

sajtos-köményes kenyér, sajtos kenyér Graham-lisztből

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2012-03-05 15:59

Szia Éva! Nemrég sült ki a kenyered, beillatozza a lakást (pedig Anyánál sütök mindig). Az íze szuper, igazán nekünk való! Köszönet érte! Nem volt zabkorpám, ezért zabpelyhet tettem bele 2 ek-nal, ill. finomliszt helyett kenyérlisztet használtam. Mindig ez a variálás! :-DDD Az én ízlésem elbírná akár az 1 csapott ek köményt is, de az előírt 1 kk-nal tettem bele. (Nem vagyok biztos benne, h. az 1 kk az 1 mk vagy tk. Én mk-nak értelmezem mindig.) Az egyiket pástétomformában sütöttem, a másik pedig kiscipó alakú lett. Nem mertem hőlégkeverni, én mindig alul-felüllel sütöm a kelteket. A képeket átküldtem neked. Puszillak: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2012-03-05 18:50

Kedves Gabi!
Szuper, hogy megsütötted! Ez nagyon finom kenyér. A kk nálam kiskanál vagy kávéskanál, mindenesetre nem tk. Akkor használom ezt a szót, ha teásnál kevesebb, mokkásnál több cucc kell. :)) Ki-ki ízlése szerint...
Képeket már meg is gyönyörködtem! Nagyon ott vannak! Csuda szépek!!! Nálam a középső a nyerő, az első és a harmadik a második, harmadik hely nincs. :DDD Na ezt fejtsd meg! :))
Puszi és szép estét! Éva

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2012-03-05 21:40

Örülök, h. tetszettek a fotók! :-) A Kedvesem is kapott a kenyérből előételnek valót, és üzeni, h. nagyon finom. A mokkáskanál az nem kávéskanál? Nálam egy és uaaz. :-DDD Puszi!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-03-06 13:20

A mokkáskanalak tulképp elszúrt kávéskanalak, amiket olyan picire gyártottak, hogy másra se jók, csak hogy macskakölyköknek kanalas orvosságot adjunk be vele. :D Legalábbis másra nem tudom elképzelni...:D

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sun, 2012-02-12 12:40

Szia Éva!
Tegnap megsütöttem a kenyeredet, nagyon finom lett! Gratulálok a recepthez!
Azt azért megkérdezném, hogy az 1 evőkanál kömény az biztos? Én nem mertem ennyit belerakni, csak egy kiskanállal, de így is jól érezhető az íze.
További szép hétvégét!
Üdv: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2012-02-12 15:24

Szia Gabi!
Hű, ezt valahogy elírtam, és nem vettem észre. Tényleg nem kell bele ennyi kömény, az nem evőkanál, csak kiskanál akart lenni. Át is javítom gyorsan, köszi, hogy szóltál.
Örülök, hogy nem tettél bele annyit, és így jó ízű lett a kenyér.
Neked is szép napot! Éva

biianka
biu / biianka Wed, 2011-09-28 13:19

Az volna a kérdésem,hogy lehet e érezni a sajtos ízt a kenyérben? Elore is koszonom a valaszt. Am tetszik a recept.:D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-09-28 16:20

Szia Bianka!
Szerintem nem nagyon lehet érezni a sajtos ízt, hacsak nem valami erős ízű sajtot teszel bele. Inkább az állagán érezni, kicsit más, mint a sima kenyerek, és persze tartalmasabb a sajt miatt. Örülök, hogy tetszik a recept.
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Wed, 2011-09-28 12:15

Kedves Éva! Borítékolni mertemn, h. te vagy, pedig most még a Fahéj sem látszik, a "közepes" felirat miatt. Én is főleg a fehér kenyeret szeretem, de pár éve megkedveltem a teljes kiőrlésű cuccokat is, nagyon finomak tudnak lenni, pláne ha még egyéb magvakkal is megbolondítják. Együttérzek veled, most már tudom milyen az, ha nem sikerül a kelt tészta! Ez az amcsi sjtos kenyér nagyon fini lehet, el is mentettem, és ki fogom próbálni. Hamarosan megtudod, miért. Puszillak: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-09-28 16:18

Kedves Gabi! Hú, de titokzatos vagy... :)) Egyébként, ahogy utaltam is rá, én is nagyon megszerettem a teljes kiőrlésű cuccokat. Nemsokára felkerül mégegy kenyerem, ami nekem még ennél is jobban ízlik, és még nagyobb arányban teljes kiőrlésű.
Jaj, és nagyon örülök, hogy megismered a fotómat, tisztára kivirultam a nap hátralevő részére... :))
Puszillak: Éva

Big Boss
Big Boss / Big Boss Wed, 2011-09-28 12:00

Szia Fahéj!
Nagyon tetszik a story és a recept!
Szerinted muszáj a forma?
Köszi receptet.
Üdv.
Dénes

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-09-28 16:14

Szia Dénes!
Szerintem nem muszáj a forma. Viszont ha én forma nélkül készítem majd, mert ilyen is lesz, akkor mindenképp hosszúkás kenyeret formázok majd. Egyenletesebben átsül így, mert ellentétben a fehér kenyérrel, ennek azért tömörebb a tésztája.
Szívesen a receptet, és köszi a dicséretet. :)
Üdv: Fahéj

Big Boss
Big Boss / Big Boss Wed, 2011-09-28 16:24

Szia Fahéj!
Köszönöm a gyors választ a héten én biztosan kipróbálom!
Üdv.
Dénes

881
víz 3.5 dl
élesztő 5 dkg
tojás 2 db
1 teáskanál
cukor 1 ek
zabkorpa 60 g
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
sajt 15 dkg
finomliszt 45 dkg
graham-liszt 25 dkg
margarin 2 ek