Amerikai barátságkenyér
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kovászhoz
-
75 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
40g víz0 kcal
A tésztához
-
56g finomliszt205 kcal
-
29g cukor111 kcal
-
31g tej18 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
38g margarin269 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
10 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
Ízlés szerint
-
0g fahéj0 kcal
-
6 kcal
-
6g mazsola16 kcal
-
30 kcal
-
13g dió82 kcal
-
13g étcsokoládé68 kcal
Összesen
1072
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kovászhoz
-
299 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
160g víz0 kcal
A tésztához
-
225g finomliszt819 kcal
-
115g cukor445 kcal
-
125g tej70 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
Ízlés szerint
-
0g fahéj0 kcal
-
23 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
120 kcal
-
50g dió327 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
Összesen
4285
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kovászhoz
-
22 kcal
-
7.4g finomliszt27 kcal
-
11.8g víz0 kcal
A tésztához
-
16.6g finomliszt61 kcal
-
8.5g cukor33 kcal
-
9.2g tej5 kcal
-
12.2g tojás15 kcal
-
11.1g margarin79 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
Ízlés szerint
-
0g fahéj0 kcal
-
0.7g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
1.6g mazsola5 kcal
-
3.7g aszalt gyümölcsök9 kcal
-
3.7g dió24 kcal
-
3.7g étcsokoládé20 kcal
Összesen
316
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 20 g
Zsír
-
Összesen 50.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 818.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 390 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.9 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 92.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 394 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 135 mg
-
Retinol - A vitamin: 370 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 289 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 272 micro
Összesen
1072
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 80 g
Zsír
-
Összesen 203.7 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 574 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3273.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 178 mg
-
Kálcium 591 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 435 mg
-
Foszfor 1560 mg
-
Nátrium 470 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 551.7 g
-
Cukor 191 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 370.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1578 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 180 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 239 micro
-
Kolin: 540 mg
-
Retinol - A vitamin: 1478 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 1158 micro
-
β-crypt 60 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1087 micro
Összesen
4285
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 15.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 241.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 86 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
316
kcal
Hozzávalók
A kovászhoz
-
6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
A tésztához
-
0.5 bögre cukor
-
125 ml tej
-
3 db tojás
-
15 dkg margarin
-
1 tk sütőpor
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
1 csomag vaníliás cukor
Ízlés szerint
-
1 teáskanál fahéj
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 marék mazsola
-
5 dkg aszalt gyümölcsök
-
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A kovászhoz
- Elkészítjük a kovászt, ez 3-6 napot vesz igénybe. Első lépésként elkeverünk 3 ek teljes kiőrlésű búza lisztet 3 ek 40 fokos vízzel (pl. egy befőttes üvegben), és szobahőmérsékleten szalvétával lefedve, 1-2 napot állni hagyjuk. (Ha már kezd picit savanykás szaga lenni, és buborékok képződnek benne, megindult az erjedés, léphetünk tovább.)
- Második lépésként ismét hozzákeverünk 3 ek teljes kiőrlésű búzalisztet és 3 ek 40 fokos vizet, 1-2 napot ismét állni hagyjuk.
- Harmadik lépésként hozzákeverünk 10 dkg finomlisztet és 1 dl 40 fokos vizet, és 1-2 napig ismét állni hagyjuk.
- Fontos, hogy fa- vagy műanyagkanállal keverjük, a fakanál lehetőleg legyen új. Ha úgy érezzük, túl sűrű, picit több víz mehet hozzá.
- Az elkészült kovász feléhez (már felfutott, mint az élesztő) hozzáadjuk az 1/2 bögre lisztet (lehet teljes kiőrlésű), 1/2 bögre tejet és 1/2 bögre cukrot. 1 napig szalvétával lefedve állni hagyjuk. (A kovász másik feléhez tehetünk 3 ek lisztet és 3 ek 40 fokos vizet, hagyjuk pár órát erjedni, és ha betesszük a hűtőbe, hogy legközelebb nem kell mindent előről kezdeni.)
- Az előző napi keverékhez hozzákeverjük a 3 tojást, 15 dkg olvasztott margarint, 1 bögre fehérlisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a vaníliás cukrot. Ha túl sűrű, egy pici tejjel lazíthatunk rajta.
- Ezt követően hozzákeverhetünk bármit ízlés szerint. Mivel én két püspökkenyér formában sütöttem meg a tésztát, a keveréket elfeleztem. Az egyikhez kevertem 1 tk fahéjat, apróra vágott aszalt szilvát, mazsolát és darabolt étcsokit, a másikhoz pedig kakaóport (egy pici cukrot és tejet), mazsolát, aszalt áfonyát és kandírozott narancshéjat.
- A tésztát kivajazott, kilisztezett formákba öntjük, és tűpróbáig sütjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Tepsi mérete: 25x10x7
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 70
- Össznézettség: 26680
- Feltöltés dátuma: 2011. május 16.
Ajánló
Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, aki valaha sütötte, és szeretné újra megsütni, kezdő adag nélkül!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Nézegettem süteményrecepteket a kedvenc receptes weboldalamon, a nosalty-n, és eszembe jutott gyerekkorom egyik kedvelt süteménye, az amerikai barátságkenyér. Kb. 15 éve volt divat, akkor sütötte anyukám ajándék kovászból. Receptet azonban nem találtam hozzá, és főleg olyat nem, amihez nem kell a kezdő börgényi kovász. Ezért megkerestem az interneten, hogy készül a kovász, kerestem egy használhatónak tűnő receptet, és kisebb változtatásokkal a fenti módon elkészítettem a süteményt, nagyon finom lett.