Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai barátságkenyér

Amerikai barátságkenyér
Amerikai barátságkenyér
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nézegettem süteményrecepteket  a kedvenc receptes weboldalamon, a nosalty-n, és eszembe jutott gyerekkorom egyik kedvelt süteménye, az amerikai barátságkenyér. Kb. 15 éve volt divat, akkor sütötte anyukám ajándék kovászból. Receptet azonban nem találtam hozzá, és főleg olyat nem, amihez nem kell a kezdő börgényi kovász.
Ezért megkerestem az interneten, hogy készül a kovász, kerestem egy használhatónak tűnő receptet, és kisebb változtatásokkal a fenti módon elkészítettem a süteményt, nagyon finom lett.

 

hozzávalók / 4 adag

A kovászhoz

A tésztához

Ízlés szerint

ajánlat

Ajánlom mindenkinek ezt a receptet, aki valaha sütötte, és szeretné újra megsütni, kezdő adag nélkül!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a kovászt, ez 3-6 napot vesz igénybe. Első lépésként elkeverünk 3 ek teljes kiőrlésű búza lisztet 3 ek  40 fokos vízzel (pl. egy befőttes üvegben), és szobahőmérsékleten szalvétával lefedve, 1-2 napot állni hagyjuk. (Ha már kezd picit savanykás szaga lenni, és buborékok képződnek benne, megindult az erjedés, léphetünk tovább.)
  2. Második lépésként ismét hozzákeverünk 3 ek teljes kiőrlésű búzalisztet és 3 ek  40 fokos vizet, 1-2 napot ismét állni hagyjuk.
  3. Harmadik lépésként hozzákeverünk 10 dkg finomlisztet és 1 dl 40 fokos vizet, és 1-2 napig ismét állni hagyjuk.
  4. Fontos, hogy fa- vagy műanyagkanállal keverjük, a fakanál lehetőleg legyen új. Ha úgy érezzük, túl sűrű, picit több víz mehet hozzá.
  5. Az elkészült kovász feléhez (már felfutott, mint az élesztő) hozzáadjuk az 1/2 bögre lisztet (lehet teljes kiőrlésű), 1/2 bögre tejet és 1/2 bögre cukrot. 1 napig szalvétával lefedve állni hagyjuk. (A kovász másik feléhez tehetünk 3 ek lisztet és 3 ek 40 fokos vizet, hagyjuk pár órát erjedni, és ha betesszük a hűtőbe, hogy legközelebb nem kell mindent előről kezdeni.)
  6. Az előző napi keverékhez hozzákeverjük a 3 tojást, 15 dkg olvasztott margarint, 1 bögre fehérlisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a vaníliás cukrot. Ha túl sűrű, egy pici tejjel lazíthatunk rajta.
  7. Ezt követően hozzákeverhetünk bármit ízlés szerint. Mivel én két püspökkenyér formában sütöttem meg a tésztát, a keveréket elfeleztem. Az egyikhez kevertem 1 tk fahéjat, apróra vágott aszalt szilvát, mazsolát és darabolt étcsokit, a másikhoz pedig kakaóport (egy pici cukrot és tejet), mazsolát, aszalt áfonyát és kandírozott narancshéjat.
  8. A tésztát kivajazott, kilisztezett formákba öntjük, és tűpróbáig sütjük.

  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 25x10x7 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 762
elküldve: 1
receptkönyvben: 142
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

kmaja

Mióta szakács: 2011.04.08.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcskenyér, püspökkenyér, házi kovásszal készült gyümölcskenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

stundy01
stundy01 Sun, 2013-11-17 21:32

Már mindenhol kerestem ezt a receptet, drága jó mamikám csinálta mindig az ünnepekre sok szeretettel! Nemsoká én is kipróbálom és nosztalgiázok!! :) Köszönöm :)

szarvasnehvali@t-online.hu
szarvasnehvali@t-online.hu Mon, 2011-05-16 20:10

Azt mondták nem lehet hütőben tárolni. Én1988-ban hoztam Édesanyámtól azóta mindig a fagyasztóban tartom . Igaz nehezebben indul meg az erjedés de a végeredmény remek. Jó hogy eszembejuttadtad. A napokban megsütöm . Kőszi!!!!!!!!!!

kmaja
kmaja / kmaja Mon, 2011-05-16 14:30

Örülök neki, hogy kedvet kaptatok hozzá!
Ebből is adhattok tovább kovászt a 3. lépés után, vagy eltehetitek hűtőben a legközelebbi sütéshez.

Vadmalac
Vadmalac Mon, 2011-05-16 14:08

Kedves Maja!
... tényleg volt ilyen....!!! Anyukám büszke örömmel hozta haza az ajándékba kapott kovászt és olyan nagy szeretettel adta tovább az egyik munkatársának a mi sütink kovászmaradékát ...!!!! Édes-fájó emlékek... Köszönöm, hogy eszembe juttattad!
Andrea

khamszin
khamszin Mon, 2011-05-16 13:36

Hú ezt én is ismertem, de elfogyott a kovász! Ki fogom próbálni!

1069
teljes kiőrlésű liszt 6 evőkanál
finomliszt 10 dkg
víz 160 ml
finomliszt 1.5 bögre
cukor 0.5 bögre
tej 125 ml
tojás 3 db
margarin 15 dkg
sütőpor 1 tk
szódabikarbóna 1 kávéskanál
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
fahéj 1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
mazsola 1 marék
aszalt gyümölcsök 5 dkg
dió 5 dkg
étcsokoládé 5 dkg