Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Christmas Cake

Christmas Cake
Christmas Cake
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredeti angol recept, persze minden angol esküszik a saját titkos gyümölcs-variációjára...

Hetekkel előre lehet kezdeni dolgozni vele, nagyon sokáig eláll, zamatos, nedves torta, nagyon jól lehet mélyhűteni, ha nem fogy el mind, bár ezt kétlem, mert nagyon finom teához, kávéhoz.

Most egy fél adagból csináltam egy kis négyzet alakú tortát, hogy időben feltehessem a Karácsonyra, tavaly elkéstem vele..:))

Már több mint huszonöt éve ugyanezt a tortát sütöm, nem cserélném el más recepttel... 25-én szeleteljük fel, ebéd után. Egyik évben olyan sok munkánk volt, pocsék munkaidőben dolgoztam, nem volt időm megsütni, de nálunk enélkül nincs Karácsony, úgyhogy vettem egyet a cukrásztól... Na, vissza is vittem... Elnézést kért, az első adagból volt, mondta, adott egy másikat, az egy fokkal jobb volt, de száz szónak is egy a vége, éjjel kettőig mégiscsak megcsináltam ezt a jól kipróbált receptet...

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A mázhoz

A cukormázhoz

ajánlat

Forralt bor, kávélikőr, kávé, tea...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Felverjük a cukrot a vajjal, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a rumot, likőrt, fahéjat, szegfűborsot, vaníliát.
  2. Hozzáadunk egy kevés sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
  3. Belisztezzük a gyümölcsöket, hogy ne üljenek a tészta fenekére, felverjük a tojásfehérjét.
  4. A maradék lisztet felváltva a felvert tojáshabbal szépen elkeverjük a masszánkkal, utoljára hozzáadjuk a gyümölcsöket, mandulát, diót, mazsolát, datolyát.
  5. Kerek tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előmelegített sütőben sütjük.
  6. Már el lehet előre Karácsonyra készíteni, ha kihűlt a sütink, először becsomagoljuk sütőpapírba, majd alufóliába, hetente egyszer kibontjuk, hústűvel lyukakat ejtünk a tetején, és ezeken keresztül itatjuk egy kis rummal elkevert likőrrel.
  7. Két nappal Karácsony előtt rákenjük a sárgabaracklekvárt vékony rétegben, csak "éppenhogy", erre rátesszük a marcipánt, és várunk másnapig, míg jól megszárad.
  8. A cukormázzal nagyon gyorsan kell dolgoznunk, mert gyorsan megköt. A porcukrot, pár csepp citromlevet és a forró vizet egyneművé keverjük, és gyors mozdulatokkat a süti tetejére kenjük.
  9. A torta oldalát színes karácsonyi szalaggal betekerjük, a süti tetejét kis karácsonyi figurákkal díszítjük.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 20 790
elküldve: 31
receptkönyvben: 579
elkészítve: 36/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli(E)va

Mióta szakács: 2012.03.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karácsonyi puding, aszalt gyümölcsös torta karácsonyra, xmas cake

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Blanche745
Blanche745 Thu, 2015-12-10 12:10

Úristen!!!!! hogy én milyen régóta keresem ezt a receptet égen földön....
Kb. 6 éve rátaláltam valami receptes oldalon. Először anyukámmal félve nyitottuk ki a 3. hét után, mondván tuti a saját lábán mászik majd ki. És láss csodát, egy morzsa sem maradt belőle, úgy ízlett mindenkinek. Onnantól kezdve minden évben elkészítettem, de már tavaly sem találtam a receptet. Idén viszont megfogadtam, addig nem nyugszom bele, míg elő nem ásom, ha kell a föld alól is :D
7 végén megsütöm, még így sem kések el vele :)
Szuper!!! Köszönöm, feldobtad a mai napom és a karácsonyi készülődésemet :)

csahebo
csahebo Thu, 2015-01-01 22:10

Szia Éva!

Idén megint elkészítettem! Isteni finom! Aki egy kicsit is hezitál, bátran vágjon bele! Mennyei! Imádjuk! A Férjjel úgy felfaltuk, hogy januártól fogyókúra! Boldog Új Évet!
Szeretettel!
Helga

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2015-01-31 13:49

Kedves Helga, ne haragudj, hogy csak most valaszolok, nagyon szepen koszonom, hogy irtal, nalunk is a januar vega konyhan telik...:):) Boldog uj evet kivanok en is, udvozollek Ciprusrol; Eva

Juliska mama
Juliska mama Wed, 2014-12-17 19:07

Szia Eva! Annyira jó, hogy rátaláltam a sütidre. Ma elkészítettem. Természetesen azonnal meg is kóstoltuk. Még jó, hogy egész adagot kavartam és két őzgerinben sütöttem, így marad karácsonyra is. Gondolom a mázzal még finomabb lesz. Kellemes ünnepeket!

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-12-17 19:55

Kedves Juliska mama, koszi, hogy az en receptemre esett a valasztasod, het elejen en is mar megcsinalom az enyemet, itt a Karacsony. En is kellemes unepeket kivanok, udv; Eva

b7andi
b7andi Mon, 2014-09-15 16:33

Kedves Éva! Idén karácsonyra a te receptedet néztem ki ehető ajándéknak. Annyi kérdésem lenne, hogy ha dupla adagot sütök,szépen itatom karácsonyig,akkor akár fel is darabolhatom kisebb darabkákra és bevonhatom egyesével marcipánnal?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2014-10-01 19:12

Kedves b7bandi, termeszetesen...be kell valljam, hogy az en receptem eredetileg dupla adaggal volt, csak ahogy feltettem a nosaltyra "feleztem el", mert eleg a sok mas suti mellett ennyi Christmas Cake, meg eleg tomeny is. Viszont nalunk nagy a csalad, ugyhogy en is mindig dupla adagot sutok. A sutesi idore vigyazz azonban, kell neki kb. 50 perc, figyeld a vegen a sutesnel... Udv; Eva

b7andi
b7andi Mon, 2014-12-22 19:09

Elkészült, valóban isteni. Egy gyors kérdés: ha már rakerül a marcipán, akkor szobahőmérsékleten kell számítani?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2014-12-22 23:19

Szia, igen, nem kell neki huto, ha nem akarsz sokat varni, nehany ora mulva mar ra lehet kenni a feher cukros mazat is. Aztan szobahomersekleten tarolni, semmi baja nem lesz. Kellemes Unnepeket kivanok, udv; Eva

b7andi
b7andi Tue, 2014-12-23 22:03

Kedves Éva! Köszönöm a gyors választ. Elkészült, gyönyörű és tényleg nagyon finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Szívből örülök, hogy nem kell tovább gyümölcskenyér receptet keresgélnem, mert megtaláltam az igazit. :D Kellemes ünnepeket kívánok Neked és családodnak. Üdv Andi

b7andi
b7andi Wed, 2014-10-08 22:11

Köszönöm a jó tanácsot, mindenképpen beszámolok róla, h hogy sikerült. Üdv. A.

csahebo
csahebo Wed, 2013-12-25 19:26

Kedves Éva!

Elkészítettem ezt a mennyei süteményt, minden lépést szó szerint betartva még advent 1. vasárnapján. Locsolgattam, visszacsomagoltam és már akkor csorgott a nyálam. Tegnap este megkóstoltuk és mennyei! Köszönet a receptért. Felvettem a karácsonyi süteménytáramba és megígérem, hogy ezentúl nem lesz karácsony nélküle. :))))
A baklava receptet még mindig várom!!! Békés áldott karácsonyt kívánok! Sok szeretettel: Helga

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2013-12-26 12:18

Szia kedves Helga, nagyon orulok, hogy izlett ez a nalunk is "nincskaracsonynelkule" suti, a baklavat felteszem talan januarban, ne haragudj, hogy ennyire elkestem vele, nalunk is megy az orult rohanas... Nagyon kellemes unnepeket kivanok, neked es csaladodnak, szeretettel udvozollek; Eva

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sun, 2012-12-23 23:18

Kedves Eva, ma már megkóstoltam (nem bírtam kivárni :D), naaagyoonn finooomm, még egyszer köszi a receptet! :D
Békés, boldog ünnepeket kívánok, szia
Szivi

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-12-24 18:05

Kedves Szivi, en is szeretetteljes karacsonyi unnepeket kivanok neked, orulok, hogy izlett a suti, en csak ma fejeztem be az enyemet, melo,melo...::)) Szia, Eva

aantee
aantee / aantee Sun, 2012-12-23 14:19

Jól értem, h másfél evőkanál sütőpor kell bele és egy és egyötöd csésze cukrozott gyümölcs? Szokatlan mennyiségek, csak azért kérdezem, ne ezen bukjon el a projekt, mert nagyon guszta! :-)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Mon, 2012-12-24 18:01

Szia, Aantee, igen masfel evokanal sutopor es masfel csesze cukrozott gyumolcs, bocs, hogy most valaszolok, remelem, meg idoben van. Kellemes Unnepeket, Eva

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Tue, 2012-12-11 20:55

Kedves Eva! Most kapcsoltam ki a sütőt, fél adagnyit megsütöttem püspökkenyér formában, fenséges illata van!!! Már csak ki kell várnom, hogy locsolgathassam likőrrel és hogy végre megkóstolhassam!! Az első karácsonyi sütim ezzel félig kész :D !!!
Köszi a receptet!!! Üdv. Szivi

evaneo
Oli(E)va / evaneo Wed, 2012-12-12 18:47

Szia, Szivi, jaj de joooo....en meg nem csinaltam meg az enyemet, megint hulye muszakokban dolgozok, azt hiszem, jovo het elejem mar nem halaszthatom azert tovabb:) A likorrel csak finoman, a cukrasz se maradjon szomjasan..::)) Mizu Szlovakiaban ? Havazik a Tatraban? Udvozollek, Eva

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Wed, 2012-12-12 19:50

Szia Eva :D, hát a likőrrel csínján kell bánni, mert lassan többet kóstolgatom, mint amennyi a sütibe megy!!! :D. Karácsonykor egy szelettől simán berúgok :DD !!!
Tátrában biztos van hó (gondolom :)), mostanság nem járok arra :D), de itt (Szenc és Pozsony) talán most több a hó, mint a hegyekben.. és hideg van nagyon, úgyhogy pont jókor jön a likőrös süti :))).
Nálatok is havazik? :D. Jó is lenne, nem?
Üdv. Szivi

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-12-13 09:34

Szia, Szivi, nalunk meg a hegyekben sincs ho, pedig jo magasak...Az Olympus csucs az ketezer meteren feluli, 19 fok, esos ido van, holnap meg a nap sut megint ezerrel. Utalom, mar varom a majust. A mi telunk olyan finom kis kozep-europai oszre hasonlit inkabb. A legtobb Karacsonykor is hetagra sut a nap, tavalyelott 25 fok volt, na csinalj ilyenkor Karacsonyt (egy jo kis likorost)! Udvozollek, jo szankazast, sielest, Eva

kovacs katalin
kovacs katalin Mon, 2012-12-10 13:45

Nagyon guszta,nagyon szép és biztosan finom is.Régóta böngészek és most találtam rá azt hiszem arra amit keresek. Köszönöm!!!

mickacicka
mickacicka Thu, 2012-12-06 11:11

Kedves Oli(E)va!

Nagyon szeretném elkészíteni a süteményt, (amiben van egy pici alkahol, az mindig különlegesen finom lesz) de lenne 2 kérdésem.
Mennyire masszív a tészta, vagyis őzgerinc formában is elkészíthető, szépen átsül abban is? Mert ajándékba szeretném adni és hosszúkás formában jobban befér egy szép dobozba :)
Másik kérdésem pedig, hogy mennyivel előtte érdemes elkészíteni a sütit, hogy igazán szuper legyen és a locsolgatást milyen időközönként kell elvégezni?
Nagyon köszönöm!
Üdv
Micka

evaneo
Oli(E)va / evaneo Thu, 2012-12-06 23:37

Szia, Micka, barmilyen formaban meg lehet sutni, csak akkor figyelni kell a sutesi idore, meg szerintem az ozgerinc formaban ezt az adagot nyugodtan el lehet felezni, vagy kettot sutni belole. Ez az adag egy kerek 26-os formahoz van, ha magasabb sutit akarunk, akkor 24-eshez. Ha Karacsony elott nehany nappal keszited, nem kell locsolgatni, zamatos, friss marad meg egy-ket hetig is. Az angolok szoktak nagyon elore (3-4 hettel) elobb elkesziteni, akkor hetente egyszer nehany kanal likorrel, (konyakkal, rummal) meglocsolgatjak. Locsolassal, mar most nyugodtan elkeszitheted, leteszel rola. Remelem, tudtam segiteni. Udv, Eva

Judit6
Kif Lee / Judit6 Sat, 2012-12-01 23:15

Ez igen!
Pontosan így ismerem és készítem én is.
Szép lett, ügyi vagy :)

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2012-12-02 00:19

Koszonom szepen Judit, tavaly, mikor megcsinaltam Karacsonyra, mar nem volt aktualis feltenni, de azert szerettem volna mindenkivel megosztani az iden, csinaltam egy kicsit... Udv, Eva

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-12-01 22:14

Szia Éva!
De cuki lett a kép! :) A süti is nagyon finom lehet, ki fogom próbálni én is valamikor! Köszi!
Samiya

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2012-12-02 00:15

Szia, Samiya, nagyon szivesen, mazak nelkul hetkoznapokra, a kulonleges, tokeletes gyumikenyer. Udv, Eva

Bea-68
Bea-68 Sat, 2012-12-01 22:05

Nagyon szép süti, el is mentettem a receptet. Egy kérdésem van: a cukormázat a marcipánra kell kenni, vagy ez csak egy opció, vagy marcipán, vagy cukormáz?

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2012-12-02 10:19

Szia, Bea-68, igen, az eredeti sutirecept alapjan eloszor bekenjuk nagyon vekonyan sargabarack lekvarral, erre jon a marcipan, erre meg a cukormaz. Emiatt nem fog kiszaradni, a suti jo meg hetekkel a Karacsony utan is, jol melyfagyaszthato, ha marad. Tudom, kicsit edes ennyi mazzal, nalunk mi ketten maz nelkul esszuk, a kisfiam egy kis mazat is harap hozza, a kislanyom meg csak a mazat eszi ::))) Udv, Eva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-12-01 21:04

Valami csodásan látványos és finom édesség.:-O
Köszönöm szépen, mentve, elkészítés gondolata alatt áll, már eddig háromszor variáltam a karácsonyi sütiket.....:-O Még fogom is...:-o

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2012-12-02 00:06

Szia, Eva, orulok, hogy tetszik a suti, tenyleg latvanyos, az csak a fele tortadiszem, amit korulotte latsz, a nagy kerek karacsonyi tortanak, amit Karacsonyra sutok, piros szalag van az oldalan, a diszek meg a feher cukormaz tetejen vannak, nalunk ezeket egy kis zacskoban aruljak direkt a Christmas Cake-et disziteni. Jo keszulodest, Eva

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2012-12-01 19:23

De megenném!!!!
Ha szépen megkérlek, küldesz karácsonyra? Legalább egy szeletet... :)). Előre is köszönöm!!!! :D.

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sun, 2012-12-02 10:21

Szia, rumiszivi ! Cim, iranyitoszam, kerulet, postafiok....::))) Nagyon egyszeru megcsinalni, a receptjeidbol latom, hogy nagyon ugyes vagy, a reci hosszabban van leirva, mint ahogy elkeszul es nagyon kiados. Udv, Eva

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-12-01 19:02

Kedves Oli(E)va!
Be jó, hogy az idén nem késtél el. A fotó és a leírás alapján is tetszik. Már Mikulásra meg szeretném sütni. Remélem, ha szorgalmasan "itatom"elkészül addig. Köszi a receptet. Piroska

evaneo
Oli(E)va / evaneo Sat, 2012-12-01 23:53

Kedves, Piroska, biztosan elkeszulhet Mikulasra is, tobbszor csak az utolso napokban csinaltam "itatasok" nelkul, ugyis nagyon finom, frissen is zamatos. Az itatas azert van, hogy ha hetekkel (2-3 hettel) elobb elkeszitjuk, hogy ne szaradjon ki, de az izek osszeernek, remelem, izleni fog. Udvozollek, Eva

616
tojás 5 db
aszalt gyümölcsök 15 dkg
datolya 5 dkg
mazsola 5 dkg
mandula 5 dkg
dió 5 dkg
sütőpor 1.5 ek
vaníliás cukor 1.5 csomag
cointreau 0.5 dl
rum 0.5 dl
vaj 125 g
barna cukor 250 g
fahéj 1 tk
szegfűbors 0.5 teáskanál
tej 2 dl
finomliszt 2 bögre
sárgabaracklekvár 10 dkg
marcipán 250 g
keserűmandula aroma 3 csepp
porcukor 250 g
vaníliás cukor 1 ek
víz 3 ek
citromlé 0.5 tk