Áfonyás pite
A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ráadásul fagyasztott alapanyaggal is dolgozhatunk, így egész évben kedvenc alapanyagunkkal tölthetjük a gyümölcspitét. Mi most egy tuti áfonyapitét sütöttünk, amit citrommal, mentával és kevés, a tésztába rejtett szecsuáni borssal tettünk izgalmassá.
Elsőre ijesztőnek tűnhet a pitetésztát házilag begyúrni, pedig egyáltalán nem nagy kunszt, csak érdemes pár aranyszabályt szem előtt tartani:
- a liszt és a vaj aránya legyen 2:1
- a vaj legyen hűtőhideg, a tésztához pedig egy sajtreszelő segítségével reszeljük hozzá, így könnyen kezelhető, és gyorsan lehet dolgozni vele
- a tuti állag érdekében érdemes egy tojássárgát és kevés folyadékot is a tésztához adni
- a fűszerezésről pedig a tésztánál se feledkezzünk el: reszelt citrom- vagy narancshéj, vanília, fahéj, kardamom, szecsuáni bors - használjunk olyan fűszereket, amiket amúgy is szeretünk
A töltelék esetében arra kell leginkább figyelnünk, hogy mennyire vizes alapanyaggal dolgozunk. Ha friss gyümölccsel készítjük a pitét, a gyümölcsöt átmosás után hagyjuk alaposan lecsepegni, így nem kerül felesleges plusz folyadék a töltelékbe. Fagyasztott alapanyaggal is dolgozhatunk, azzal azonban számoljunk, hogy a mirelit gyümölcsök több levet engednek, így valamivel több keményítőre lesz szükségünk a töltékhez.
A piték tetejét tetszés szerint lefedhetjük egy teljes tésztalappal, rácsozhatjuk négyzetrácsosan, de akár tésztakörökkel vagy vajas morzsával is díszíthetjük. Egy biztos: ha bármilyen gyúrt tésztát használunk, azt kenjük le felvert tojással vagy tejszínnel, így szép fényesre és aranybarnára fog sülni.
A kész pitét pihentessük picit szeletelés előtt, majd tálaljuk magában, tejszínhabbal vagy fagylalttal. Jó étvágyat hozzá!
Ha te is imádod a pitéket, próbáld ki ezeket is: