Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kocsonya 3.

Kocsonya 3.
Kocsonya 3.
330 perc / előkészület: 30 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kocsonyát csak nagy mennyiségben lehet jót főzni, de ez nem okoz gondot, mert a családon kívül a barátainknak is juttatunk egy-egy tállal, aminek mindig nagyon örülnek.

hozzávalók / 8 adag

A kocsonyához

A díszítéshez

ajánlat

Ízlés szerint fogyasztható citromlével, ecetes tormával vagy ecettel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat megtisztítjuk, ha kell a szőrt leborotváljuk vagy leperzseljük.
  2. Egy nagy fazékba 5 liter hideg vízbe feltesszük a húsokat, időnként lehabozzuk. Lassú tűzön főzzük, ha már nem képződik hab, beletesszük a fűszereket és kb. 5 órát főzzük. Akkor van készen, ha a csontról könnyen lejön a hús.
  3. Leszűrjük a levét egy külön fazékba és félórás pihentetés után leszedjük a zsírt a tetejéről. A zsír nagyját kanállal, a maradékot itatós papírral szedjük le.
  4. A csülköt, a körmöket és a farkat kicsontozzuk, tálakba elosztjuk, ha valaki szereti, bőrt is tehet bele. (A felesleges bőrt kidobjuk.)
  5. A zsírtalanított levet elosztjuk a tálakba.
  6. A tálakat hűvös helyen (pl. hideg kamrában) tároljuk, hogy jól megdermedjen a kocsonyánk.
  7. A dermedés után őrőlt paprikával díszítjük.

  • költség: 3110 Ft
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 163 673
elküldve: 12
receptkönyvben: 473
elkészítve: 28/38
Facebookon megjelent: -

szakács

Klári

Mióta szakács: 2008.04.12.
74 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
mikor: vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kocsonya

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

3masmama
3masmama Wed, 2016-02-03 14:20

Kedves Klári!
A Te receptedet használtam első kocsonyafőzésemhez a múlt héten. A férjem eddig utálta, most megkóstólta...sőt, most ismét főzöm dupla adaggal. Hálás köszönet a receptért.

kobra
Kobra / kobra Tue, 2015-03-03 19:49

Ezen a télen már harmadszor készítettem kocsonyát a Te recepted szerint, és a kocsonyás kommentelők ötleteit felhasználva. :) Az én praktikám: este 6-8 óra körül felteszem főni az egészet, ahogy marika g írta: csak mosolyogjon. :) Villanytűzhely legalsó fokozat. D. Reggel, mire felkelek kész a kocsonya, már csak adagolni kell a tányérokba, és türelmetlenül várni a dermedést.:) Minél lassabban fő annál tisztább, legutóbb több mint 14 órát főztem.

hoffmann margit
hoffmann margit Tue, 2014-12-23 23:57

ÉN NAGYON SZERETEM A KOCSONYÁT, ITT IS ÉRVÉNYES, AHÁNY HÁZTARTÁS, ANNYI SZOKÁS.ÉN TESZEK BELE KEVÉS SÁRGARÉPÁT, FEHÉRRÉPÁT IS, VALAMIT EGY KISEBB FÜSTÖLT CSÜLKÖT A TÖBBI KOCSONYÁSÍTÓ HÚSIK MELLETT.AMIKOR A TÁNYÉROKON ELRENDEZEM, NAGYON MUTATÓS A RÉPA,ÉS NÉHÁNY KARIKA SAVANYÚ CSEMEGE UBORKA.

koxi
koxi Sat, 2012-12-29 09:50

a paprikát nem dermedés után kell rá rakni,minimális lé és zsiradékba a paprikát feloldani,és miután kicsit állni hagyjuk a kiadagolt kocsonyát,egy egy kávés kanál paprika oldatot rácsorgatunk

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2012-12-28 09:30

Helo !
A technológia jó, viszont én teszek bele zöldséget, mert egyébként hát inkább nem írom le mihez tudnám hasonlítani.....Az viszont jó ötlet, hogy a végén fokhagymán keresztül legyen szürve, mert hiába teszünk bele csomó fokit...az íze nem jön ki.
üdv Jolán

zildi
zildi Mon, 2014-12-01 11:15

Zöldséggel húslevest főzöl...szerintem.
Itt más ízről van szó, az a lényeg! A fokhagyma.

anyanéna
anyanéna / anyanéna Fri, 2012-10-12 13:07

Magas lett a koleszterinszíntem.
Diétára szorulok.
Húsleves, kocsonya kizárva.
Mi lesz most télen velem?? :(

Sancho
Sancho Fri, 2012-10-19 14:50

Semmi. Azt a koleszterines süketséget nyugodtan el lehet felejteni. :D

Kota
Kota Fri, 2011-12-02 10:35

Sziasztok!
Én a hozzávalókhoz szoktam tenni füstölt húst, és egy levesnyi fehér és sárgarépát is(4-5 db). A kocsonyás tányérba beleteszem a sárgarépát (a fehérrépát nem szeretjük benne), és a húsokat, úgy rá a levet.Nekünk így ízletes, és igazán karakteres téli menü.
Üdv:Kata

Annamaris
Annamaris Tue, 2011-09-27 14:49

Drága Tarackos!

Nem túlzás a több napos főzés, mivel a 6-8 órás főzést ő több napra leosztja:))
Ha egyszerre túl sokáig fő a lé, nem lesz olyan tiszta, mert nem fokozatosan készül el benne a husi, hamar leválik a csontról, ami ugye több üledéket eredményez.

Jó főzést, üdv:
Annamari

Tarackos
Tarackos / Tarackos Tue, 2011-09-27 15:06

Szia!Nekem a kedvenc ételeim egyike a kocsonya.Ha éppen csak gyöngyözik kristály tiszta lesz.Amikor kiszedted a húsokat egy pohárka hideg vizet kell önteni a lébe.Várni amíg langyosra hűl,addig elosztod a kicsontozott húsokat a tányérokban és szépen rákanalazod a levet.Én csak a nagyja zsírját szoktam leszedni,mert szeretem,ha foltokban marad rajta zsír.Sajnos a családban nem szeretik ezt az ételt és ugye kis mennyiségben hozzáfogni sem érdemes,így három-négy nap alatt én szoktam megenni a 12-14 tányér kocsonyát.Régebben tiszta pelenkán szűrtem át,de teljesen felesleges,mert,ha vannak benne a végén apróbb szöszök,azok mikor kiöntöd a tányérokba úgyis az aljára kerülnek és nagyon finom darabkák azok.

Klári
Klári / Klári Wed, 2011-02-09 16:05

Kedves " deda "
A barátnőm is tesz bele fület és nyelvet az is nagyon finom, de nálunk nem szeretik én azért nem szoktam tenni bele.
Üdvözlettel: Klári

deda
deda Sun, 2011-02-06 22:21

Én beleszoktam rakni a fület is és a nyelvet is. A nyelv szerintem a finomabb a kocsonyában ,kis lány koromban mást nem is ettem meg belőle.

Klári
Klári / Klári Sun, 2010-11-28 18:04

Szia Szatyi!
Én nem füstölt csülökkel csináltam, de ha szeretitek a füstölt ízt azzal is nagyon finom.
Üdv.: Klári

marika g
marika g Sat, 2010-05-08 22:08

Ugyan igy keszitem en is, Edesanyam es Nagyikamtol tanultam, nekem mindig azt mondtak a titka a tiszta es attetszo kocsonyanak:Csak mosoglyon, nem szabad forralni.Igy is van.
Koszi a szep kis emlekeztetot, ezt az egyet szeretem a zord telben.A kocsonya fozest itt kint a nagy vilagban nem igen ertekelik csak a magyar baratok! De ok nagyon, nem tudok eleget fozni!
Sok udv.
Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-04-07 15:59

Ez az igazi kocsonya !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nesonka
Nesonka Fri, 2012-02-17 00:05

Nekem is ez a véleményem. A zöldséges fagyott húsleves, nem pedig kocsonya, de ez nagyon finom, ki is próbáltam ebben a nagy hidegben.

Klári
Klári / Klári Fri, 2009-02-20 15:34

Kedves Annamari!

Köszönöm az elismerő szavaidat, én is az Anyukámtól tanultam a receptet, de kipróbálom úgy ahogy a
Te Anyukád csinálja.

Üdv: Klári

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-02-13 21:46

Sziasztok:)
Nagyon szép lett a kocsonyád, a valódi kocsonya áttetsző és nem tartalmaz hozzáadott zselésítő anyagot.
Anyukám több napon keresztül szokta főzni, nagyon lassú tűznél, amikor leveszi, kihűti, utána minden alkalommal zsírtalanítja.
Isteni:)
Üdv: Annamari

Tarackos
Tarackos / Tarackos Tue, 2011-09-27 14:27

Szia!Több napon keresztül főzi?A kocsonyának valóban sok idő kell,de ez egy kicsit túlzás nem?6-8 óra alatt tökéletesen megpuhúl.Én még reszelt fokhagymán keresztül szoktam átszűrni mivel nagyon szeretjük.Fejet is teszek bele.Egyébként a recept tökéletes.Minden más hozzávalóval főzött kocsonya valamilyen változat.Ez az eredeti.

Üdv:T

1316
sertésköröm 1.5 kg
sertésfarok 20 dkg
sertésbőrke 75 dkg
sertéscsülök 2 kg
5 tk
fekete bors 3 teáskanál
fokhagyma 6 gerezd
hegyes erős paprika 2 db
cseresznyepaprika 1 db
víz 5 l
fűszerpaprika 1 teáskanál