Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertéspörkölt 8.- bográcsos

Sertéspörkölt 8.- bográcsos
Sertéspörkölt 8.- bográcsos
180 perc / előkészület: 60 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Deseda tó partján van egy kis telkünk, ott szoktam és imádok bográcsban főzni. Mivel soha nem sikerül egyszerre mindenkinek eleget tenni a családban, mert van aki körömpöri, van aki csülökpöri vagy valamilyen másikat kíván. A krumpli benne, vagy mellé valami más. Ezért született ez a megoldás. Azóta csak ez van, ha valami hasonló jellegűre vágyunk.


hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Közben, hideg sör a méregtelenítés miatt (szerintem ezt a férfiak találták ki), hozzá finom vörösbor, vagy egy jó nagy fröccs. :)

Házi savanyúsággal az igazi, de káposztasaláta is többször volt már hozzá, azzal is kitűnő, és persze a friss ropogós kenyér sem maradhat el.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Amíg a párunk előkészíti a tűzrakó helyet a bogrács fogadására, mi kényelmesen, kinti asztalnál, madárcsicsergést hallgatva  feldaraboljuk az előzőleg alaposan megmosott hozzávalókat. :)
  2. A körmöt jobb, ha a hentessel vágatjuk el hosszában, és többször keresztben is. A csülköt kicsontozzuk és a lapockát nagyobb kockákra vágjuk.
  3. A szalonnát, a hagymát kis kockákra, a paprikát, paradicsomot nagyobb darabokra szeljük. A fokhagymát pedig apróra vágjuk, zúzzuk vagy préseljük.
  4. Ha a férjünk nem volt elég ügyes és nem végzett a favágással, nyugodtan hámozzuk meg a krumplit, és kockázzuk fel. Tartsuk vízben a felhasználásig. (Ezt megtehetjük közben is, mikor már puhul a husi a bográcsban.)
  5. Ha elkészültünk, készítsünk mindent a bogrács köré egy asztalra, hogy kéznél legyen.
  6. A zsiradékban megpirítjuk a szalonnát, rádobjuk a hagymát és üvegesre sütjük. A fokhagyma felét beletesszük. A feldarabolt körmöt jól átforgatjuk benne és zsírjára sütjük.
  7. Hozzáadjuk a többi húst és sűrűn kevergetve, nehogy leégjen, fehéredésig pirítjuk.
  8. Majd rászórjuk a sót, borsot, köményt, majorannát (aki szereti egy kis ételízesítőt is tehet). Kevés vizet öntünk alá, és lefedve így pároljuk, miközben többször megkeverjük.
  9. Lassan zsírjára sütjük ismét, akkor rászórjuk a pirospaprikát, a darabolt paprikát, paradicsomot, a többi fokhagymát.
  10. Tovább főzzük és mindig csak kevés vizet öntsünk alá, ha kell. Többször kevergessük és figyeljük alatta a tüzet, nehogy leégjen.
  11. Amikor a hús már puha, de még nem omlik, fűszerezzünk utána. Kicsit markánsabb ízek legyenek és a só is jól kiérződjön. Ha pirosabbra szeretnénk, tehetünk bele egy kanál paradicsompürét. 
  12. Rápakoljuk a krumplit, feltöltjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi és jól átkeverjük.
  13. Nagyobb lánggal hirtelen felforraljuk, még egy keverés és hagyjuk szépen leégni a tüzet, vagy széthúzzuk, hogy csak lassan főjön tovább. Kb. 10-15 perc. Akkor már nem keverjük, csak rázogatjuk a bográcsot, hogy ne törjön a krumpli.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 17
össznézettség: 84 154
elküldve: 21
receptkönyvben: 329
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szezon: tavasz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

sertéshúsos bogrács, sertéspörkölt bográcsban, desedai bográcsos

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-02-10 08:34

Nagyon jó kis recept,csak ez ugyebár nem sertéspörkölt,hanem a pincepörköltre emlékeztető kíváló bográcsos étel.Gratulálok hozzá.

Üdv:Tarackos

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2012-02-10 09:18

Kedves Tarackos!
Köszönöm az elismerést.:) Igazad van, nem is sertéspörköltként tettem fel, a szerkesztők változtatták meg. Eredeti elnevezése: desedai bográcsos volt, mert ott a Desada tónál, kint a telken szoktam készíteni. A pincepörköltnek sem az igazi, mert vörösbort max. utána lát csak kísérőként.:)))

Üdv: Éva

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-02-10 12:49

Fogalmam sincs,hogy miért változtatják meg az elnevezésedet..sok szakértelmük nem lehet,de ezen nem változtat semmit,kiváló receptet tettél fel.

Üdv:Tarackos

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-06-14 19:13

De azért Neked mindig sikerül az egész család kedvében járni...
(a husi nálunk is hasonló elosztásban szokott elfogyni, még jó, hogy a fiúk szeretik a bőröset...)

Geleva
Geleva / Geleva Tue, 2011-06-14 12:48

Kedves Editkém!
Örülök, hogy tetszik a leírás, bár szerintem néhány sort kivettek belőle, pedig úgy még aranyosabb és poénosabb volt. Ezt a receptet nagyon jó kedvvel írtam, mert ez volt az idei első bográcsozásunk végre, a sok rossz időjárásos nap után.
Nagyon jól sikerült:-), szívem szerint úgy küldenék Neked is.:-)))
Azért jó ez így, mert a fiúk kihalásszák a körmöt, a bőrösebb csülköt, nekünk lányoknak meg ott a fini szárazabb husi. Mindenkinek a kedvére tettem, mert nálunk elég nehéz egyszerre hat emberkének megfelelni.
Puszi, Éva

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2011-06-14 11:33

Évikém!
A recepted leírása olyan kis szívmelengető! Az étel ízét meg el tudom képzelni, megint remekeltél.
Csak nyelek nagyokat! :)))
Puszi, Edit

748
sertéslapocka 1 kg
sertéscsülök 1 kg
sertésköröm 60 dkg
kolozsvári szalonna 20 dkg
vöröshagyma 5 nagy fej
fokhagyma 1 fej
zöldpaprika 4 db
hegyes erős paprika 1 közepes db
paradicsom 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
napraforgó olaj 2 ek
burgonya 4 kg