- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
fűszeres szósz
-
1g chilipehely3 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
5g szójaszósz3 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
leves
-
15 kcal
-
63g tofu90 kcal
-
50g virsli135 kcal
-
115g újhagyma22 kcal
-
25g kimchi0 kcal
-
125g víz0 kcal
-
30g kínai tészta141 kcal
-
19g csemegekukorica16 kcal
-
9g lapkasajt30 kcal
-
1g chiliolaj9 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
fűszeres szósz
-
4g chilipehely11 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
20g szójaszósz12 kcal
-
32g víz0 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
leves
-
20g szárított gomba59 kcal
-
250g tofu360 kcal
-
200g virsli538 kcal
-
460g újhagyma88 kcal
-
100g kimchi0 kcal
-
500g víz0 kcal
-
120g kínai tészta565 kcal
-
75g csemegekukorica65 kcal
-
34g lapkasajt121 kcal
-
4g chiliolaj35 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
fűszeres szósz
-
0.2g chilipehely1 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
1.1g szójaszósz1 kcal
-
1.7g víz0 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
leves
-
1.1g szárított gomba3 kcal
-
13.7g tofu20 kcal
-
10.9g virsli29 kcal
-
25.2g újhagyma5 kcal
-
5.5g kimchi0 kcal
-
27.3g víz0 kcal
-
6.6g kínai tészta31 kcal
-
4.1g csemegekukorica4 kcal
-
1.9g lapkasajt7 kcal
-
0.2g chiliolaj2 kcal
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 25.6 g
Zsír
-
Összesen 27.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2248.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 681 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 1087 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 36.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 290.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 146 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 572 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 913 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 102.4 g
Zsír
-
Összesen 110.7 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 162 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8992.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 151 mg
-
Kálcium 2726 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 337 mg
-
Foszfor 1383 mg
-
Nátrium 4348 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrát
-
Összesen 146.8 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 27 mg
Víz
-
Összesen 1162.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 445 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 583 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 479 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 240 micro
-
α-karotin 96 micro
-
β-karotin 2289 micro
-
β-crypt 226 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3650 micro
- 7% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 491.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 63.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 125 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
Elkészítés
fűszeres szósz
- A hozzávalókat egy kis tálba tesszük és alaposan összekeverjük.
leves
- A szárított gombát forró vízzel leöntjük, majd lefedve hagyjuk állni legalább 15-20 percet. A gomba ezalatt szépen megnő, így utána jól lehet szeletelni. A levet se öntsük ki, ugyanis rengeteg íz ázott ki a gombából, így jó lesz alaplének.
- Egy laposabb, szélesebb serpenyőben elhelyezzük a szépen, körben a fő levesbetéteket: a négyzetesen szeletelt tofut, a srégen karikázott virslit, valamint a szeletelt gombát. Kőzépre jöhet az újhagyma vékonyra aprított fehér alja és a kimchi.
- A serpenyő közepére öntjük a fűszeres szószt, a gomba áztatólevét, valamint annyi vizet, hogy összesen 1 liter víz legyen az edényben. Lefedve lassan felforraljuk az egészet, majd kb. 5 percig hagyjuk főni.
- Ekkor a leves közepébe helyezzük az instant tésztát, majd belekanalazzuk a konzervkukoricát is. LEfedve további 2-3 percet főzzük, amíg megpuhul a tészta.
- Végezetül a leveses egytálétel tetejére helyezzük a lapkasajtokat, megszórjuk az aprított újhagymazölddel, valamint meglocsoljuk chiliolajjal. Fogyasszuk azon melegében!
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 p
- Főzés ideje: 15 p
Ez a tartalmas koreai raguleves villámgyorsan elkészül és remek felhasználási módja a hűtőben található maradék alapanyagoknak. A Korean Army Soup magyarul nagyjából annyi tesz, mint koreai katonaleves, a név pedig utal az étel eredetére.
A leves létrejöttét a nélkülözés szülte: a Koreai háború idején és az azt követő évtizedekben hatalmas szegénység és éhínség sújtotta az országot, így sokan minden ételmaradékot felhasználtak, amihez csak hozzáfértek. A történetek szerint a háború alatt rendszeres volt az amerikai hadsereg ételmaradékainak újragondolása, míg a későbbi években a feketepiacon lehetett beszerezni az olyan amerikai konzerves húsételeket, mint amilyen a SPAM (kb. löncshús) és a virsli is volt.
Ezek adták aztán a levesnél valamivel sűrűbb és tartalmasabb egytálétel alapját, ami annak ellenére is megőrizte népszerűségét, hogy Korea időközben felzárkózott a világ vezető hatalmai közé. A mai napig kedvelt fogás mind az óhazában, mind az onnan Amerikába települt emigránsok körében. És ma már ugyan nem nélkülözésből fogyasztják a levest, annak lényege ugyanaz maradt: hogy gyorsan és könnyen készíthessünk laktató fogást abból, ami éppen akad otthon.