r
Nosalty Logó

Fekete arany - a dédi diópálinkája

giuliettalupa
Fekete arany - a dédi diópálinkája
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1296
Kalória
6.4g
Fehérje
47.4g
Szénhidrát
27.2g
Zsír
211.5g
Víz
-
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
42.7g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1296 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 15548 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 310 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    211.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 1296 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.3 g

Zsír

  • Összesen
    326.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    236 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3348.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    514 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    797 mg
  • Foszfor
    1882 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    569.1 g
  • Cukor
    512 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

Víz

  • Összesen
    2538.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 15548 kcal
  • 2% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    66.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    50.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 310 kcal

Elkészítés

  1. A diót június közepén érdemes gyűjteni, amikor még a héja nem csontosodott meg, könnyen felvágható. A leszedett zöld diót vágjuk kisebb gerezdekre, legalább 4 darabba. A műveletet kesztyűben végezzük, mert a dió és főleg a kifolyó leve nagyon erősen befesti (bebarnítja) a bőrünket, illetve mindent, amihez hozzáér.
  2. Egy széles szájú, jól zárható, nagyobb üvegbe (legalább legyen 5 literes) szórjuk bele a felnegyedelt diót, öntsük hozzá a pálinkát, a tiszta szeszt, majd az összes ízesítőt (a fűszereket, a teafüvet, a kávészemeket és a narancshéjat).
  3. A vizet melegítsük fel, hogy a cukrot könnyen fel tudjuk oldani benne. Felforralni nem szükséges. Amint kihűlt, adjuk a diós keverékhez. Lezárva jól rázzuk össze, és tegyük napos helyre az üveget.
  4. Legalább 3 hétig tartsuk napos helyen, néha-néha megrázogatva, majd ezt követően tegyük hűvös, sötét helyre (legjobb a pince) kb. 5 hónapig. Általában karácsonyra "érik be", akkor leszűrjük, és kisebb üvegekbe porciózzuk, és már iható. Egészségünkre!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p

Ez egy nagyon régi, családi recept. Mióta az eszemet tudom, mindig volt a háznál egy kis diópálinka, amivel a vendéget kínáltuk, amit gyomorfájásra vagy nyugtatóként használtunk, vagy egyszerűen csak a jókedv eléréséhez ittunk belőle egy gyűszűnyit.  A férfiak dolga a pálinkafőzés, a nőké feladata az ízesítése volt. A dédikém június közepe táján mindig szedett pár maroknyi zöld diót, hogy a maradék tavalyi pálinkába szórva elkészítse a híresen finom "fekete aranyat", vagyis a sötét színű diósnapszot. Még ma is a dédi girbegurba betűkkel megírt, sárguló cetlijét keresgéljük elő minden év nyarán, ha nekiállunk a diópálinkának. Biztos tudnánk fejből is a receptet, de olyan ez, mint egy szertartás, előkerül a receptes doboz, felvillan a régi nyarak emléke, és sokszor előkerül a diósnapsz is (ha még van a tavalyiból), és koccintunk egyet a dédi emlékére.

További receptek

Mojito

A Mojito egy klasszikus kubai koktél, alapja fehér rum, lime, barna cukor, friss mentalevél és szóda. Ezeket az alapanyagokat összekeverve a nyár folyékony frissességét kapjuk. Nem túl ...

Fekete Melinda

Bodzás eperszörp

Egyesítsük a májusvégi nagyágyúkat egy illatos, karakteres és aromás szörpben. Félúton az eperszörp és a bodzaszörp közt található ez a fantasztikus, frissítő találmány, ami a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...