Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fekete arany - a dédi diópálinkája

Fekete arany - a dédi diópálinkája
Fekete arany - a dédi diópálinkája
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon régi, családi recept. Mióta az eszemet tudom, mindig volt a háznál egy kis diópálinka, amivel a vendéget kínáltuk, amit gyomorfájásra vagy nyugtatóként használtunk, vagy egyszerűen csak a jókedv eléréséhez ittunk belőle egy gyűszűnyit. 

A férfiak dolga a pálinkafőzés, a nőké feladata az ízesítése volt. A dédikém június közepe táján mindig szedett pár maroknyi zöld diót, hogy a maradék tavalyi pálinkába szórva elkészítse a híresen finom "fekete aranyat", vagyis a sötét színű diósnapszot. Még ma is a dédi girbegurba betűkkel megírt, sárguló cetlijét keresgéljük elő minden év nyarán, ha nekiállunk a diópálinkának. Biztos tudnánk fejből is a receptet, de olyan ez, mint egy szertartás, előkerül a receptes doboz, felvillan a régi nyarak emléke, és sokszor előkerül a diósnapsz is (ha még van a tavalyiból), és koccintunk egyet a dédi emlékére.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót június közepén érdemes gyűjteni, amikor még a héja nem csontosodott meg, könnyen felvágható. A leszedett zöld diót vágjuk kisebb gerezdekre, legalább 4 darabba. A műveletet kesztyűben végezzük, mert a dió és főleg a kifolyó leve nagyon erősen befesti (bebarnítja) a bőrünket, illetve mindent, amihez hozzáér.
  2. Egy széles szájú, jól zárható, nagyobb üvegbe (legalább legyen 5 literes) szórjuk bele a felnegyedelt diót, öntsük hozzá a pálinkát, a tiszta szeszt, majd az összes ízesítőt (a fűszereket, a teafüvet, a kávészemeket és a narancshéjat).
  3. A vizet melegítsük fel, hogy a cukrot könnyen fel tudjuk oldani benne. Felforralni nem szükséges. Amint kihűlt, adjuk a diós keverékhez. Lezárva jól rázzuk össze, és tegyük napos helyre az üveget.
  4. Legalább 3 hétig tartsuk napos helyen, néha-néha megrázogatva, majd ezt követően tegyük hűvös, sötét helyre (legjobb a pince) kb. 5 hónapig. Általában karácsonyra "érik be", akkor leszűrjük, és kisebb üvegekbe porciózzuk, és már iható. Egészségünkre!
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 596
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

giuliettalupa

Mióta szakács: 2019.07.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: italok
alkalom: karácsonyi receptek, karácsonyi gasztroajándék, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Diópálinka, diósnapsz

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1296
dió 50 dkg
pálinka 30 dl
tiszta szesz 5 dl
cukor 50 dkg
ánizs 1 teáskanál
fahéjrúd 2 db
szegfűszeg 10 db
kávé 10 db
fekete tea 3 ml
szegfűbors 1 tk
fekete bors 1 kk
narancshéj 1 teáskanál
víz 5 dl