Törökparadicsomból krémet!

Eredetileg a különböző zöldségkrémekről akartam írni, hiszen itt a tavasz, minden a friss zöldekről szól. De a NoSalty receptjei között válogatva, megakadt valamin a szemem: padlizsánkrémek...

Padlizsán és további receptek

Minek is nevezzelek?

Általában padlizsánnak hívjuk a leglilább zöldségünket, vagyis gyümölcsünket, de hallgat a tojásgyümölcs, a törökparadicsom, a törökpaprika és a vinete nevekre is. A zöldséges standokon már szinte egész évben kínálják, de a legkívánatosabb darabokat mégis tavasszal és nyáron találhatjuk meg. Ezek a lilaságok, szinte kérik, vegyük őket kézbe, ami jó, hiszen így állapíthatjuk meg, hogy melyik elég érett: mindig feszes, fényes „bőrű", kemény törökparadicsomot válassz!

A legszexisebb paradicsom >>

Mihez kezdjek veled?

A tojásgyümölcs az egyik legnépszerűbb húspótló a vegák körében! Készülhet belőle krémleves, roston vagy grillen sült, saláta, lehet töltött, rakott vagy rántott. A világ legvegább konyhái, a mediterrán és az arab, de a balkáni és az erdélyi gasztronómia is imádja! Ha 4 évente megrendeznék a padlizsánolimpiát, és micsoda megtiszteltetés, én lehetnék a döntőbíró, nem kellene sokat töprengenem a helyezéseken. A bronzérem a bundázott padlizsáné lenne, az ezüstöt a vegetáriánus muszaka tányérjára akasztanám, az arany pedig – dobpergés – a padlizsánkrémet illeti.

Hogyan készítselek?

Az első lépések általában minden padlizsánkrém esetében megegyeznek, a villával megszurkált lilaságot sütőben vagy platnin megsütjük, majd megszabadítjuk a héjától. Innentől kezdve azonban ahány ház, annyi szokás. A feldarabolt vinetét pépesíthetjük paprikával, paradicsommal, vörös- és fokhagymával, fűszerezhetjük sóval, borssal, mustárral, krémesíthetjük olívaolajjal, majonézzel, joghurttal vagy fetasajttal, minden más ízlés és kreativitás dolga.

Még több padlizsánkrém-receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.