Nem csak a kis piros a menő: húsvétkor kóstold meg a jégcsapretket

Válts a kis pirosas-rózsaszínes hónaposról, ismerd meg a jégcsapretket! Ez a kevésbé használt zöldségféle rengeteg izgalmat tartogat magában, nem mellesleg egészséges is.

Szépen lassan a magyar zöldségesekhez is megtalálta útját a jégcsapretek. Biztos sokan találkoztunk már a hosszúkás, fehér zöldséggel. Ha eddig mégsem mertük megkóstolni, adjunk neki egy második esélyt! Ebben a cikkben minden a jégcsapretek körül forog.

Származása, jellemzői

Fehér retek, japán retek, kínai retek, esetleg daikon néven ismerjük ezt az érdekes zöldséget. Mint a legtöbb retekfajta, Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világban.

Az alakjában répára emlékeztető növény Keleten több színben (rózsaszín, zöld, lila) is megtalálható, az Európában legelterjedtebb fajtája azonban az egyszerű fehér. Általában pucolva fogyasztják, héja azonban ehető. Egyes ázsiai országokban még a tetején lévő zöld hajtásokat is felhasználják sushikban, salátákban.

Ízre kellemesen édes, nem olyan csípős, mint piros hónapos társának. Húsa harsányan ropogós és lédús, ebből is tudjuk megállapítani, hogy friss terméket vettünk-e. Emellett a fiatal daraboknak a héja vékonyabb, az idő elteltével azonban a jégcsapretek külseje puha és bőrszerű lesz.

Hogyan tároljuk?

A retek kényes zöldség, ha nem megfelelő helyen tartjuk vásárlás után, elvesztheti roppanós állagát. Amennyiben olyat kaptunk, aminek a tetején még ott vannak a friss zöld levelek, távolítsuk el őket. A levélzet alsó részét azonban hagyjuk érintetlenül, mivel a jégcsapretek tetején lévő torzsa szükséges a zöldség frissességének megőrzéséhez.

Egészben hagyva egy hétig eláll, azonban két napon belül érdemes elfogyasztanunk, mert ekkor a legfrissebb. Nagyméretű, ezért jobb egyszerre megenni, felvágás után ugyanis veszíthet ízéből.

A felhasználásig tároljuk hűtőben, a többi zöldséggel együtt.

Darabokra vágva is hűtőbe tehetjük, de ezt mindenképpen zárt dobozban tegyük, mert erőteljes illatát könnyen átveszi a hűtő tartalma. Blansírozva fagyasztható, ilyen formában egy hónapig eláll.

Élettani hatása

Nagyon alacsony a kalóriatartalma, szénhidrátot, zsírt alig tartalmaz. Kiemelkedően jó C-vitaminforrás.

Főzés jégcsapretekkel

Édeskés-fűszeres íze miatt kiválóan passzol tavaszi szendvicskrémek mellé, tessék nyugodtan alább inspirálódni:

Az európai konyhában ugyan nincs túl nagy szerepe, de érdekes alternatíva lehet salátákban, szendvicsekben. Nyersen fogyasztva kontrasztot biztosít ropogós, mégis lédús korongjaival.

Ázsiában rendszeresen savanyítják ecettel, így a savanyú káposztához hasonló „saláta” születik, ami húsokkal kínálható. Ami még érdekesebb, hogy mindennapos a jégcsapretekkel való főzés: levesekbe kockára vágva vagy reszelve kerül, sőt kenyérfélékbe is belesütik.

A tavasz első igazi zöldségei között szokott megjelenni a jégcsapretek. Kellemes újdonságként kerülhet majd a húsvéti asztalra, ha unjuk már a retekrózsákat. Alkossunk vele bátran, lepjük meg családunkat, barátainkat ezzel a különlegességgel!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Sosem árt elég korán inspirálódni húsvétra:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...