Medvehagyma ravioliköntösben: kecskesajtos-medvehagymás párnácskák házilag

Ha a húsvéti recepteket, a tavasz legjellegzetesebb és harsogósabb alapanyagát meg az olasz konyhát ötvöznéd, egy tapodtat se mozdulj: házi raviolit készítünk kecskesajtos-medvehagymás kivitelben!

A raviolikészítés halogatását egy hirtelen beszerzett "nem-is-tudom-mit-kezdjek-vele" medvehagymacsokorral győztem le. Csináljátok utánam, egyáltalán nem nagy kunszt!

A kecskesajtos-medvehagymás ravioli receptjéért katt ide!

Az olasz gasztrót (és ennek megfelelően a későbbi, raviolikészítés iránti vágyat) valószínűleg az édes anyatejjel együtt szívtam magamba – bár 1986-ban még vastag pizzát sem nagyon lehetett itthon kapni vagy bármit, ami igazán olasz. De anyám kedvenc szülőszobai anekdotái közé tartozik, hogy a friss nagymamaságtól hirtelen megszelídült anyósa egy nappal a szülés után egy óriási adag saját gyártmányú tiramisuval lepte meg. A nélkülözhetetlen mascarponét minden bizonnyal a nagypapa csempészte át neki az egyre kevésbé szorosan záródó határon pár szempillaspirállal és bőrcipővel együtt – lényeg a lényeg, anyám szerint már az első falat vérré vált benne, a pozitív változásokat meg nyilván én is érzékeltem a fél órával később esedékes szoptatás alatt.

A házi ravioli receptjét itt találod!

Az első olyan olasz kajás emlékem, ami nekem is megvan, na az a raviolihoz fűződik – bár tény és való, hogy magára a raviolira nem emlékszem, csak a páternoszterre, amit megbabonázva figyeltem valamelyik pesti rakparton lévő szálloda halljában. Úgy kerültem oda, hogy nagyapámék olasz barátja/üzletfele/fene-se-emlékszik-kije látogatóba jött, és ott kellett vele találkozni. Rejtély, hogy én miért kellettem oda, de tudtam, hogy ez jó lesz nekem, a pasas ugyanis minden alkalommal hozott néhány jópofa dolgot, többek között a mandulás csokiba bújtatott, rózsaszín papírba csomagolt marcipánfélgömböt, a Fiorettót, ami nagyon ritka kincsnek számított, illetve az itthon akkor még szintén beszerezhetetlen Giorgio tésztát, azaz előre csomagolt raviolit vagy tortellinit.

További szépségek az oldalunkról:

A sonkás vagy sajtos raviolikat általában nagyanyám vastagon meglocsolta olvasztott vajjal, és úgy kerültek a tányéromra, így a műanyagba csomagolt, E-számokkal vastagon töltött olasz tészta úgy vonult be az emlékezetembe, mint Proustnak a madleine – ha meglátom bármelyik boltban, azonnal eszembe jut az íze mellett Marék Veronika Kippkopp és Tipptopp című mesekönyve, amit a nagymamám olvasott nekem mellé szórakoztatásul.

A kecskesajtos-medvehagymás ravioli receptje itt!

Ettől függetlenül, ha ma raviolira vágyom, inkább megcsinálom magamnak vagy beugrok egy olasz étterembe – be kell valljam, az utóbbi azért jellemzőbb. Most, hogy itt a tavasz, és megvettem az első csokor medvehagymámat, rámjött az amúgy nem túlságosan jellemző raviolikészíthetnék. Tényleg nem túl bonyolult, úgyhogy próbáljátok ki bátran. Elvégre itt a tavasz, kellenek az új kihívások, nem igaz?

Szerző: Dacota


További tavaszias finomságok itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!