Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalácstölcsér sonkás tojássalátával

Kalácstölcsér sonkás tojássalátával
Kalácstölcsér sonkás tojássalátával
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem igazán az én ízlésem ez a recept, de a pinteresten úgy megtetszett, hogy megcsináltam, csak változtattam ezt-azt az eredeti recepten. Egy biztos - a húsvét összes íze egy tölcsérben. :)

hozzávalók / 6 adag

A kalácshoz

A salátához

ajánlat

Ha vendégeket várunk, érdemes az utolsó pillanatban összeállítani, hogy a krém ne áztassa el a tésztát.

Szólj hozzá!

elkészítés

A kalácshoz

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot. Ráöntjük a 3 ek olvasztott vajat és a két kanállal a felvert tojásból (a maradék vaj és tojás a kenéshez kell).
  2. A tejet lassan hozzáöntve rugalmas, lágy tésztát gyúrunk. Ha kész, letakarjuk, és egy órát pihentetjük.
  3. Közben megcsináljuk a tölcséreinket: ehhez szükségünk lesz 3 A4-es méretű lapra, amik kicsit keményebbek, mint a nyomtatópapír. Női magazinok fedlapja tökéletes! :) Mindegyiket félbevágjuk, és tölcsért formázunk belőlük. A tetején és az alján tűzőgéppel rögzítjük, majd kívülről bevonjuk alufóliával. Egy-egy tölcsérnek akkorának kell lennie, mint egy átlag fagyis tölcsérnek.
  4. Ha a tészta megkelt, 6 egyforma részre vágjuk, és lisztezett felületen hosszú kígyókat sodrunk belőlük.
  5. Fogjuk a tölcséreket, és egyesével megkenjük őket a maradék olvasztott vajjal. Óvatosan rátekerünk egy-egy tésztakígyót spirálisan úgy, hogy a szélek picit fedjék egymást (mint a kürtöskalácsnál).
  6. Ha kész, az egyik oldalukat (ami felül lesz) lekenjük a maradék tojással, és szórunk rá egy kis szezámmagot (vagy mákot, vagy amihez kedvünk van).
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz, és át nem sül.
  8. Lehúzzuk a tölcsérekről, és hagyjuk kihűlni.

A salátához

  1. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk. A sárgájukat kivesszük, egy külön tálba tesszük. A fehérjét apró kis kockákra vágjuk.
  2. A maradék sonkát is apró kockákra vágjuk, a fehérjéhez adjuk.
  3. A sárgáját villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tormát, a majonézt és a snidlinget, sózzuk, borsozzuk.
  4. A két tál tartalmát összekeverjük.
  5. Kiskanál segítségével a tölcsérekbe töltjük a sonkás-tojássalátát, és azonnal tálaljuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 127
elküldve: 15
receptkönyvben: 688
elkészítve: 22/22
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék húsból, maradék tojásból
szezon: tavasz
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kalácstölcsér sonkás-tojásos krémmel töltve, húsvéti kalácstölcsér, kalácstölcsér húsvéti krémmel

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nagyné gizike
nagyné gizike Sun, 2017-04-16 12:30

Kőszi akalácstőlcsér sonkás
Tojássalátaval receptett meg csinálom okvetlen nagyon tetszik bizok benne hogy fincsi lesz

evian
Evian / evian Sat, 2016-03-26 10:26

Gyönyörűséges.....jó ötlet, de nem praktikus!!! A krém nekem híg lett, sok bele a tejföl.....folyott....nem lehetett kultúráltan enni......a tészta ehhez a krémhez így kemény, én kosárkákba töltöttem, legközelebb csak majonézt teszek bele....Az ízvilága remek...

Aurélia
Aurélia / Aurélia Wed, 2016-03-23 07:46

Kedves Dacota!
Óriási ötlet ez a roló-tölcsér! Gratulálok!
Eddig sose vállalkoztam roló készítésre, eszköz híján.
Na, majd most!
Kellemes húsvétolást!
Aurélia

Aurélia
Aurélia / Aurélia Wed, 2016-03-30 09:56

Valóban elkészítettem.
Az én ízlésem és szokásaim szerint a vaj túl sok, nehéz lenne a tészta ilyen mennyiségű lisztből. Így aztán megfeleztem, jó lett. No meg a cukrot is soknak találtam. Nem is raktam bele egy grammot se. Végül is ennek egy sós típusú kalácsnak kellene hogy legyen, ha már a töltelék ilyen. Viszont a rolóforma jól bevált, vendégeknek készítettem, nagyon mutatós volt.

Ledebaba
Ledebaba / Ledebaba Thu, 2017-04-06 22:58

A cukor az élesztőnek kell, mert azok a metabolizmusukhoz azt használják fel, ami azért jó, azaz szükséges, mert akkor fognak nagy buborékokat fújni, amitől levegős lesz a tészta. Illetve minden sósba kell egy kis édes, mert sokkal intenzívebbé teszi az ízét, tulajdonképpen a cukor a legősibb ízfokozó :)

Aurélia
Aurélia / Aurélia Fri, 2017-04-07 16:35

Kedves Szakács Kollega!
Magamtól is tudom, hogy az élesztő felfuttatásához kell a cukor, de nem 1,5 evőkanál. Ahhoz pont elég egy mokkáskanálnyi/avagy 1 kockacukornak megfelelő mennyiség. Az élesztő metabolizmusához, magyarul anyagcseréjéhez ennyi pont elég, a többi már csak a tésztát teszi édessé. Egyébként meg én fordítva ismerem a tészták "lelkivilágát", amely szerint minden édesbe kell egy kis só is ! De csinálhatja mindenki a legjobb meggyőződése szerint, kioktatás nélkül is! Üdvözlettel: Aurélia

373
finomliszt 25 dkg
vaj 4 ek
tej 1.25 dl
instant élesztő 0.5 tasak
tojás 1 db
cukor 1.5 ek
1 kávéskanál
szezámmag 3 teáskanál
tojás 3 db
tejföl 100 g
majonéz 2 ek
torma 0 ízlés szerint
snidling 0.25 csokor
sonka 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint