Csíp, megríkat, mégsincs sonka nélküle – mindent a TORMÁRÓL!

Tudtad, hogy eredetileg gyógynövényként használták a tormát? Gyorstalpaló egy igazán húsvéti alapanyaghoz.

Csak utálni vagy imádni lehet ezt a nagy, kemény gyökeret, amelyet eredetileg gyógynövényként használtak. Míg a csípős paprika a szájat, a torma az orrot égeti: aki szereti, éppen ezt a szokatlan érzést keresi. Baktérium- és vírusölő hatásai tudományosan is bizonyítottak, ez különösen nagy boldogsággal fog eltölteni minket, ha idén húsvétkor esszük majd a sonkához.

Az erő

A torma a keresztesvirágúak családjába tartozik, tehát nemcsak a wasabinak, de a káposztának és a brokkolinak is rokona. Könnyeztető, nyálkahártyát kiborító összetevője a mustárolaj, amely tisztítja a légutakat, segít a nátha és az orrdugulás tünetein - ezeket a jó tulajdonságait a népi gyógyászat már a 17. század óta itthon is ismeri és alkalmazza, nem csak belső, de külső felhasználásra is, pakolásként. Legrégebbi magyar szakácskönyvünkben is van már tormás recept, levesben főtt marhához, disznófejhez és gömböchöz (kásával töltött disznógyomor) ajánlja.

Tápanyagok

Magas a C-vitamin-tartalma, de különösen ásványi anyagokban gazdag, sok benne a folsav, a kálium, kálcium, magnézium, cink, valamint egy speciálisan erre a családra jellemző összetevő, a szinigrin, ami egy glükozinolát, és a tormában található meg belőle a legtöbb. Ez az összetevő az, amelynek vírus- és baktériumölő hatásokat tulajdonítanak.

Így esszük

A tormát frissen reszelhetjük, úgy lesz a legerősebb, de leggyakrabban mégis ecetben tartósítva vesszük, ami azért nem baj, mert a friss reszelés keserves, orrmaró hadművelet. Ha enyhíteni szeretnénk az erején, elég egy ideig állni hagyni magában, így lebomlik az erőt adó vegyület egy része. A torma elsősorban sonka és más, füstölt húsok kísérője a konyhánkban, de készülhet belőle mártás, besamelbe keverve, így kerülhet sonkatekercsbe vagy füstölt húsok mellé, alá, tehetjük majonézhez és párosíthatjuk almával, hogy tompítsuk az erejét. Más zöldségekkel kombinálva savanyúságok, fermentált zöldségek szuper kísérője, legjobban a céklához passzol.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...