Nosalty Logó

Chilis avokádóleves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Ezen a képen: Chilis avokádóleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 429 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 856 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 82 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1791.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    367 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    270 mg
  • Nátrium
    1078 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    149.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    84 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    149 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    755 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    462 micro
Összesen 429 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    31.2 g

Zsír

  • Összesen
    69.8 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3582.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    735 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    539 mg
  • Nátrium
    2156 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    298.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    444 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    168 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    298 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    67 micro
  • β-karotin
    1509 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    924 micro
Összesen 856 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    346.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    146 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 82 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hámozzuk meg az avokádót, vágjuk félbe, kicsi citromlével locsoljuk be, vegyük ki a magját, és szeleteljük, kockázzuk fel.
  2. Tegyük fel melegedni a zöldséges húslevesalapot.
  3. Vágjuk fel a sajtot apróbb kockákra.
  4. Vágjuk fel a chilit apró darabokra.
  5. Adjuk a a chilit a leveshez, és melegítsük össze, hogy a chili csípős aromája megjelenjen a leveshúsban. Ne ijedjünk meg, ha csípős, hiszen az avokádó semleges íze még tompítani fogja a leves ízét.
  6. Amikor felforrt, adjuk hozzá az avokádódarabokat.
  7. Főzzük 3 percig. Tovább nem szabad, mert az avokádó értékeit elveszíti, és meg is keseredhet. Épp hogy színét veszti az avokádó, de nem esik szét.
  8. Adjuk hozzá a metélőhagymát, fokhagymát a végén.
  9. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
  10. Tálaláskor felkínálhatjuk a kockákra vágott sajtot, esetleg még chilipaprikát, fokhagymát, metélőhagymát.
  11. Ízesíthető tabascoval.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6361
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 25.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ha nem szereted a krémleveseket, de szereted az avokádót. Ha szereted az avokádó krémlevest, de most kipróbálnál valami mást. Ha nem szereted a hideg gyümölcsleveseket, de szereted a zöldségleveseket. Akkor  beleszerethetsz ebbe a zöldséges húsleves alapon elkészített avokádó levesbe, aminek  a chili és a metélőhagyma adja meg a kellemes, pikáns ízét. Egyszerűsége mellett variálhatósága is vonzóvá teszi. Az avokádó a XVI. századi spanyol hódítóknak köszönheti európai ismertségét, de mi magyarok csak az elmúlt években fedezhettük fel. A magyarországi gasztro pályafutását a Quacamole-nak köszönheti, de a jótékony egészségügyi hatásáról is ismert afrodiziákumot már levesként, salátaként, pástétomként is kipróbálták a vállalkozóbb kedvű magyar háziasszonyok. Lenyűgöző statisztikát tudhat magáénak. Vitaminból 11, ásványi anyagból 17 található meg benne. Kitűnő antioxidáns, A,- B1-, B2-, B3-, B6-, B6-, C- és E-vitamint tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, nátriumot, magnéziumot, foszfort és vasat is. Egészségügyi hatása meggyőző. Orvosolja a depressziót, levertséget, fáradtságot. Jó hatással van az emésztésre, és jót tesz a csontjainknak is. Mivel luténben gazdag, az emberi retinának is hasonló szolgálatokat tesz. A gyümölcs fogyasztása tehát megóvhat a hályog kialakulásától és egyéb, a látással kapcsolatos degeneratív betegségekkel szemben is hatásos.

Hozzászólások

nekemannyima

Kedves M.Cs:) Mi az hogy opcionális fokhagyma?

nekemannyima

lehet azt jelentené, hogy ízlés szerint? csak így jobban hangzik?(már akinek:))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!