hozzászólások (10)

leírás

 Az avokádó ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy a héj a gyenge nyomásnak engedjen. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják.
A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.
Délkelet-Ázsiában és Hawaiion a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. A felvágott termés húsát gyorsan csúnya, feketésbarna vonalak futják be, de ez nem csökkenti az értékét, és el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.
Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz.
Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető.
Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet.
Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából a reumatikus fájdalmak enyhítésére alkalmas gyógyszirupot állítanak elő.
Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen ajánlják. Savtartalma jelentéktelen, így elősegítheti a lúgosítást.
Utóérő gyümölcs: a keményebb példányok szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérnek. Nyersen fogyasztva a legízletesebb.
(Forrás: wikipédia)

mikor vegyem

Egész éven át kapható.

hogyan tároljam

Az érett egyedeket hűtőszekrényben, a keményebb példányokat szobahőmérsékleten.

Avokádó alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (10)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        gabicika
        gabicika v, 2014-02-23 19:49

        sziasztok. en kevertem ma este egy hajpakolast bananbol, avokadobol es joghurtbol. es a vegeredmeny???? megettem, mert nagyon finom))) gondoltam uj recept gyanant esetleg masnak is hatha bejon.

        Veguitra
        Veguitra / Veguitra h, 2012-11-26 13:31

        Az amerikaiknál az avokádó igenis zöldség. :) A boltban is ott van, legalábbis a keleti parton és az elnevezése is ez.

        vikingtunder
        vikingtunder sze, 2011-03-23 23:17

        Ehhez csak annyi hozzafuznivalom lenne, h az avokado az nem zoldseg, hanem gyumolcs!

        Sana
        Sana k, 2010-08-10 14:35

        Több helyen olvastam hogy a magról nőtt, beltéri fák 5-6, akár 10 év után válnak termővé, de többet kell tartani hogy beporozzák egymás virágait, amely ugye termést hoz. De nem mindig ízletes vagy ehető. A probléma a virágzásból fakad, mondhatjuk hogy lehetséges, de nem valószínű. A remény azért megmarad.:D

        Viszont természetes élőhelyén, ahol intenzíven termesztik az oltott növények 1-2 éven belül hoznak termést, míg a magról nőtt palánták 8-20 év múlva.

        Biztos fajtától függ, lehet a vadon élő avokádónak kell a 80-100 év.:D

        Citromka
        Citromka cs, 2011-06-16 10:04

        Kedves Sana!
        Szerintem is Neked van igazad 8-20 év. Szuper, hogy ezt itt és így megosztottad velünk.
        Üdv
        Citromka

        Sana
        Bloemcake / Sana k, 2010-08-10 13:44

        Az avokádó magja általában a kukában végzi, pedig szép szobanövény nevelhető belőle. Miután megettük, hetek múlva meglep mindekt a gyorsan növő hajtásával. 2-3 hétig vízben ül (pet palack alját levágtam, beleraktam a magokat, annyit hogy megtámasszák egymást szélesebb felükkel lefelé és félig felöntöttem vízzel), majd elültetjük. Elvileg vízben kicsírázna, de nekem csak az ültetést követően gyökerezett le. Majdnem minden nap locsoltam, és kb 10 magból 7 kihajtott. De a cserepesnövény tövébe bedobott mag is gyökeret vert, pedig az nem ült vízben, csak locsoltuk. Ha pár év múlva termése lenne, az lenne az igazi meglepetés! :D

        Gargoyle
        P. / Gargoyle k, 2010-08-10 13:51

        A magról ültetett avokádó kb. 80-100 év után hoz csak először termést...Győzd kivárni. :-D

        Citromka
        Citromka cs, 2011-06-16 10:01

        Ez nem volt valami szép.... Ha meg nem lesz termése az akkor is szép lehet:). Kérlek rakd fel a webcímet, hogy mi is eltudjuk olvasni az infot a 80-100 évről:)