Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banános-ananászos pite gyömbérrel

Banános-ananászos pite gyömbérrel
Banános-ananászos pite gyömbérrel
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta szeretnék igazi (mármint amerikai filmes pite alakú) pitét sütni. Sajnos a gyümölcstorta forma erre a célra nem volt alkalmas, azonban a karácsonyra kapott, kivehető aljú piteforma már annál inkább ;) A töltelék ötlete Stahl Judittól jött, valamelyik nyári lapszámban készített hasonló rétest. Azt nem tudom, hogy a rétes mennyire volt finom, de a pite szerintem isteni lett. Én nagyon szeretem a gyömbért, ezért került bele jócskán frissen reszelve és őrölve is. Aki nem ilyen nagy rajongó, nyugodtan elhagyhatja, vagy csökkentheti, mert a reszelt elég domináns ízt ad, kicsit el is nyomja a banánt és az ananászt!

 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először megpucoljuk és kis darabokra vágjuk a gyümölcsöket. Félretesszük a gyümiket, és elkészítjük a tésztát. Ehhez egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, az őrölt gyömbért. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a keverékhez adjuk, a fehérjét félretesszük.
  2. Ezután a hideg vajat is beledaraboljuk a tálba és a lehető leggyorsabban összegyúrjuk a hozzávalókat. A tésztát fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 10-15 percig.
  3. Ezalatt megcsináljuk a tölteléket és előmelegítjük a sütőt. A töltelékhez botmixerrel pépesítjük a gyümölcsöket (ennek hiányában az ananászt apróra vágjuk, a banánt villával összetörjük), hozzáadjuk a reszelt gyömbért, majd belekeverjük a tojást.
  4. A tésztát kivesszük a hűtőből, és enyhén lisztezett táblán kb. 26 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. Először kemény lesz, de kézmelegre hamar nyújthatóvá válik. Ha ragadna kicsit lisztezzük, vagy fólia alatt nyújtsuk tovább, majd a nyújtófa segítségével fektessük bele a piteformába. (Ha túl bonyolultnak tűnik ez a folyamat, akkor csináljunk egy hengert a tésztából, vágjunk belőle ujjnyi vastag köröket, ezeket sorakoztassuk a forma aljába, majd nyomkodjuk őket egybe).
  5.  A tésztát szurkáljuk meg villával, majd terítsünk egy sütőpapírt rá, végül borítsunk bele rizst, vagy szárazbabot nehezéknek. Tegyük a sütőbe és süssük 10 percig. Vegyük ki, szabadítsuk meg a nehezéktől és a papírtól, majd süssük tovább 5 percig.
  6. Ezután kerül bele a töltelék, és sül további 20 percig a sütemény, kicsit csökkentett fokozaton (kb 180 fok). A tészta szélét érdemes megkenni az elején félrerakott és kicsit felvert tojásfehérjével, hogy ne piruljon meg túlságosan.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 741
elküldve: 2
receptkönyvben: 231
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.15.
24 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: Halloween, Valentin-nap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

banános pite, ananászos pite, banános ananászos pite, gyömbéres pite

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

asztika
asztika / asztika Sun, 2012-10-28 13:05

Hát lehet, én is jobb szeretem a meggyest vagy a citromosat :) De ez ízlés kérdése is, lásd a répatortám körül kibontakozott vitát arról, mennyire édes/nemédes, kell e cukor vagy nem a tésztába :) Azért remélem nem romlott rátok!

435
finomliszt 30 dkg
vaj 20 dkg
cukor 10 dkg
tojás 1 db
gyömbér 0.5 kk
ananász 1 db
banán 2 közepes db
gyömbér 1 ek
tojás 1 db