7 különböző módszer a tojással megkent, fényes süteményekhez

Kedvenc édes tésztáinkat tojással megkenve gyönyörű, fényesen barna színt adhatunk nekik. Több különböző keveréket is használhatunk erre, mindegyikkel más és más eredményt érhetünk el.

A sütemény megkenése tojással legalább olyan fontos, mint egy pontosan eltalált tészta vagy tökéletes töltelék. Nem elég, hogy belül finom legyen, egy édességnek kívülről is látványosnak, esztétikusnak kell lennie. Komolyabb dekorációk nélkül is elérhetjük ezt, a sütemény megkenése tojással épp erre szolgál.

7 különböző módszer a tojással megkent, fényes süteményekhez

Milyen tésztáknál használjuk?

Ezek az egyszerűbbnek mondható sütemények általában semmilyen külső díszítéssel nem rendelkeznek: nincs rajtuk csokimáz, vajas krém vagy cukorbevonat. Ennél sokkal szerényebb külsővel csábítanak.

A kelt tésztás édességek, klasszikus fedett piték és leveles tésztás falatok tetejét kell általában tojással lekenni, ettől kapják aranybarna, fényes kinézetüket.

Hogyan vigyük fel?

Egy ecsettel, széles mozdulatokkal kenjük meg a tésztánkat. Fontos, hogy ne áztassuk el, főleg ha folyékonyabb keverékkel dolgozunk.

Ha még tovább akarjuk fokozni a süteményünk szépségét, megszórhatjuk cukorral is. Ez karamellizálódik majd a sütőben, és roppanós réteget képez a tetején.

Különböző variációk

Persze nem csak egyféle módon kenhetjük meg az édességeket. A lenti felsorolásban a leggyakrabban használt kombinációk szerepelnek. Mindegyik kissé eltér a többitől, válogathatunk kedvünkre.

1. Üresen

Dönthetünk úgy is, hogy nem szeretnénk semmit a tésztára kenni. Így teljesen matt, ropogós, azonban kissé száraz tésztát kapunk. Megbarnul, de nem annyira egyenletesen, mint a tojás segítségével.

Egyszerű sós vagy édes kekszeknél előnyös, hogy még ropogósabbak legyenek.

2. Tej

Nem kell feltétlenül felütni egy tojást sem, ha egy kis plusz színt szeretnénk adni a süteménynek. Pár evőkanál tejjel is hasonló eredményt érhetünk el. Egészen halványan ugyan, de fényesebb az üres tésztánál.

Kelt csigák nagyon jól fogadják a tejet, és mivel úgyis a tölteléken van a hangsúly, nem hiányzik a túlzott barnaság és ragyogás.

3. Tejszín

Még egy fokkal feljebb lépve a fényességi listán, használjunk tejszínt. Szintén matt felületet kapunk, de egy kicsivel több barnulással.

A tejhez hasonlóan töltött kelt tésztákon használjuk, ha komolyabb színt szeretnénk.

4. Tojás+tej

Egy egész tojás és kevés tej keveréke adja azt a klasszikus kinézetet a legtöbb süteménynek, amit jól ismerünk. Itt már eltűnik a mattság, fényesen csillog a halványbarna felület, amit megkenünk vele.

Használjuk pitékhez, mert ezek hosszabb ideig sülnek, a tejes keverék pedig jobban bírja a hőt, mint a sima tojás.

5. Tojásfehérje

Van úgy, hogy a tésztába kell egy extra sárgája, ilyenkor a maradék fehérjével kenjük le az édességünket. Az összes közül a legfényesebb, miközben nem barnul be nagyon erősen.

Az olyan tésztákhoz jó a fehérje, amit meg akarunk szórni cukorral. Így lesz maximálisan fényes, és a cukor is könnyen beleragad.

6. Egész tojás

Amikor nem hígítjuk tejjel, az egész tojás intenzívebb barnulást eredményez. Szintén ezzel kapjuk a legegyenletesebb színt is, nem lesznek benne sötétebb foltok.

Kalácsok, bucik és egyéb töltelék nélküli kelt tészták ettől lesznek olyan gyönyörűen fényesek és barnák.

7. Tojássárgája

Az összes közül a legdekadensebb, a tojássárgája szinte tükörsima, aranyló felületeket hoz létre. Ha sok tésztát kell bekennünk, egy evőkanál vizet adjunk hozzá, a szín meg sem fogja érezni.

Akkor használjuk, ha nagyon intenzív színt szeretnénk adni a süteménynek. Vigyázzunk, mert a túl hosszú sütéstől megéghet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezt is olvasd el, ha szereted a süteményeket:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?