Ezért ne hagyd ki a vaj habosítását, ha omlós süteményeket akarsz sütni

Van egy lépés a süteményreceptekben, amivel gyakran találkozhatunk, és nagy hatással van a kész édesség alakjára, állagára és ízére. Ez a vaj habosítása, ami több szempontból is fontos. Nem mindegy tehát, hogyan csináljuk.

A cukrászat nagy része olyan kémia, amit szerencsére nem kell értenünk. Vannak maguktól értetődő folyamatok, amik a szemünk láttára történnek: ilyen a vaj habosítása is. Nem véletlen, hogy szinte kötelező jelleggel kell ezt a feladatot elvégeznünk, a sütemény tésztája ettől lesz omlós és puha. Különböző módszerekkel más eredményt érhetünk el, nézzük, melyik süteményben hogyan történik a vaj habosítása.

Ne hagyd ki a vaj habosítását, ha omlós süteményeket akarsz sütni

Miért fontos a habosítás?

Egy sütemény száraz és nedves hozzávalóit azért kell a legtöbb esetben külön összekeverni, hogy meggátoljuk a glutén túlzott kialakulását. Tehát meg kell tartanunk a morzsás állagot, különben rágós és kellemetlen lesz a sütemény.

A glutén nedvesség hatására erősödik meg, illetve ha túl hosszú ideig dolgozzuk a tésztát. Amikor külön keverjük össze a nedves és száraz dolgokat, ez a veszély nem fenyeget minket.

Azonban a nedves hozzávalók több keverést igényelnek, mint a szárazak. Itt jön a képbe a vaj habosítása: ezzel indul a tészta összeállítása. Levegőt keverünk a vajba, amit a cukor szerkezete tart össze. Ezután jönnek a tojások, amelyek még több levegőt képesek felvenni.

Maga a technika sok receptben azonos, mégis elválasztjuk egymástól a torta- és a kekszjellegű édességeket. Ezeknek más a szerkezete, amit a vajjal tudunk kialakítani.

Torták, muffinok és piskóták

Ezekben a süteményekben több nedvesség van, a tészta állaga majdnem folyékony, a cél pedig a legmagasabb szintű omlósság elérése. Ahogy a vajat keverjük a cukorral, épp ez történik, biztosítjuk, hogy puha lesz a piskótánk.

Az alapos habosítás után jönnek egyesével a tojások. Ha egyszerre adjuk őket a vajhoz, az előkészített zsiradék nem tudja felvenni a tojásokban lévő vizet, ekkor lesz a keverék darabos.

Tulajdonképpen a száraz hozzávalókat már csak beleforgatnunk kell a masszába, hogy minél gyengébb maradjon benne a glutén. Az extra folyadék (pl. tej) is itt kerül a keverőtálba.

Kekszek, vajas sütemények

Lényegesen kevesebb folyadékkal készülnek a kekszek, a szárazabb tésztát elsősorban a vaj és a tojás tartják össze. De itt is fontos az előzetes kikeverés.

Ugyan kevesebb levegő szorul a kekszek tésztájába, a habosítás itt is fontos lépés. A jól kidolgozott zsír megakadályozza a gluténszálak megerősödését, vagyis az aprósütemény szinte elolvad majd a szánkban.

A krémesítés után még gyorsabban kell dolgoznunk, mint a tortáknál, pár mozdulattal össze kell állítanunk a tésztát, nehogy túldolgozzuk. Ha túl lágy lenne, tegyük a hűtőbe sütés előtt.

Láthatjuk, hogy sok minden múlik a vaj habosításán, ne hagyjuk ki ezt a lépést!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvasd el ezeket is, ha szereted a süteményeket:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...