Lerántjuk a leplet az aprósüteményekről: ettől lesz igazán OMLÓS a tészta

Legyen szó édes vagy sós omlós sütikről, pogácsáról vagy mondjuk sajtos rúdról, mindenkinek az a célja, hogy az étel több napon át omlós maradjon. Mélyére ásunk annak, miben rejlik a lényeg.

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy ízesítéstől függetlenül a jó tészta receptjének sarkalatos pontja a türelem és az odafigyelés. Lehet persze gyors tésztát is bekeverni, viszont tényleg sokkal jobb lesz az aprósüteményünk, ha elegendő időt hagyunk a tésztának a keléshez és a hűléshez is. Mindemellett a minőségi alapanyagok is fontosak, ahogy az is, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk (hacsak a recept nem mond mást).

Mutatjuk, mire figyelj, ha omlós tésztát szeretnél!

Ha omlós tésztákról van szó, akkor három fajtáját különböztetjük meg:

  • Gyúrt, élesztős omlós tészták (55%-nál kevesebb zsiradékkal készülnek, lehetnek édesek vagy sósak is, pl. pogácsa, flódni)
  • Gyúrt, valódi omlós tészta / linzer tészta (56-55% zsiradék)
  • Kevert omlós tészta (több zsiradékot, tojást is tartalmaz, nem gyúrható, keveréssel egyneműsítjük, pl. pozsonyi tészták)

Tésztaszabályok az omlós (apró)süteményekhez

  1. Hűvös helyiségben, hűtött alapanyagokkal dolgozzunk, különben a vaj megolvad, tehát a tészta szétesik!
  2. A vaj legyen hideg! Ez azért is fontos, mert a liszt az olvadt vajat felszívja ahelyett, hogy rátapadna, így nem keletkeznek szép rétegeink, és a tészta is kevésbé lesz omlós.
  3. Ne felejtkezzünk meg a pihentetésről! Aktívan úgysem kell sokat foglalkoznunk a tésztával, így ha kicsit előre gondolkodunk, utána el is felejtkezhetünk a tésztáról akár egy napra is. Ha ennyi időnk nincs, akkor legalább egy órát szánjunk a pihentetésre.
  4. Fedjük le, csomagoljuk el a tésztát! Így egyrészt nem szárad ki, másrészt később is felhasználhatjuk. Hűtőben egy hétig, fagyasztóban egy hónapig is eláll.

Beszéljünk a zsiradékokról is!

Ha már az omlósságnál tartunk, ez is kulcspont, hisz a használt zsiradék hozzájárul a kelési folyamathoz, omlósabb, ízben gazdagabb, puhább lesz a kész sütemény.

Ha teheted, használj vajat, esszenciális alapja lesz az omlós tésztának!

A vajnál kevés jobb dolog van a világon

Vajból ne menjünk 80% alá, mert nem érdemes, nem ezen kell spórolni. Inkább együnk mértékkel nem annyira egészséges, ellenben a lelkünket is felpezsdítő ételeket, mintsem hogy silány dolgokkal tömjük magunkat. Ha zsír, akkor a legtöbben sertészsírt használnak, de a kacsa- és a libazsírt is ajánlom, mert páratlan ízélményt tudnak nyújtani (nálam például a kovászos kenyérben is nagy kedvenc, tovább friss marad ugyanis tőle a kenyér – eltarthatóság, ugye?)

És persze ne felejtkezzünk meg a margarinról sem, ami a növényi étrendet tartóknak vagy a vajat egyéb okokból kerülőknek jó alternatíva lehet.

Kísérletezzünk kedvünkre!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a praktikák is érdekelhetnek:

Forrásunk volt: Jull Norman (szerk.): Szakácsok könyve; vaj fotó: Unsplayh/ Sorin Georghita

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek