4 nyomós indok, amiért érdemes sóskát fogyasztanod

Az utóbbi években kicsit háttérbe szorult a sóskafogyasztás, pedig nagyon értékes zöldségről beszélünk, aminek rengeteg jótékony hatása van.

Európában, Amerikában és Ázsiában őshonos, savanykás levélzöldség, amely magas oxálsav-tartalmának köszönheti ízét. A Kárpát-medencében vadon is előforduló sóska szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon. A sóska márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de a legízletesebb a virágzás előtti – március-április – időszakban.

4 nyomós indok, amiért érdemes sóskát fogyasztanod

A sóska szuper alapanyag, ami jótékony hatással van az egészségünkre, hiszen sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. Az utóbbi időben mégis kicsit háttérbe szorult ez a zöldség, és mindenki inkább a spenótot fogyasztja szívesebben. Most 4 indokot is hoztunk, amiért érdemes a szezon alatt sokat fogyasztanod belőle!

Rengeteg C-vitamin

Egy tál sóska akár a napi C-vitamin szükségletünk felét is képes biztosítani, emellett a C-vitamin segít a különböző bőrbetegségek enyhítésében is. A sóskából egyébként arcpakolást is készíthetünk, amivel megelőzhetjük a ráncokat, mivel összehúzza a bőrt, sőt, antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak. Keverj össze 200 g lisztet, 50 g tejben felfuttatott élesztőt és annyi spenótlevelet, amennyit felvesz a massza. Tedd fel az arcodra, majd 20 perc után mosd le.

Méregtelenít

A növényben található flavonoidoknak és egyéb antioxidánsoknak víz- és hashajtó hatásuk van, amely segíti, hogy a szervezeted megszabaduljon a káros méreganyagoktól. A sóskalevél protolitikus savat is tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését, ezért így tavasszal érdemes nagyobb mennyiségben is fogyasztani. A sóskából készült teát vagy a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Érdemes kipróbálnod, hogy a kissé csípős ízű leveleket esti nasiként rágcsálod el a tévé előtt.

Jó a diétádba

A sóskának nagyon alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja csupán 22 kcal-t tartalmaz, így szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatod. Ha szereted a savanykásabb ízeket, akkor akár snackként is majszolhatod esténként. Magas vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és szénhidráttartalma, valamint alacsony zsír- és kalóriatartalma van, ezért az egészségtudatos diéta fontos alkotóeleme lehet.

Élénkít

A zöldségben található gyümölcssavnak köszönhetően segíti a vérképződést, és jó hatással van az immunrendszeredre. Mindemellett élénkítő hatással is rendelkezik, így érdemes minél több sóskát fogyasztanod a tavaszi, fáradékonyabb időszakban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...