4 nyomós indok, amiért érdemes sóskát fogyasztanod

Az utóbbi években kicsit háttérbe szorult a sóskafogyasztás, pedig nagyon értékes zöldségről beszélünk, aminek rengeteg jótékony hatása van.

Európában, Amerikában és Ázsiában őshonos, savanykás levélzöldség, amely magas oxálsav-tartalmának köszönheti ízét. A Kárpát-medencében vadon is előforduló sóska szinte mindenhol megtalálható, hegyi réteken, lápos területeken, ligetekben, nedves, feltört és nem művelt talajokon. A sóska márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de a legízletesebb a virágzás előtti – március-április – időszakban.

4 nyomós indok, amiért érdemes sóskát fogyasztanod

A sóska szuper alapanyag, ami jótékony hatással van az egészségünkre, hiszen sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. Az utóbbi időben mégis kicsit háttérbe szorult ez a zöldség, és mindenki inkább a spenótot fogyasztja szívesebben. Most 4 indokot is hoztunk, amiért érdemes a szezon alatt sokat fogyasztanod belőle!

Rengeteg C-vitamin

Egy tál sóska akár a napi C-vitamin szükségletünk felét is képes biztosítani, emellett a C-vitamin segít a különböző bőrbetegségek enyhítésében is. A sóskából egyébként arcpakolást is készíthetünk, amivel megelőzhetjük a ráncokat, mivel összehúzza a bőrt, sőt, antimikrobiális és antiallergén tulajdonságai is vannak. Keverj össze 200 g lisztet, 50 g tejben felfuttatott élesztőt és annyi spenótlevelet, amennyit felvesz a massza. Tedd fel az arcodra, majd 20 perc után mosd le.

Méregtelenít

A növényben található flavonoidoknak és egyéb antioxidánsoknak víz- és hashajtó hatásuk van, amely segíti, hogy a szervezeted megszabaduljon a káros méreganyagoktól. A sóskalevél protolitikus savat is tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését, ezért így tavasszal érdemes nagyobb mennyiségben is fogyasztani. A sóskából készült teát vagy a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Érdemes kipróbálnod, hogy a kissé csípős ízű leveleket esti nasiként rágcsálod el a tévé előtt.

Jó a diétádba

A sóskának nagyon alacsony a kalóriatartalma, 100 grammja csupán 22 kcal-t tartalmaz, így szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatod. Ha szereted a savanykásabb ízeket, akkor akár snackként is majszolhatod esténként. Magas vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és szénhidráttartalma, valamint alacsony zsír- és kalóriatartalma van, ezért az egészségtudatos diéta fontos alkotóeleme lehet.

Élénkít

A zöldségben található gyümölcssavnak köszönhetően segíti a vérképződést, és jó hatással van az immunrendszeredre. Mindemellett élénkítő hatással is rendelkezik, így érdemes minél több sóskát fogyasztanod a tavaszi, fáradékonyabb időszakban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...