Csipkebogyó, az őszi C-vitamin-bomba – mit kell tudni róla?

A vadrózsa áltermése a csipkebogyó. Az élénk piros termés hasznos vitaminforrás, jelentőségét már az ókorban is felismerték.

A csipkebogyó jótékony hatása főként magas C-vitamin-tartalmának köszönhető, a friss termés tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint citrom. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességet.  A csipkebogyó a C-vitamin mellett pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cukrot, karotint, B1-, B2-, K- és P-vitaminokat tartalmaz. A pektinek az emésztést segítik, a flavonoidok gyulladásgátló hatásúak. A benne levő magnézium miatt a szív- és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában segíthet. A termés serkenti a mellékvesék és a máj működését, és a sejtöregedést is gátolja.

Mindenre jó?

A friss csipkebogyó sok C-vitamint tartalmaz, a legtöbben C-vitamin-forrásként ismerik, és a megfázás, az influenza és a C-vitamin hiányának megelőzésére és kezelésére használják. A csipkebogyóban található C-vitamin nagy része azonban a szárítás és feldolgozás alatt elpusztul, sőt a tárolás során gyorsan tovább csökken. Emiatt sok csipkebogyóból származó "természetes" C-vitamin-terméket laboratóriumban készített C-vitaminnal dúsítanak, és az is előfordulhat, hogy ezt a címkén nem feltétlenül jelzik.

A csipkebogyót ajánlják még gyomorproblémákra, a fertőzések ellen és az elhízás megelőzésére, sőt a bőr egészségének megőrzésére is. Feldolgozott élelmiszerként a csipkebogyóval teaként, lekvárként és szörpként is találkozhatunk. Tartósítani szárítva szokás: a frissen szedett bogyók néhány nap alatt kiszáradnak.

Mégsem csodaszer?

Kutatások rámutattak, hogy a hiedelmekkel ellentétben, ha a csipkebogyót almalével keverjük és fogyasztjuk, az nem segíti a fogyást. Viszont csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A húgycsőfertőzések megelőzésére és korai szakaszának kezelésére is használják a csipkebogyót, az ugyanis csökkentheti a húgyúti baktériumok előfordulásának esélyét. Viszont a kutatásokból kiderült, hogy legtöbbször nem akadályozza meg a fertőzés tüneteinek kialakulását.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...