SÓSKA: a megosztó savanykás finomság, és ami mögötte van

A sóska a tavasz egyik kedves alapanyaga, mégis sokan elfelejtkezünk róla. Sok benne a tápanyag, és a legfincsibb savanykás főzeléknek is ő a főszereplője! De mire jó még?

Kinek mi ugrik be a sóskára gondolva? Vagy imádod vagy rá se néznél soha, ha tehetnéd, igaz? Én például most arra jöttem rá, hogy bár mindig szerettem, főzeléken kívül sose találkoztam vele, szóval nem is értem, miért nem mentem rá a témára felnőttkoromban is, anyu egykori főztjén túl.

... ha főzelékeznétek:

7 retró menzás főzelék, amit (talán) a gyerekek is szeretnek

Sóskalevelek

Jó ha tudod a sóskáról, hogy:

  • márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb még virágzása előtt, kora tavasszal
  • a mezei sóska savanykás íze étvágygerjesztő lehet
  • akkor érdemes leszedni, ha levelei teljesen kifejlettek és megvastagodtak
  • vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak

Miért jó?

  • értékeit és rossz tulajdonságait vizsgálva a sóska a spenót finomított változata, de még így is elég sokfolátot és C-vitamint tartalmaz -oxálsav tartalma alacsonyabb, de azért a sóska is a magas oxálsav tartalmú növények közé tartozik

  • C-vitamin-tartalma nyersen, salátaként fogyasztva érvényesül leginkább

  • foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne

  • magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású, van, ahol fűszernövényként tartják számon

  • a mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú.

  • a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák

Omlett sóskával (Omlett 2.)

Hogy ne mindig az imádott sóskafőzelék készüljön a sóskából, döntöttem a sóskás omlett mellett. Ennél kényeztetőbb reggelit elképzelni sem tudnék.

Sóska saláta

A minap a piacon vett sóska egyik fele omlettben végezte, a maradékból pedig ez a finom saláta készült. Ha most megkérdezné tőlem valaki, melyik a kedvenc salátám, habozás nélkül ...

Hogy fogyasszuk?

A többi levélzöldséghez hasonlóan (spenót, mángold, stb.) színesebbé, változatosabbá tehetjük vele ételeinket. A hagyományos főzelékeken, mártásokon kívül tehetjük omlettbe, rizottóba, salátákba, sütikbe. A tésztákat tölthetjük (pl. ravioli), rétegezhetjük levélzöldségekkel (pl. lasagne) ezzel növelhetjük az általában zöldségekben szegény tésztaételeink értékét. A levélzöldségek lehetnek önálló ételek, de például párolva köretként is megállják a helyüket. Üde zöld színükkel képesek feldobni bármilyen „sápadt” ételt vagy fogást.

Sóska torta

Mindig is szerettem a sóskát, sóskafőzeléket, de már unalmas volt egy kicsit, gondolkodtam rajta, és ez lett belőle. Én folyékony édesítőszerrel csinálom, de ez csak megszokás ...

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Mennyei tojáskrém

Gyorsan és könnyen elkészíthető húsvéti fogás ez a tojáskrém, ami pont olyan krémes és légiesen könnyed, mint ahogy gyerekkorunkból emlékszünk rá! A majonézes torma és a tejföl ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Fokhagymás csülök tepsiben sütve

A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...