Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

SÓSKA: a megosztó savanykás finomság, és ami mögötte van

A sóska a tavasz egyik kedves alapanyaga, mégis sokan elfelejtkezünk róla. Sok benne a tápanyag, és a legfincsibb savanykás főzeléknek is ő a főszereplője! De mire jó még?

Kinek mi ugrik be a sóskára gondolva? Vagy imádod vagy rá se néznél soha, ha tehetnéd, igaz? Én például most arra jöttem rá, hogy bár mindig szerettem, főzeléken kívül sose találkoztam vele, szóval nem is értem, miért nem mentem rá a témára felnőttkoromban is, anyu egykori főztjén túl.

... ha főzelékeznétek:

7 retró menzás főzelék, amit (talán) a gyerekek is szeretnek

Jó ha tudod a sóskáról, hogy:

  • márciustól egészen késő őszig gyűjthető, de legízletesebb még virágzása előtt, kora tavasszal
  • a mezei sóska savanykás íze étvágygerjesztő lehet
  • akkor érdemes leszedni, ha levelei teljesen kifejlettek és megvastagodtak
  • vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy a levelek frissek, élénk színűek legyenek, semmi esetre sem fonnyadtak

Miért jó?

  • értékeit és rossz tulajdonságait vizsgálva a sóska a spenót finomított változata, de még így is elég sok folátot és C-vitamint tartalmaz - oxálsav tartalma alacsonyabb, de azért a sóska is a magas oxálsav tartalmú növények közé tartozik

  • C-vitamin-tartalma nyersen, salátaként fogyasztva érvényesül leginkább

  • foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne

  • magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású, van, ahol fűszernövényként tartják számon

  • a mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú.

  • a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák

Hogy fogyasszuk?

A többi levélzöldséghez hasonlóan (spenót, mángold, stb.) színesebbé, változatosabbá tehetjük vele ételeinket. A hagyományos főzelékeken, mártásokon kívül tehetjük omlettbe, rizottóba, salátákba, sütikbe. A tésztákat tölthetjük (pl. ravioli), rétegezhetjük levélzöldségekkel (pl. lasagne) ezzel növelhetjük az általában zöldségekben szegény tésztaételeink értékét. A levélzöldségek lehetnek önálló ételek, de például párolva köretként is megállják a helyüket. Üde zöld színükkel képesek feldobni bármilyen „sápadt” ételt vagy fogást.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!