Így kell paradicsomot vágni trancsírozás nélkül

Indul a paradicsom szezonja, ezzel együtt visszatér a felvágásukkal járó idegesség is. Hogy elkerüljük az összenyomott, szétesett szeleteket, fontoljuk meg a lenti tanácsokat.

A paradicsom felvágása sokszor kudarcba fullad, ha nincs a konyhánkban egy borotvaéles szakácskés vagy túl érett terméket vettünk, esetleg rossz irányban kezdünk neki a szeletelésnek. És ha ez még mind nem lenne elég, a különböző fajtákat is más módon kell kezelnünk. De ne ijedjünk meg, a paradicsom felvágása lehet mindig tökéletes, mutatjuk, hogyan.

Így kell paradicsomot vágni trancsírozás nélkül

A megfelelő kés

Egy életlen kés alatt szegény paradicsomok összenyomódnak, és egyenetlen darabokat kapunk. Hogy ezt elkerüljük, használat előtt fenjük meg a kést, de ennél is jobb döntés, ha recéset választunk.

Például egy kenyérvágó- vagy steakkés könnyedén átvág a paradicsom héján, anélkül, hogy roncsolná a húsát.

Egy paradicsom belseje

Nem mindegy az sem, hol vágunk bele. A paradicsom közepén egy vastagabb rész található, a csumája, amiből küllőkhöz hasonlóan ágaznak el a húsos részei. Ezek tartják egyben a magvakat és a folyósabb belsőt.

Ha a vastagabb részek mentén vágunk, biztosak lehetünk abban, hogy a szeletek vagy kockák egyben maradnak. Így elkerülhetjük a szomorú látványt, amit egy üres paradicsomgerezd nyújt.

Szeletelt paradicsom

Bármilyen vastagságú szeletet szeretnénk, érdemes a korábban említett recés késsel nekikezdeni a feladatnak. Ezzel akár hajszálvékonyra is vághatjuk.

Helyezzük a paradicsomot az oldalára, hogy a tetején lévő zöld szárrész jobbra (ha jobbkezesek vagyunk) vagy balra (balkezeseknek) nézzen. A szárnál kezdjük a vágást, innen haladjunk az ellenkező irányba.

Mivel minden szelet közepén lesz a paradicsom vastagabb részéből, összetartja őket, nem fognak darabokra esni. Az így kapott tökéletes szeleteket tegyük szendvicsekbe, burgerbe.

Paradicsomgerezdek

Ha salátába vagy hidegtálra szeretnénk gerezdeket vágni, mindig fenyeget a veszély, hogy a paradicsom zselés belseje elválik a húsától.

Mindig képzeljük oda a szárát: ez lesz az a középvonal, ami vezetni fogja a szemünket és a késünk pengéjét is. Így garantáltan egyben maradnak majd a gerezdek.

Ahogy kisebbek lesznek a darabok, egyre nehezebb lesz megtalálni a közepét. Ebben lehet segítség a szár helye: a kis zöld kör megmutatja a felezés pontos helyét.

Koktélparadicsom

Ez szinte egyértelmű, de azért itt egy kis segítség: a nagyokhoz hasonlóan az apró paradicsomokat is a szár vonalán szeleteljük. Mérettől függően maximum negyedekbe érdemes vágni, ezen túl már csak szétnyomnánk.

A koktélparadicsom – egészben vagy felvágva – salátákba, esetleg tésztákhoz illik a legjobban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Legyél mesterszakács a saját konyhádban:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...