Így kell paradicsomot vágni trancsírozás nélkül

Indul a paradicsom szezonja, ezzel együtt visszatér a felvágásukkal járó idegesség is. Hogy elkerüljük az összenyomott, szétesett szeleteket, fontoljuk meg a lenti tanácsokat.

A paradicsom felvágása sokszor kudarcba fullad, ha nincs a konyhánkban egy borotvaéles szakácskés vagy túl érett terméket vettünk, esetleg rossz irányban kezdünk neki a szeletelésnek. És ha ez még mind nem lenne elég, a különböző fajtákat is más módon kell kezelnünk. De ne ijedjünk meg, a paradicsom felvágása lehet mindig tökéletes, mutatjuk, hogyan.

Így kell paradicsomot vágni trancsírozás nélkül

A megfelelő kés

Egy életlen kés alatt szegény paradicsomok összenyomódnak, és egyenetlen darabokat kapunk. Hogy ezt elkerüljük, használat előtt fenjük meg a kést, de ennél is jobb döntés, ha recéset választunk.

Például egy kenyérvágó- vagy steakkés könnyedén átvág a paradicsom héján, anélkül, hogy roncsolná a húsát.

Egy paradicsom belseje

Nem mindegy az sem, hol vágunk bele. A paradicsom közepén egy vastagabb rész található, a csumája, amiből küllőkhöz hasonlóan ágaznak el a húsos részei. Ezek tartják egyben a magvakat és a folyósabb belsőt.

Ha a vastagabb részek mentén vágunk, biztosak lehetünk abban, hogy a szeletek vagy kockák egyben maradnak. Így elkerülhetjük a szomorú látványt, amit egy üres paradicsomgerezd nyújt.

Szeletelt paradicsom

Bármilyen vastagságú szeletet szeretnénk, érdemes a korábban említett recés késsel nekikezdeni a feladatnak. Ezzel akár hajszálvékonyra is vághatjuk.

Helyezzük a paradicsomot az oldalára, hogy a tetején lévő zöld szárrész jobbra (ha jobbkezesek vagyunk) vagy balra (balkezeseknek) nézzen. A szárnál kezdjük a vágást, innen haladjunk az ellenkező irányba.

Mivel minden szelet közepén lesz a paradicsom vastagabb részéből, összetartja őket, nem fognak darabokra esni. Az így kapott tökéletes szeleteket tegyük szendvicsekbe, burgerbe.

Paradicsomgerezdek

Ha salátába vagy hidegtálra szeretnénk gerezdeket vágni, mindig fenyeget a veszély, hogy a paradicsom zselés belseje elválik a húsától.

Mindig képzeljük oda a szárát: ez lesz az a középvonal, ami vezetni fogja a szemünket és a késünk pengéjét is. Így garantáltan egyben maradnak majd a gerezdek.

Ahogy kisebbek lesznek a darabok, egyre nehezebb lesz megtalálni a közepét. Ebben lehet segítség a szár helye: a kis zöld kör megmutatja a felezés pontos helyét.

Koktélparadicsom

Ez szinte egyértelmű, de azért itt egy kis segítség: a nagyokhoz hasonlóan az apró paradicsomokat is a szár vonalán szeleteljük. Mérettől függően maximum negyedekbe érdemes vágni, ezen túl már csak szétnyomnánk.

A koktélparadicsom – egészben vagy felvágva – salátákba, esetleg tésztákhoz illik a legjobban.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Legyél mesterszakács a saját konyhádban:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek