Ezért válaszd a római salátát a jégsaláta helyett

Míg néhány évvel ezelőtt itthon még a jégsaláta és a hagyományos fejessaláta volt a leggyakoribb salátaféle a standokon, mára előkelő helyre került a római saláta is, amely számos jellegzetessége miatt akár jobb is lehet, mint a megszokott testvérei.

Bár vannak, akik a jégsalátát és fejes salátát igen korlátozott körülmények között tudják csak elfogadni, netán kedvelni, mégis fontos alapanya ez a zöldségféle az étkezésünknek, már csak azért is, mert ilyenkor tavasszal szinte ki vagyunk éhezve a harsogó, friss zöld hajtásokra és zöldségfélékre, jólesik egy ilyen alappal indított, gazdag saláta ebédre, vacsorára, húsok vagy sült zöldségek, sajt, hal mellé. Na de mi a helyzet a római salátával?

A római saláta

A jégsalátát sokan a legunalmasabb zöldségnek tartják, és valóban igaz, hogy nem ez a legaromásabb a kínálatban, cserébe sokáig eltartható, és kiadós mennyiségű saláta készíthető belőle. Vannak, akiket épp a nagysága zavar, jobban szeretik a kisebb levelű növényeket. A hagyományos fejes salátából pedig készíthető sokféle ízletes, fűszeres saláta, remekül pakolható szendvicsekbe, de vastagsága és jellegzetes íze miatt a legjobb mégis ecetesen, klasszikus módon elkészítve, a tojásos galuska például elképzelhetetlen ilyenkor tavasszal nélküle.

Ám ha mégis zavar minket a fenti két salátafélének az íze vagy épp a nagysága, nagyszerű hírünk van: a római saláta alakja, nagysága és íze is alkalmassá teszi arra, hogy szinte minden fogásban használjuk, ahol két nagyobb testvérét fogyasztanánk.

A római saláta íze a jégsalátához képest kesernyésebb, de semmiképp sem keserű, csak épp annyira, hogy ne legyen teljesen ízetlen. Alakja ovális és lényegesen kisebb a másik két salátafélénél. Levelei lapát vagy tojásdad alakúak, kemények, bordázottak és kívül harsogóan zöldek, beljebb sárgás színűek. Általában belső, igen zsenge leveleiből szokás salátákat készíteni, de az egész növény alkalmas arra, hogy valamilyen jófajta olívaolaj, bor- vagy balzsamecet kerüljön rá.

Készülhet belőle hagyományos cézár saláta, remek húsok mellé akár magában is, tehetjük szendvicsbe, adhatjuk mártogatósok és krémek mellé. Nagy előnye, hogy mérete miatt sokszor még vágni sem kell, elég ha leveleire szedjük.

Sokak számára furcsa, de a római salátát is lehet hőkezelni, és épp azért, mert íze igen kellemes és jellegzetes, érdemes is kipróbálni: vannak, akik párolják, ekkor az íze a spárgára emlékeztet, de talán népszerűbb megoldás, ha a félbevágott, de torzsaként egybehagyott salátafejeket forró serpenyőben, egy kevés olívaolajon átpirítjuk. Keserűsége egyszerre erősödik fel és kap diós árnyalatot, remek kiegészítője egy könnyű, olaszos vacsorának, sült húsnak vagy épp halnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalom erre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek