Szétszedtem, és újra összeraktam – ez az új kedvenc brassóim!

Biztosan ismerős a mondás, miszerint étteremben nem szabad brassóit rendelni, mert mindenféle maradékot dobálnak bele. Aztán ott van az örök vita: borsóval vagy nélküle? Csirkéből, sertésből, esetleg bélszínből? Megannyi kérdés, és még ennél is több „az igazi brassói aprópecsenye” elnevezésű recepttel találkozhatunk az interneten, pedig akárcsak egy jó pörköltnél vagy halászlénél, itt is mindenkinek a sajátja az „igazi”, az az „eredeti”. Én nem is akarom újra feltalálni a brassóit, csak elmesélni, hogy miután kipróbáltam ezt a verziót, biztos, hogy mostantól csak így fogom készíteni!

Érdemes 3 részre bontani a receptet, hiszen miből is áll egy jó brassói? A fokhagymás szaftból, a burgonyából és a húsból. Kezdjük is a fokhagymával.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

A fokhagyma két helyen is meg fog jelenni a receptben: egyszer külön, sült fokhagyma formájában, és a brassói alapjában is.

Első dolgunk a sütő előmelegítése 180 fokra. Ha jól időzítünk, a végén szinte egy időben lesz kész a sült fokhagymánk, a burgonyánk és a brassóialapunk is. Ehhez érdemes mindent előkészíteni, megtisztítani, felaprítani.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Vissza a fokhagymához!

Egy fej fokhagymát megpucolunk, majd a gerezdeket egy alufóliába vagy sütőpapírba csomagoljuk egy kevés olaj és só-bors társaságában. Egy kis tepsibe tesszük, és kb. 45 percig sütjük.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Utána egyből az apró szemű burgonyával folytatjuk a sort: tepsi, bele a burgonyák, olaj, fűszerek, irány a sütő, a fokhagyma mellé. Ennek 20-30 perc kell majd, a krumpli méretétől és típusától függően.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

A „brassóialaphoz” szükségünk lesz egy nagy serpenyőre, jó minőségű kolozsvári szalonnára (apró kockákra vágva), hagymára, fokhagymára, kétféle paprikára, egy kevés sűrített paradicsomra, sóra és borsra.

Miután minden zsír távozott a szalonnából, üvegesre pároljuk a hagymákat, majd a paprikákat, végül jól lepirítjuk a sűrített paradicsommal, majd egy kevés vízzel és a füstölt fűszerpaprikával folytatjuk a sort. Innentől, akárcsak egy jó pörköltnél, többször felöntjük egy kevés vízzel, zsírjára pirítjuk, újból felöntjük vízzel, megint elpárologtatjuk, gyakori kavargatás mellett legalább háromszor megismételjük a folyamatot, míg a végén jó sűrű szaftot kapunk.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

A hús jelen esetben sertésszűz, ezt szépen megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd több részletben, forró serpenyőben lepirítjuk, és félretesszük.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Ha minden jól megy, közben megpuhult a sütőben a burgonyánk, amit óvatosan félbe és/vagy negyedekbe vágunk, egy serpenyőben vajat hevítünk, majd amikor már habzik, rádobunk egy-egy marék aprított petrezselymet, és átforgatjuk.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Ha elkészült a brassóialapunk is, akkor átforgatjuk benne a megpirított hússzeleteket, a sütőből kikapjuk a sült fokhagymákat, és nincs is más hátra, mint a tálalás.

A BRASSÓI RECEPTJÉT ITT TALÁLOD / FOTÓ: RÉTHLY DÁVID

Burgonya, mehet rá a brassóialapban átforgatott hús, a sült fokhagyma és néhány szál borsócsíra. Persze ez elhagyható, de igazán feldobja a végeredményt, szóval érdemes beszerezni egy dobozzal.

A brassói teljes receptjét itt találod majd, a kerámiákért hálás köszönet Tábi Eszter ceramics-nak, az inspirációért pedig Széll Tamásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek