Remek répás receptek minden étkezésre, nem csak nyulaknak

Persze mind nagyon szeretjük a sárgarépát, de gyakran elnézünk fölötte, ha az ebédről van szó. Önmagában is több különböző izgalmas étel készülhet belőle. Főszerepben a sárgarépa!

Gyakran csak kiegészítőként használjuk, pedig kiváló alapanyag lehet ez a szerény gyökérzöldség. Szinte minden étkezésre fel tudunk szolgálni változatos répás fogásokat. Ha egy pillanatra elfelejtjük, hogy húsleves-alapanyag, rengeteg új lehetőség nyílik meg előttünk a körettől a főételen át a desszertig. És most keresgélnünk sem kell, hiszen a cikkben itt van minden ötlet és néhány elkészítési tanács a változatos répás fogásokhoz.

Előétel

A legjobb nyersen megenni a répát, mert így minden íz és tápanyag benne marad. Friss, ropogós textúrája kellemes kiegészítő lehet salátákban. De nem kell feltétlenül más zöldségekkel keverni, egyedül is képes meglepetést okozni.

Remek répás receptek minden étkezésre, nem csak nyulaknak

Ha megsütjük, íze fantasztikusan mély lesz, koncentrálódik az édessége, ezért elképesztő szendvicskrémeket, mártogatósokat készíthetünk vele.

Tipp: reszelés helyett vágjuk hosszú gyufaszálakra. Így ropogósabb lesz, több tartással.

Leves

A zöldséglevesben legjobban a sárgarépa ízét érezhetjük. Nem meglepő hát, ha önmagában is élénk, sőt néha meglepően intenzív leveseket készíthetünk csak ezzel az egy zöldséggel.

Általában krémleves lesz belőle, ezzel fokozható az amúgy talán „unalmas”, vízben főtt répa. Gyakran kerül bele többféle fűszer, hiszen nagyon jól képes akár egyszerre két-három különböző ízt is szállítani.

Tipp: Ha krémlevest csinálunk, főzzük kevés folyadékban a répát, hogy a turmixolás előtt ne kelljen sokat leönteni róla. Ezzel nem veszítünk annyi ízt.

Köret

Bármilyen sült hús mellett megállja a helyét egy nagy tepsi gőzölgő sült répa. Amennyire egyszerű elkészíteni, annyira meglepő élmény lesz, ha a krémesen lágy, szinte mézédes répákba harapunk.

Tegyük őket egy tepsire, olajjal és tetszőleges fűszerekkel, sóval dörzsöljük be, majd helyezzük 200-230℃-os sütőbe, körülbelül 20 percre. Ha sütőben sütünk húst, természetesen közvetlenül mellé is dobhatjuk, hogy teljesen összekeveredjenek az ízek.

Tipp: Válasszunk kisméretű, tiszta héjú darabokat. Így nem kell őket megpucolni (csak megmosni) és egészben mehetnek a tepsire, hogy minden értékes íz bennük maradjon.

Főétel

Ha teljesen főszerepbe akarjuk állítani, több lehetőségünk is van a sárgarépával. Készülhet belőle főzelék, de izgalmasabb megoldás egy ropogós zöldségfasírt.

Tipp: Használjuk úgy, mint a krumplit. Ilyen módon csinálhatunk rakott répát, répás gnocchit is.

Desszert

Ki ne ismerné a répatortát? Főleg így húsvétkor nagyon sok ünnepi asztalt koronáz ez a zöldséges, mégis gazdagon édes sütemény. Ha unjuk a hagyományos formáját, annyi minden más út áll előttünk: keksz, muffin, kuglóf, de még smoothie is lehet.

Tipp: Próbáljuk ki süteményeinkben is a sült répát nyers helyett. Köret módjára készítsük, ízesítsük fahéjjal, kevés mézzel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Nem hagyunk ötletek nélkül húsvétra:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...