Ezeket készítsd a tavasz legzsengébb póréhagymáiból

A póréhagyma legszebb, legzsengébb szárait ilyenkor, májusban fogjuk megtalálni a boltokban és a piacokon. Nézzük, mi minden készülhet ebből az édeskés hagymaféléből.

Póréhagymát ugyan egész évben találhatunk a boltok zöldségrészlegén, ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is kell vennünk a mindig elérhető szárakat. Hiszen a pórénak is van szezonja, ami május környékén az első, még vékonyabb póréhagymákkal indul, majd nyár végén-ősz elején tetőzik. Így meghatározó íze a napfényes hónapoknak, ezt az ízt pedig megannyi fogásban elhelyezhetjük.

Ezeket készítsd a tavasz legzsengébb póréhagymáiból

Póréhagymaleves

Nyilván ezzel az étellel kell kezdenünk a felsorolást, hiszen a legtöbb embernek ez jut először eszébe, ha a póréhagymára gondol. Érthető is, hiszen a póré kellemesen édeskés íze nagyon jól illik a legtöbb levesbe.

Akár önmagában, akár más zöldségekkel párosítva is főzhetünk belőle levest, mindkettőben érezni fogjuk a hagyma karakteres aromáját.

Nagyon jól illik mellé a kukorica, a cukkini, a brokkoli, de többféle hagymával összefőzve például készíthetünk belőle egy nagyon intenzíven hagymás levest is. A póréhagymából készült leveseket érdemes natúr vagy ízesített (pl. sajtos, zöldfűszeres) galuskával, esetleg egy marék rizzsel laktatóbbá tenni.

Póréhagymaszósz

A póréhagyma nagyon könnyen és gyorsan puhul, ezért ha óvatosan bánunk vele, egy egészen különleges szószt főzhetünk belőle. A technikája hasonló a hagymalekváréhoz, ez azonban egy elsősorban sós étel lesz, egyedül a póré természetes édességét érezhetjük majd ki belőle.

Egy fazékban, alacsony lángon, fedő alatt, bő olajon kell szépen-lassan párolnunk a pórét, amíg az teljesen meg nem puhul, és szét nem esik. Ezen a ponton dönthetünk, hogy meghagyjuk-e ilyen rusztikusan a „szószt”, vagy adunk hozzá egy kevés tejszínt, és krémesre turmixoljuk.

A póréhagymaszószt tálaljuk tetszőleges tésztával, sok-sok sajttal. Persze kedvünk szerint társíthatunk mellé más zöldségeket, vagy egy szelet sült csirkét is.

Sült póréhagyma

A karikákra vágott póréhagymát megsüthetjük sütőben. Olajjal, sóval és borssal forgassuk össze egy tálban, majd egyengessük el egy csupasz tepsin (sütőpapír nélkül jobban lepirul) és 200 fokon süssük nagyjából 15-20 percig, vagy amíg a hagyma puha és enyhén pirult nem lesz.

Ezt a sült hagymát megannyi módon használhatjuk: kínálhatjuk más sült zöldségekkel köretként, keverhetjük salátákba, halmozhatjuk szendvicsekbe. Rászórhatjuk sült húsokra, elrendezhetjük sós pitékben is (pl. quiche). Tésztaételeket is kiegészíthetünk vele, csakúgy, mint gabonaköreteket.

Nyers póréhagyma

Egészen vékonyra szeletelve a póré nyersen is ugyanolyan finom. Itt érdemes elsősorban a fehér részét elfogyasztani, bár a zöldnek is találhatunk valamilyen felhasználási módot. Vágjuk egész vékony karikákra a fehér részt, és tegyük salátákba, szendvicsekbe. Nem annyira erős, inkább kellemesen édeskés ízt ad.

A póréhagyma zöldjét is ehetjük nyersen, persze csak a még épp, nem elszáradt részeket. Ezeket egészen apróra aprítva szórhatjuk hidegtálakra, kencékre és mártogatósokra vagy igazából bármi másra úgy, mint a metélőhagymát vagy snidlinget.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több friss, tavaszi íz és étel:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...