Így használd a fehér spárgát, hogy ne csak a zöld legyen a sztár

A tavasz egyik legelegánsabb és legfinomabb zöldsége a spárga, amelynek bár az egész szezonban megkérik az árát, mégis egész kevés mennyiségből is remek fogások készíthetők. Most a fehér spárga felhasználási módjait mutatjuk be – ennek elkészítése kicsit macerásabb, mégis érdemes ilyenkor sokszor bevetni.

A friss, ropogós spárga, legyen az zöld vagy fehér spárga, a tavaszi könnyű ebédek és vacsorák egyik sztárja: készülhet belőle leves, saláta, rizottó, tészta, finom magában, hús mellé, főzve, grillezve, nyersen. A titok mindig az, hogy minél gyorsabban használjuk fel, ha friss spárgához jutunk, nem érdemes tartogatni, érdemesebb mindig frissen meg(v)enni – ha a spárgasíp tövét benyomva a növény nedvességet ereszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég friss.

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni, amelyet a legkönnyebben egy késes hámozóval tudunk megtenni – a spárga héja, minél fiatalabb és frissebb, annál vékonyabb. Sokszor meglehetősen sziszifuszi munkának is tűnhet minden apró szálas héjtól megszabadítani a növényt, de érdemes rászánni azt a néhány percet, és precízen dolgozni, így egészen lágy és krémes ízű spárgát ehetünk a hőkezelés után.

Ahogy a zöld változat esetében is, a fehér spárgát is sokrétűen elkészíthetjük: a leginkább klasszikus változat az egyszerű, sós lében átpárolt-főzött spárgasípok hollandi mártással vagy buggyantott tojással, de ezt nyugodtan cifrázhajuk is: kombinálhatjuk baconnel, más zöldségekkel, elkészíthetjük rakottasan, de meg is süthetjük, akár sütőben, akár serpenyőben.

A fehér spárga mellé nemcsak elkészült fogásként illik a könnyű fehérbor, de főzhetünk is vele, ahogy a durvára őrölt bors, a chilipehely, és a tejszín is jó barátja.

Míg zöldspárgából kevesebbszer, a fehér változatból nagyon gyakran készül krémleves is, amely sokak szerint a legjobb dolog, ami a spárgával történhet. Ahogy minden krémelves esetében, a spárgakrémlevesnél is kardinális, hogy mennyire tudjuk selymesre készíteni, a spárga szálassága miatt érdemes a leturmixolás után még átpasszírozni is. Akkor teszünk a legjobbat a levesünkkel, ha csak valamilyen növényi tejjel vagy tejszínnel, tejjel sűrítjük, és nem teszünk bele semmilyen lisztet, krumplit vagy más sűrítőanyagot.

A zöldspárga főzési ideje valamivel rövidebb, mint a fehér spárgáé, ez persze függ attól is, hogy mennyire zsenge a növény, de azért 15 perces főzési idővel érdemes számolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fincsi alapanyag:

.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek