Így használd a fehér spárgát, hogy ne csak a zöld legyen a sztár

A tavasz egyik legelegánsabb és legfinomabb zöldsége a spárga, amelynek bár az egész szezonban megkérik az árát, mégis egész kevés mennyiségből is remek fogások készíthetők. Most a fehér spárga felhasználási módjait mutatjuk be – ennek elkészítése kicsit macerásabb, mégis érdemes ilyenkor sokszor bevetni.

A friss, ropogós spárga, legyen az zöld vagy fehér spárga, a tavaszi könnyű ebédek és vacsorák egyik sztárja: készülhet belőle leves, saláta, rizottó, tészta, finom magában, hús mellé, főzve, grillezve, nyersen. A titok mindig az, hogy minél gyorsabban használjuk fel, ha friss spárgához jutunk, nem érdemes tartogatni, érdemesebb mindig frissen meg(v)enni – ha a spárgasíp tövét benyomva a növény nedvességet ereszt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elég friss.

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni

A zöld spárgával ellentétben a fehér spárgát mindig meg kell hámozni, amelyet a legkönnyebben egy késes hámozóval tudunk megtenni – a spárga héja, minél fiatalabb és frissebb, annál vékonyabb. Sokszor meglehetősen sziszifuszi munkának is tűnhet minden apró szálas héjtól megszabadítani a növényt, de érdemes rászánni azt a néhány percet, és precízen dolgozni, így egészen lágy és krémes ízű spárgát ehetünk a hőkezelés után.

Ahogy a zöld változat esetében is, a fehér spárgát is sokrétűen elkészíthetjük: a leginkább klasszikus változat az egyszerű, sós lében átpárolt-főzött spárgasípok hollandi mártással vagy buggyantott tojással, de ezt nyugodtan cifrázhajuk is: kombinálhatjuk baconnel, más zöldségekkel, elkészíthetjük rakottasan, de meg is süthetjük, akár sütőben, akár serpenyőben.

A fehér spárga mellé nemcsak elkészült fogásként illik a könnyű fehérbor, de főzhetünk is vele, ahogy a durvára őrölt bors, a chilipehely, és a tejszín is jó barátja.

Míg zöldspárgából kevesebbszer, a fehér változatból nagyon gyakran készül krémleves is, amely sokak szerint a legjobb dolog, ami a spárgával történhet. Ahogy minden krémelves esetében, a spárgakrémlevesnél is kardinális, hogy mennyire tudjuk selymesre készíteni, a spárga szálassága miatt érdemes a leturmixolás után még átpasszírozni is. Akkor teszünk a legjobbat a levesünkkel, ha csak valamilyen növényi tejjel vagy tejszínnel, tejjel sűrítjük, és nem teszünk bele semmilyen lisztet, krumplit vagy más sűrítőanyagot.

A zöldspárga főzési ideje valamivel rövidebb, mint a fehér spárgáé, ez persze függ attól is, hogy mennyire zsenge a növény, de azért 15 perces főzési idővel érdemes számolni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több fincsi alapanyag:

.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...