Így használd fel a petrezselyem, az újhagyma vagy a koriander szárát!

A petrezselyem, bazsalikom vagy a koriander szára és az újhagyma zöldje bizony nem a komposztálóba való, hanem a tányérodra! Mutatjuk, miként használd fel ezeket a részeket.

Tudjuk, minden receptben az áll, hogy vágd le a petrezselyem szárát, vagy távolítsd el az újhagyma zöldjét. Azonban ha még ezek a részek azonnal nem is kerülnek felhasználásra, nem jelenti azt, hogy azonnal a komposztálóba kellene őket dobni. Az igazság azonban az, hogy a koriander-, bazsalikom- és petrezselyem szára vagy az újhagyma zöldje tele van ízekkel, amiket kár elpocsékolni.

Vannak olyan fűszernövények, amelyek fás szárát nem lehet elfogyasztani, ilyen a rozmaring vagy kakukkfű (de folyadékokba lehet áztatni őket, csak a végén le kell átszűrni), de más esetben bár a szárak állaguk miatt nem olyan könnyen kezelhetőek, mint a levelek, nagyon is megéri őket használni, főleg ha már pénzt is fizettél értük. A fűszernövényeket ráadásul érdemes kétszer használni az ételekhez: egyszer, amikor készülnek, majd a végén, csak úgy nyersen is mehetnek rájuk az extra ízélményért.

Petrezselyem-, bazsalikom- és korianderszár:

  1. Szószok, pesto - Bármilyen zöld szószban tökéletesen megtalálja a helyét egy megmaradt szár. Használd például pestóhoz, amit úgyis össze kell turmixolni, így a végeredmény szempontjából lényegtelen, hogy a fűszernövény mely részét tetted bele.
  2. Alaplevek és levesek - Amikor gyorsan össze akarsz dobni egy alaplevet, akkor minden segítségre szükséged lesz az ízek előcsalogatása érdekében. Egy kis parmezánvég, miso, fokhagyma, vöröshagyma minden szuper választás, de a fűszernövények szárának is ott a helye a fazékban! Igazán kellemes, fűszeres mélységet adnak az alaplevednek, és mivel úgyis leszűröd majd ezt, így nem kell a szárak feldarabolásával bíbelődnöd. Vagy akár a másik utat is választhatod, és feldarabolhatod apróra a szárakt, majd bármilyen levesbe beleszórhatod – igazi ízbombaként szolgálnak.
  3. Saláták és vinegrettek - Fűszernövények a salátában? Mennyei! Fűszernövény szárak a salátában? Még jobb! Persze nem kell itt arra gondolni, hogy a salátádból nyúltakarmány lesz, elég csak pár szál szárat művészien elhelyezned rajta, mert az amúgy is nagyon egészséges zöld levelű salátákat szuperül felturbózzák. Ebben az esetben is van alternatíva, felaprítva valamilyen vinegrette-ben tökéletes társaságra lel majd az a petrezselyem-, bazsalikom- vagy koriander szár.
  4. Nyári tekercsek - A nyári tekercsek igazi zöldségbombák, könnyű falatok a tikkasztó melegben. A legjobb benne, hogy a vékony rizstésztát bármilyen zöldséggel meg lehet pakolni, amik közé tökéletesen el lehet bújtatni néhány petrezselyem szárat, csak még intenzívebb lesz a roppanás!

Az újhagyma zöldje:

Az újhagyma zöldjét szintén sokféle szerepben megállja a helyét a konyha porondján, tökéletes például a már említett alaplevek készítéséhez, így semmiképp sem érdemes kidobni, miután a fehér kis gumókat felhasználtad.Emellett főszerepet kaphat olyan fogásokban, mint a tabbouleh saláta. Ha pedig valami testesebbre vágynál, akkor pedig tekerd a 2-3 cm szélességűre vágott zöldet pulyka- vagy csirkemell tekercsekbe, majd alaplé és krémsajt keverékével leöntve süsd őket negyed órán át a sütőben.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via, via

Címlapról ajánljuk

További cikkek