Galuskát a levesbe – keverd, szaggasd, ízesítsd kedvedre

Amikor levesbetétet keresünk, talán nem a galuskára esik az első választásunk, pedig ez egy nagyon könnyen bekeverhető és sokszínűen alakítható tészta, ami képes kellő testességet adni a legunalmasabb levesnek is.

Galuskát sokan csak a pörkölt mellé esznek, ezért a levesben való használata nekik kezdetben furcsán hathat. Alapból örök vita tárgyát képezi, hogy akkor most mi is a nokedli és a galuska közti különbség. Anélkül, hogy ebbe a gödörbe most belemásznánk, vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan keverhetjük be a legfinomabb galuskát, és hogyan tehetjük még izgalmasabbá ízesítőkkel, kiegészítőkkel.

Galuskát a levesbe – keverd, szaggasd, ízesítsd kedvedre

Érzésre keverve

A galuska alaphelyzetben tojásból és lisztből áll, esetleges harmadik szereplőként megjelenhet még a víz, ezzel ugyanis hígítani tudunk a túl sűrű masszán. Amikor levesben használjuk a tésztát, külön sózni nem kell, ugyanis a fűszeres lében fog megfőni, aminek aromáját magába szívja.

Állagra a jó galuska sokkal sűrűbb a palacsintatésztánál, de nem olyan masszív, mint egy süteménymassza.

Ha csíkot húzunk a keverőtálban lévő masszába, látnunk kell a tál alját, mert a galuska tésztája nem folyik vissza azonnal. Elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy szépen-lassan csorogjon le a kanálról.

Ha túl hígnak éreznénk, adjunk hozzá kevés lisztet, amennyiben pedig sűrű lenne, egy kevés vízzel lazítsuk. Plusz tojást már nem érdemes hozzáadni, mert akkor túl sok galuskánk lesz.

A levesbe szaggatva

Azért nagyon szuper levesbetét a galuska, mert nem kell külön bajlódni a főzéssel. Ha közvetlenül a levesbe szaggatjuk a tésztát, ott fog megfőni, ráadásul átveszi a leves ízeit, és egy kicsit be is sűríti azt.

A szaggatáshoz, vegyünk a kezünkbe egy leveses- és egy teáskanalat. Mindkettőt mártsuk a forró levesbe, hogy ne ragadjon a massza az evőeszközökhöz. A nagykanállal vegyünk ki a tálból egy adagot, majd a kiskanállal kezdjük el szaggatni. Időnként keverjünk egyet a lábas tartalmán, nehogy összeragadjanak a galuskák.

Lehetséges variációk

Arra is van lehetőség, hogy az egyszerű klasszikus verziót feldobjuk valamivel. Erre nagyon jó a friss zöldfűszer, ami felaprítva és a tésztába keverve lendületes aromát és izgalmas színt is ad a levesbetétnek.

Szintén kiváló választás a reszelt sajt: ez különösen tejszínes levesekben mutat jól. Kóstoljuk meg a galuskát parmezánosan vagy bármilyen kemény és félkemény reszelt sajttal.

Persze ezen kívül is bármilyen izgalmas kiegészítővel feldobhatjuk a levesbetétünket, ami csak eszünkbe jut, és nem változtatja meg túlságosan a galuska állagát, működhet, próbáljuk ki bátran.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Otthoni megoldások minden helyzetre:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Feltárul a kapszulakamra: az új kihívás, amivel jól jár a...

A kamra minden háztartás szíve, irányítóközpontja és motorja. Néha üresebb, néha dugig van, az étkezéseink alapját adja, és minden nap inspirációként szolgál ahhoz a nehéz kérdéshez, hogy „na, mi lesz ma az ebéd?”. Nagyon sok múlik azon, hogyan használjuk a kamránkat, éppen ezért indul most útjára a „kapszulakamra” nevű kezdeményezés, amivel időt, pénzt, energiát spórolhatunk, ráadásul a pazarlással is felvehetjük a harcot. Lessük meg, mit rejt a kapszulakamra! (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.