De jó! Mindjárt hétvége, ami azt jelenti, hogy igazi lakomákat csaphatunk reggel is, nem kell rohannunk és akár ágyban is elkölthetjük a nap első étkezését!

Az omlett önmagában a tökéletes reggeli! Hétköznapokon nem nagyon készítjük – idő hiányában –, de hétvégén, ha kiadós fogásra vágyunk, az első gondolatunk szinte biztosan a tojásra terelődik. Három darabból egy személyre már bőséges adagot lehet készíteni, persze van, aki csak a fehérjét fogyasztja – ez jóval energiaszegényebb része a tojásnak, mint a sárgája. Persze így adott a frusztráló kérdés, hogy mihez kezdjünk a maradék sárgájával. Szóval mi annak a pártján vagyunk, ha már omlett, akkor adjuk meg a módját és készítsük gazdagon, sárgája-fehérje ugyanazon tálba zuttyantva.

A tökéletes rántotta titkai >>

Az olaszok tudnak valamit: a frittata, azaz a tojásos egytálétel tőlük származik, és persze nincsen egyetlen, szigorúan leírható receptje. A hagyományos omletthez képest jelentős különbség, hogy sütőben készül – általában vastagabb, vágható szeletekben tálaljuk. Persze annyi minden kerülhet bele: az idényzöldségekből temérdek, nyáron egyik kedvencünk a friss, piros paradicsomokkal, bazsalikommal, valódi olívaolajjal turbózott verzió – télen is próbálkozhatunk vele, de szabadföldi termésből az igazi.

Télen-nyáron: töki pompos >>

Az omlettet egyébként érdemes vajon sütni, nagyon finom ízt ad neki – a hagymás, kolbászos ízesítés klasszikus, főleg, ha kevés pirospaprikával is meghintjük a tetejét. Az omlettbe kerülő zöldségeket fölösleges agyonsütni, szétpárolni, éppen kicsit kapassuk meg őket alacsony, majd közepes lángon, hagyjuk félig nyersen, jöhetnek rájuk a tojások – amit van, aki tejszínnel, mások tejjel hígítanak. Mi a natúr, cicomamentes elgondolás hívei vagyunk, de nyugodtan lehet kísérletezni is. Az omlettet sütés közben mozgassuk, fakanállal igazgassuk, engedjük befolyni a még sületlen részeket. Ki így, ki úgy szereti – sokan félig szinte nyersen hagyják, persze nem mindenki szereti így, abban viszont megállapodhatunk: semmiképp se süssük túl, mert kiszárad és élvezhetetlen lesz az omlettünk!

További omlettreceptekért kattints ide >>

A Reggeli és vacsora rovat további cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?