A nyár sztárjai – lángos és tócsni

Még nem találkoztam olyan emberrel, aki egyikért vagy másikért ne rajongott volna – a tócsni és a lángos nyáron (is) favorit, ihletet adunk, hogy lakomát rendezz belőlük! 

Tócsni, azaz krumplilepény

Mindig is érdekesnek, persze egyben furcsának is tartottam, hogy nyáron, amikor az ember elvileg nem nagyon kívánja a nehéz, zsíros ételeket, a legtöbb klasszikus gyorsétel, vagyis a hamburger, a hot dog, a palacsinta, a sült krumpli, mégis fénykorát éli. Az is lehet, hogy ez is egy a sok ételmítosz közül, mindenesetre a nyár elengedhetetlen szereplői a tócsni és a lángos. Ha nem töménytelen mennyiségben és nap mint nap eszünk belőlük, simán beleférnek bármilyen kiegyensúlyozott étrendbe, főleg, ha sok nyers zöldséget pakolunk melléjük, rájuk.

Medvehagymás-baconös tócsni

Sikerült elég sok medvehagymát szednünk és gondoltam, kicsit felturbózom a megszokott tócsnit. Így került bele mindkét 'jóság' .  :)

Darált húsos tócsni

A napokban krumplifőzeléket készítettem. Megkérdeztem a páromat, mi legyen rá a feltét, ő azt felelte tócsni. De drágám, krumplifőzelékhez tócsni??? Elég régen ettünk tócsnit, ...

Bundás-zabos puffancs

Viszonylag gyors, egészséges reggeli. Valójában bundás kenyeret szerettem volna enni, de kenyér nem volt itthon. És különben is! A mai nap megérdemelte, hogy jól induljon... Hogy aztán ...

Sütőben sült tócsni debrecenivel

Vasárnap gondolkodtam, mit is főzhetnék, tésztát nem akartam, a húst már nagyon unjuk, gyors is legyen, ne kerüljön sokba sem, de legyen finom is. Aztán eszembe jutott a tócsni, ami nagyon ...

Tócsni fitness módon

Szeretem a tócsnit, de a sok magába szívott olaj miatt nehéz, émelyítő nekem. Egyébként is törekszem arra, hogy amit lehet, kevesebb kalóriával készítsek el. A sárgarépa helyett vagy ...

Tócsni avagy medvetalp gluténmentesen

Kivettem a zöldségtartóból 8 egész burgonyát. Egy kissé már kicsíráztak a sötétben, mindegy ezekből már nem lesz újkrumpli, mert most meghámozom őket. Csak úgy kanyarodik le a ...

A tócsni ugye sokaknál a burgonya és a fehér liszt miatt tiltólistás, pedig hangyányi kreativitással csavarhatunk egyet rajta: hamarosan beköszönt a cukkiniszezon, amiről tudjuk, hogy szinte bármivel párosítható, így például tócsniba is belereszelhető, kiváltandó a krumplit vagy legalább annak egy részét, és máris sokat könnyítettünk a dolgokon. De a fantáziavariációk száma tényleg fokozható: friss sárgarépa, tök is kerülhet bele, de sokan készítenek zöldséges lepcsánkát zöldborsóval, kukoricával – a tojást, legalább egyet viszont egyikből sem érdemes kihagyni, akárcsak a lisztet, valamennyi mindenképpen szükséges, hogy megfelelő állagú legyen a tésztánk.

Még több tócsni receptje >>

Vadkovászos lángos

Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. ...

Hűtős lángos Olgitól

A lángos nálunk inkább téli étel. Minap megcsapott lent a karácsonyi vásárban az illata, és gondoltam előkotrom a receptet, s a hétre betárazok belőle a hűtőbe. Kb. egy hétig áll el ...

Klasszikus lángos

Nem sikerült a lángosom - mondta M - , mert nincs meg a receptje, és egy másik szerint készítettem. Nehezményezte, hogy az enyémet miért nem láthatja még a NoSalty-n. Hiszen rengeteg ...

Wokban sütött lángos

Ki ne szeretné a lángost? Ha a piacra mentünk, korábban első utunk mindig a lángosos bódéhoz vezetett, mert egyszerűen nem lehetett ellenállni az illatnak. Ám a sorban állást nem igazán ...

A lángos már meredekebb vállalkozás, a melegben különösen macerás, de ha kellő elszántsággal vértezzük fel magunkat, akkor a cél érdekében simán sikerülhet, és hát az otthoni lángosnak azért tényleg nehezen akad párja! Langyos tejben felfuttatott élesztőt a liszttel ruganyos, homogén tésztává gyúrunk, ez a legizzasztóbb része a műveletnek, majd letakarva hagyjuk megkelni, legalább másfél órán át.

További lángosokért ide kattints! >>

Retró strandos lángos

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit ...

Jöhet a nyújtás, tetszőleges formára, fél centinél vastagabbra nemigen kell hagyni a tésztát. Sajtosan-tejfölösen-fokhagymásan a legfinomabb (szerintünk). Mellé hűs fröccsöt, netán sört, esetleg bodzaszörpöt ajánlunk, meg egy jó nagy strandolást az ebéd után (ahol mindez persze opcionálisan folytatható)!

Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...