r
Nosalty Logó

Retró strandos lángos

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Retró strandos lángos
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A fokhagymaszószhoz

A tálaláshoz

A sütéshez

Összesen 1995 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A fokhagymaszószhoz

A tálaláshoz

A sütéshez

Összesen 11972 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A fokhagymaszószhoz

A tálaláshoz

A sütéshez

Összesen 452 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    169.2 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    55 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1355.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    292 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    653 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    61 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 1995 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    135.4 g

Zsír

  • Összesen
    1014.9 g
  • Telített zsírsav
    181 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    446 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    332 g
  • Koleszterin
    423 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8131.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    298 mg
  • Kálcium
    1751 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    262 mg
  • Foszfor
    1871 mg
  • Nátrium
    3917 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    598 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    874.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1002 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    369 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    42 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    485 micro
  • Kolin:
    178 mg
  • Retinol - A vitamin:
    989 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 11972 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    38.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    307.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    148 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 452 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A fokhagymaszószhoz

A tálaláshoz

A sütéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Kezdjük a fokhagyma szósszal, mert annak állni kell.A fokhagymát lereszeljük, vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. Ráöntjük az olajat és a vizet, összekeverjük, állni hagyjuk.
  2. Az élesztőt 1,5 dl meleg vízben egy pici cukorral felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy tálba szitáljuk, sózzuk, majd a felfuttatott élesztővel és a maradék vízzelrugalmas tésztává gyúrjuk.
  4. Lisztezett munkalapra borítjuk, letakarjuk, és duplájára kelesztjük (kb. egy-másfél óra).
  5. Ha megkelt, másfél centisre nyújtjuk. Tetszés szerinti formát vágunk-szakítunk belőle, majd újabb 15 percig pihentetjük.
  6. Bő, forró olajban kisütjük.
  7. Ízlés szerint sóval, fokhagymaszósszal, sajttal és tejföllel kínáljuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 139
  • 7 napos nézettség: 1321
  • Össznézettség: 506640
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 26.

Ajánló

Én aztán imádom az ínyenc sajtokat, de ehhez az ételhez kizárólag a trappista illik. A fokhagymát ne sajnáljuk, és ízlésünknek megfefelelően igyunk hozzá hideg fröccsöt, vagy hideg sört.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A strandos lángos az egy életérzés. Mindenkit érint, nem lehet kikerülni. Olyan, mint az István a király zenéje, akkor is tudjuk, ha utoljára hat évesen hallgattuk, mint a TV maci, akit soha nem fogunk elfelejteni, akkor sem, ha lassan 15 éve nincs műsoron, mint a Dallas, ami miatt péntek esténként kongtak az utcák, mert mindenki a TV előtt ült. A strandos lángosról mindenkinek van valami elementáris, kitörölhetetlen emléke. Nekem az első a Velencei-tóhoz köthető, ahol a dédszüleimnek volt nyaralója, és ahová hétvégenként leugrottunk apuékkal. A rendszert éppencsak, hogy átváltották, a hugom még pelenkás volt, órákat kellett sorbanállni a nagy vizicsúszdához, a hangszóró pedig egész nyáron a Wind of Change-et játszotta. Akkor még nem ment le gy egész lángos, a negyede az enyém lett, a pici még csak az "ize végett" nyammogott rajta, a többit anyu pusztította be. A második kör a Tisza-tó partján volt, mikor a nagyszüleim megvették a poroszlói házat. Bár a nagyi minden délben készült ebéddel (nem is egyszerűvel) azért ha délután rávette magát, hogy megmássza a gátat, és lejöjjön velünk a partra csak kaptunk egy lángost a lalókocsiból átalakított bódéból. Ha nagyon könyörögtünk. Bár a nagyi is sütött lángos, nem is akármilyet, a vízparton, zsírpapírból elmajszolva egészen más íze van. Harmadik kör volt a Balaton több strandja, akkor már idősebb voltam, és a reggelig tartó táncnak, lepukkant teraszokon végbement pálinkás-"jó termelői boros"- bölcsészes- világmegváltásoknak iszonyú éhség lett a vége - és aki volt már hasonló cipőben, tudja milyen édes dolog az árnyékban beverni egy jó zsíros, nagyon fokhagymás lángost egy jéghideg nagyfröccssel, mert hát kutyaharapást szőrével... Na, hát ezeknek a pillanatoknak a visszaidézésére született a strandos lángos, amiben nincs sem tej, sem tojás (mert a standos lángossütő sem tesz bele, elhihetitek) viszont jól meg lehet kenni fokhagymával, meg tejföllel, és még a sajtot is szórhatjuk, amennyit csak szeretnénk. :)

Hozzászólások

Ágicámdrágám

Kedves Dacota! Nem is tudom mit kivántam meg jobban a lángost,vagy a "strandokat"???? Üdv:Ági

Törölt felhasználó

Tudnám ajánlani káposztával megtöltve is. Az a tuti. Kölyökkoromban ettem utoljára, a székelykocsárdi vasútállomáson. Azóta sehol sem készítik. Legalábbis amerre jártam, sehol.

Törölt felhasználó

A zamárdi strandon van káposztával töltött lángos, de máshol én sem láttam sajna! A recept egyébként szuper!!!

Lolli

akkor nem jártál még Vecsésen! Nálunk ne létezne káposztás lángos? :D

Törölt felhasználó

Az lehet, de úgysem lesz olyan, mint a székelyföldi káposztából!

Törölt felhasználó

Óóóóó azok a régi szép id?k.... ! Köszönöm, mentve.

Törölt felhasználó

Kedves Sancho! Nem tudom, milyen s?r?n fordulsz meg a Keletiben, de ott most is sütnek káposztás lángost. Igaz, nem megtöltik vele, hanem a tésztába dagasztják. Finom. Csak ajánlani tudom. Üdv: Zsóka

Indigo

Kedves Dacota! Kb mennyi lángos lesz ekkora mennyiségb?l?

Dacota

Keves Pankota, Kb. 12 lángos - akkorák, mint egy kisebb tányér.Szép napot! Nóra

Indigo

Köszönöm szépen a gyors válaszodat! Valamelyik nap el fog készülni nálunk is ez a lángos :) Szép hétvégét Neked is :) Üdv: Pankota

Törölt felhasználó

Ez a sztori nagyon szeretnivaló, kedves Nóra! Abszolút át tudom érezni, én is akkor voltam gyerek. A lángost is imádom, szóval ez így együtt nyer? páros. Köszi! Szép hétvégét: Gabi

Boribon

Marha jo!! A neve is es a recept is! Vegre nem krumplis/kefires langos, hanem az igazi strandos. Tavak hijan nekem a debreceni strandhoz fuzodik a langos :-)) Az a fokhagymas kenegetos lotyi hogy keszul? Olyan, mintha viz es olaj kevereke lenne, de persze ez nem lehetseges.

Dacota

Szia Boribon! Dede, ezek keverke. Reszelt le a fokhagymát, és keverd össze az olajjal.Dolgozd jól el, hogy az olaj jó fokhagymás legyen, és aztán keverd hozzá a vizet. Tudom, hogy az olaj, meg a víz alapjában nem passzol. de ha kenés el?tt kicsit kevered, addig összeáll, és fel lehet vinni a lángosra :) Szép napot! Nóra

nyihaj

Kedves Dacota! Fantasztikus!!! A sztori adott kedvet tegnap, h. ma - gyereknapon ezzel lepjem meg a gyerekeket. A recept szuper! 3 gyerek és egy férj a teljes adag 3/4-ét megették egyült? helyükben :-D pedig nem igazán nagyétk?ek :) köszönet érte, ez a befutó recept!!! Hajni

Törölt felhasználó

Kedves Dakota! Nagyon nagy köszönet ezért a receptért! Nálunk ez lett "A" lángos!

Dacota

Kedves Myldy, Nagyon örülök, hogy ízlett nektek:) Szép napot! Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Jó lett a tésztám, finom is lett a lángos, csupán az lenne a kérdésem, hogy másnak is ilyen ?rült lassan sül? A másik furcsa dolog az volt, hogy az olaj csak akkor sercegett, mikor beletettem illetve megfordítottam ?ket. Frituban csináltam legmagasabb h?fokon. Talán elromlott a fritum? Így egy kicsit kérges lett, az normális? Várom válaszod.

Dacota

Kedves Heni, Sajnos nem tudok választ adni a kérdésre, mert nem használok fritut. Sima serpeny?ben szoktam sütni, nem sül át lassan, viszont nem is serceg. :) A kérgesség viszont attól van, hogy nincs benne tejtermék (kefírt szoktak bele tenni) ett?l nem olyan puha, vastag, hanem alapvet?en laposabb, és kicsit kérgesebb - mint a strandon :) Szép napot! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Ne süsd frituban mert nem elég forró. Sokszor próbáltam én is régebben de ugyanezt tapasztaltam. Azóta rájöttem, hogy csak serpeny?ben az igazi. Fél óra alatt kisütök kb.15-20 darabot és nagyon finom lesz.

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen, hogy megosztottad velem a tapasztalatodat! Kár, hogy nem jó a fritus sütés, ugyanis azt kint használom a teraszon, így nincs bent büdös. De a lángoshoz úgy látszik a büdös is hozzá fog tartozni. :-)

tundi799

Kedves Dakota! Ez a legjobb lángosrecept amit valaha olvastam! Megcsináltam és bizton állíthatom a legfinomabb is! én igazából az otthoni lángosokat nem igazán szeretem(sütni sem!), de ez tényleg olyan lett mint a jó öreg"balatoni lángos"!!! Az a fokhagymás keneget?s pedig tuti jó!!! Most már szívesen sütök többször is!Köszönöm, a férjem nevében is aki nagyon szereti...enni!!!

Dacota

Kedves Tündi! Köszönöm a kedves sorokat, nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! További szép hétvégét, Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Igen,ez az igazi lángos!!!!!Se kefir,se tojás,nagyon szuper recept:))))Ajánlom mindenkinek!!

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Nagyon megtetszett a recepted, és pár napja hozzá is fogtam. Mindent a leírás alapján készítettem, mégsem sikerült úgy, ahogy reméltem. Számomra nem lett elég sötét szín? a tésztája, szinte fal fehér szín? volt, és az íze se volt nálam meggy?z?. Vajon mit ronthattam el, hiszen a rengeteg hozzászólást olvasva, csakis én lehettem a hibás, amiért nem lett olyan finom, mint amilyennek lennie kellene. Válaszodat el?re is köszönöm.! További szép napot.:)

Dacota

Kedves Bnjmn, Hát, sajnos nem tudom. A tésztának nyers állapotában valóban elég sápadt színe van, hiszen nincs benne tojás, hogy kicsit sárgásabb legyen. Hogy ízetlen mit?l lett...esetleg tegyél bele egy kicsit több sót. De az is lehet, hogy egyszer?en ez a sima lángos nem "a te ízlésednek való". Van, aki jobban szereti, ha vastagabb, puhább, ha van a tésztban tojás vagy tejtermék. Sajnos tényleg nem tudok mit mondani, mert nem kóstoltam a tiédet...A színe sütés után elvileg olyan lesz, mint a képen, ha megfelel?en meleg az olaj, és vékony a tészta, akkor percek alatt szépen átsül, ha túl hideg, akkor viszont csak beissza az olajat, és kiszárad. Más tippem sajnos nincs. Szép hétvégét azért! Üdvözlettel, Nóra

Törölt felhasználó

Megfogadom a tanácsaidat, és teszek vele majd még egy próbát, ha elkészült leírom a végeredményt. Bízom a legjobbakban.

Törölt felhasználó

SOS!!!Valaki aki már megcsinálta segítsen kérlek!a 4dl víz mihez kell?1,5 kell az éleszt?höz,a recept szerint meg a lisztet az éleszt?vel dolgozzam össze...

Dacota

Kedves Kockoka, Ne haragudj, elírtam. A maradék víz is a liszthez megy. Mindjárt javítom! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen éppen csinálom:)))

Törölt felhasználó

Kedves Dacota! Örömmel jelentem ,hogy elkészült (és lassan már az összes el is fogyott..:)) )Életem els? lángosa!!! Nekem tökéletesre sikerült,és nagyon finom volt!! Ajánlom bátran mindenkinek,a hozzám hasonló kezd?knek is:))

Dacota

Kedves Kockoka, Hát ennek igazán örülök! :) F?leg, hogy id?ben elkaptam a kérdést, és összejött :) További sikereket, és szép napot! Üdvözlettel, Nóra

Hozzávalók

A tésztához

A fokhagymaszószhoz

A tálaláshoz

A sütéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek