
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
25g kenyérliszt bl8090 kcal
-
25g víz0 kcal
-
88g finomliszt319 kcal
-
50g tej28 kcal
-
1g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
100g kovász182 kcal
-
100g kenyérliszt bl80361 kcal
-
100g víz0 kcal
-
350g finomliszt1274 kcal
-
200g tej112 kcal
-
4g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
11.7g kovász21 kcal
-
11.7g kenyérliszt bl8042 kcal
-
11.7g víz0 kcal
-
41g finomliszt149 kcal
-
23.4g tej13 kcal
-
0.5g só0 kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 2.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 700.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 416 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 40 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 59.1 g
Zsír
-
Összesen 9.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2801.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 175 mg
-
Kálcium 306 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 529 mg
-
Nátrium 1664 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385.6 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 13 mg
Víz
-
Összesen 160 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 328 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Elkészítés
- Előző nap aktivizáljuk a kovászunkat: azaz kivesszük a hűtőből, és 1 dl vízzel + 10 dkg liszttel megetetjük. (Ez nincs benne a hozzávalókban!)
- Mikor szépen dolgozni kezd, vagyis jól megnő és teli buborékkal, kivesszük azt a 10 dkg-ot belőle, felengedjük 1 dl vízzel, majd 10 dkg lisztet simára keverünk benne. Hagyjuk megkelni. (Én ezt este csinálom, majd reggel dagasztom a tésztát, így ebédre lesz lángosom.)
- A megkelt kovászt felengedjük 2 dl langyos tejjel, hozzáadunk 35 dkg finomlisztet, 1 tk sót, ha kívánja, még egy pici tejet, és dagasztjuk, hogy közepesen lágy, sima, fényes legyen.
- 10 percet pihentetjük, majd megint dagasztunk rajta egy kicsit.
- 30 perc pihenő után ismét dagasztunk rajta.
- Ekkor kiolajozott formában, langyos helyen, letakarva hagyjuk kelni 1,5 órát.
- A tésztát kilapítjuk-húzogatjuk, meghajtogatjuk lentről fel, fentről le háromba, majd jobbról balra, balról jobbra, ismét háromba. Megint pihentetjük 1,5 órát.
- Bő olajat forrósítunk. A tésztát olajozott deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra ellapogatjuk, darabokra szakítjuk vagy vágjuk, kissé kihúzogatjuk (ne legyen túl vékony!), és sütjük.
- Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat elengedje.
- Tetszés szerint fokhagymázzuk, tejfölözzük, sajttal szórjuk, de magában, csak egy picit megsózva is nagyon finom.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 45 perc
- Főzés módja: vadkovászos
- Sütés ideje: 20 perc
Torma szakács-barátnőm ötlete volt a kovászos lángos. Én ezidáig csak kenyeret sütöttem vadkovásszal, nem számítva azt az egy szem sós kalácsot, amit még tökéletesítenem kell. Viszont a kovászkáim - név szerint a kenyérlisztes Ancsa meg Joci, ami nyomokban joghurtot is tartalmaz,- csak terebélyesednek ész nélkül. Kidobni nincs szívem, hogy is tehetném, hiszen olyanok, mintha élnének.:) Már ajándékoztam is belőlük jócskán, de ők akkor is csak híznak és híznak. Így jutott eszembe a Tormi-módszer, ami különféle kovász hasznosítási trükköket jelent. Gyúrt tészta, nokedli, lángos... Más úton-módon, mint ő, de én is elkészítettem a magam vadkovászos lángosát, ami annyira finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek. Innentől már nem zavar, ha szaporodik a kovászka, mert ezt a lángost bármikor szívesen megesszük. Nem olyan, mint a hagyományos, de ugyanolyan jó.