A német konyha legjava

A német konyha híre legalább annyira rossz, mint az angolé – pedig higgyétek el, tele vannak jobbnál jobb falatokkal. Mit érdemes enni, ha arra jártok? Írásunkból többek között ezt is megtudjátok!

Hamisíthatatlan német péksütemények

Németország ideális úti cél nyáron is, főleg azoknak, akik nem kedvelik a rekkenő hőséget. Mivel hatalmas országról van szó, kedvünkre válogathatunk a tájak és programok között, választhatunk, hogy hegyet másznánk és kirándulnánk, a városokkal és a történelemmel ismerkednénk vagy az Északi-tenger hihetetlen természeti csodáiban gyönyörködnénk. És amilyen változatos maga az ország, olyan sokféle helyi specialitást kóstolhatunk! Tény, hogy a német konyha nem tartozik a legkönnyedebbek közé, de ez nekünk, magyaroknak valószínűleg nem jelenthet túl nagy problémát.

A legjobb osztrák fogások >>

Sör, virsli, perec

Leginkább egy május elseje jut eszünkbe a fenti ételekről – de higgyétek el, ezen német termékeknek semmi köze nincsen az itthon kapható fesztiválos borzalmakhoz. A németek egyik legismertebb, és méltán legnépszerűbb terméke a sör. A legtöbb kisvárosnak van saját sörfőzdéje, így érdemes a nagy márkákat félretenni, és a helyi specialitásokat végigkóstolni. A németek sörkultusza nem ismer határokat, valószínűleg az egyetlen hely a világon, ahol az egyetemi előadásokra is be lehet vinni az árpaszörpöt, és ahol már délelőtt is elfogatott a habos ital kortyolgatása. A bajorok például tízóraira is sört isznak, igaz nem magában, hanem virslivel, amely inkább hasonlít egy pici, finoman fűszerezett sült májas hurkára, mint a klasszikus virslire. Hozzá perec, és a bajor camembert-krém, az Obatzer dukál, de szívesen esznek mellé édeskés bajor mustárt is. A németek a nehéz húsokhoz sok szénhidrátot fogyasztanak, a krumpli mellett a kenyér az egyik legnépszerűbb köret. Pont ezért nagyon fejlett a pékiparuk, kenyerek és pékáruk sokaságát kóstolhatjuk meg, és tegyük is! Mellé ne mulasszunk el fogyasztani a sajtokból – a hegyek és a tejtermékek kultusza miatt kiváló kemény sajtokat kóstolhatunk Németország-szerte.

Erdély kedvenc ízei >>

Jó szomszédság...

A német konyha is sokat kapott a körülötte lévő országoktól – különösen, hogy sokáig nem egységes állam volt. A legmosolygósabb németek, vagyis a bajorok konyhája sokban emlékeztet az osztrák és cseh konyhára. Igazi gombóckultusz van itt, ha bármilyen húsételt rendelünk, valószínűleg gőz-, krumpli- vagy zsemlegombócot kapunk mellé, az elmaradhatatlan káposztával. Esetleg Spatzlet, a mi nokedlinkhoz hasonló tésztát, amelyet nemcsak köretként, hanem önmagában, sajttal, tejszínnel összeforgatva, hagymával koronázva is szívesen fogyasztanak. Ha hús, akkor sertés – a bajoroknál kaphatjuk a legjobb csülköt, de érdemes megkóstolnunk a helyi halspecialitásokat, például a pisztrángból készült ételeket is. A francia határ mentén mindenképpen kóstoljuk meg a Flammkuchent, az elszászi lepénykenyeret, amely nagyon hasonlít a mi töki pomposunkra, tésztája azonban jóval vékonyabb.

6 szerb finomság >>

Északon a tenger közelsége miatt jóval több halat esznek – legnépszerűbb még mindig a hering, de azért lazacot is találunk szép számmal. A köret itt általában egészben főtt burgonya vagy valamilyen tartalmasabb saláta, a leggyakrabban használt fűszer pedig a kapor, a de a savanyú, ecetes uborkát is kedvelik. A német konyha ezekben a tartományokban emlékeztet mind a szláv, mind a skandináv konyhára, nemcsak alapanyagokban, hanem az elkészítési módokban is. A Rajna mentén, talán a sok finom bornak köszönhetően, kicsit kifinomultabb fogásokkal is találkozhatunk – a megszokott, németes alapanyagokat itt kicsit cifrázzak, a tócsnihoz hasonlító, reszelt krumpliból készülő lepénykét almapürével szolgálják fel, és nagy kultusza van a sertésbelsőségekből készült különleges finomságoknak is. A turisták egyik elsődleges úti célja Berlin, ahol érdemes megpróbálkozni a legnépszerűbb utcakajával, a zsemlébe bújtatott kolbászkával, amit currys ketchuppal kínálnak. Az édességek közül két fő fajta van: az idénygyümölccsel készült vajas tésztás torták, valamint a könnyű krémek, mint a bajor krém vagy a Rotre Grüze. Akárhová megyünk is Németországban, igyekezzünk a helyi finomságokat megkóstolni – garantáltan nem bánjuk majd meg!

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek