Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hülyére zabálom magam - süti

Hülyére zabálom magam - süti
Hülyére zabálom magam - süti
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (64)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sütemény neve eredetileg "Fress´ mich dumm - kuchen" - ami hiteles, bár kevésbé irodalmi fordításban annyit tesz pontosan: "Hülyére zabálom magam - süti". Ès ezt persze nem mertem kiírni. 
A köz nyomásának engedve, a szavazatok számlálása és mérlegelése után az eredeti fordítás mellett döntöttem.
Ami igaz, nomen est omen  - a név intő jel. 
Fogyasztása csak haladóknak, erős idegzetűeknek és megfelelő önmérsékletet gyakorlóknak ajánlott! Bár igazából csak azért sütöttem meg, mert tetszett a neve.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

A kókuszkrém egy sűrű, vaj keménységű fehér massza, amit a friss kókuszból nyernek. Amennyire tudom, a Culinarisban kapható, de ki is lehet hagyni a sütiből. Ettől csak egy enyhén kókuszos ízt kap, de enélkül is nagyon finom. Kókuszreszelékkel nem helyettesíthető. Esetleg meg lehet próbálni a pudingot kókusztejjel felfőzni, ha mindenképp így akarjuk kipróbálni. Én készítem néha enélkül is. Ugyanolyan finom.  

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszttel keverjük el a sütőport.
  2. A maradék hozzávalókkal kézzel dolgozzuk össze, hogy jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapjunk, majd tegyük hűtőbe egy órára.
  3. Egy óra elteltével nyújtsuk 1/2 cm vastagra, tepsi alakúra és méretűre, majd a megadott méretű tepsiben az előmelegített sütőben süssük ki. Ügyeljünk, hogy ne süssük túl, épp hogy színt kell kapnia, de inkább legyen sápadt, semmiképp se aranybarna. A tésztát hagyjuk a tepsiben.
  4. A krémhez először főzzünk pudingot a pudingporból, majd ha kész, még forrón keverjük bele a vajat, a kókuszzsírt (ha van) olvadásig és a végén az Amaretto-t. Ezt simítsuk fél centi vastagon a tésztára.
  5. A diós réteghez a vízzel elkevert cukrot karamellizáljuk, annyira, hogy épp világosbarna legyen, nem tovább, majd vegyük le a tűzről, és még melegen keverjük el benne a vajat. Ezután keverjük bele a tört magvakat, és még melegen, oszlassuk el a süti tetején.
  6. A csokit olvasszuk fel, és csurgassuk rá vékony csíkokban össze-vissza. 
  7. Hagyjuk egy kicsit állni, hogy minden réteg szilárdra kihűljön. Utána szeleteljük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 148 250
elküldve: 72
receptkönyvben: 2 507
elkészítve: 37/81
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

omlós kókuszvajas-diókaramelles sütemény, diókaramellás szelet

Hozzászólások (64)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

enique
enique / enique Wed, 2013-09-18 15:50

Finom a süti, érdemes kipróbálni egyszer.
Apró változtatási javaslat: a tésztába nyugodtan tegyünk 1 egész tojást, tökéletes lesz, és nem kell a tejföllel - és a maradék tojásfehérjével - bajlódni.
A karamell nekem is csak harmadjára sikerült(!!) 2x a recept szerint vízzel+cukorral próbálkoztam - az eredmény katasztrofális, használhatatlan lett, sajnos, az olvadt vaj külön életet kezdett élni benne - 3x-ra víz nélkül kezdtem hozzá, és utólag került bele a víz, majd a vaj. Így összejött végül. Hóttig tanul az ember :)

greenpearl
greenpearl / greenpearl Sun, 2013-04-07 17:15

Sajnos a karamell nekem is bekeményített mikor vajat raktam hozzá, de még menthető volt a helyzet.
Bevallom, engem nem nyűgözött le ez a süti, túl sok a vaj, sok a cukor, az íze pedig nem lett elég izgalmas. Finom, de én valami többet vártam.
Egy próbát megért, köszönöm a receptet.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2013-04-07 08:51

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.04.06. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Cezar 07
Cezar 07 Fri, 2012-12-14 11:20

S O S! Lehet egy egész pudingporból is készíteni, hogy még krémesebb legyen? A másik kérdésem, hogy amikor a cukrot a vízzel karamelizálom, azt ugye folyamatosan kavarni kell?

hedda115
hedda115 Sat, 2012-09-01 16:52

még sosem fürödtem be nosalty-s recepttel, ez volt az első :( az utolsó lépésben, amikor a cukrot kellett volna karamellizálni vízzel... rotyogott, fortyogott, az istennek se lett barna - viszont egyszercsak egy pillanat alatt az egész összeállt egy kristályos fehér, törékeny izévé, kb. hüvelykujjnyi darabokká. oké, ment a csapba az egész lábas. új lábas, amiben elkezdtem szárazon karamellizálni a cukrot, no, ebbe amikor beleöntöttem a fél deci vizet, az egész összeállt egy csontkemény karamelldarabbá, ami az istennek se akart felolvadni, hiába kevergettem :( no még egy kis víz bele, így valamennyi felolvadt, a cukor nagy része (egy tömbben, igaz, ez már barna) megint a csapban landolt. a maradékhoz hozzákevertem a vajat és a magokat - most ott úszkálnak egy teljesen folyékony anyagban - ha ráteszem a sütire, feltételezem, hogy 1) lecsorog 2) felolvasztja az alatta levő krémes réteget. most mit csináljak? hagyjam ki a magos részt (ami csekély sütési tapasztalatom alapján valószínűleg vagy ehetetlen grillázzsá dermed, vagy marad folyékony állapotban) és folytassam a csokicsorgatással, vagy kockáztassak, és mégis rátegyem a krémre??

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-08-31 19:22

Jogos, köszönöm az észrevételt, természetesen a kókuszkrémről van szó, csak elírtam.
Köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2016-11-28 09:31

a receptben most már mindkét helyen kókuszzsír szerepel, nem értem

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Mon, 2012-02-13 23:14

Már kétszer is hülyére zabáltam magamat és hülyére zabáltattam belőle másokat is! :)) Mindannyiunk legnagyobb örömére. Köszönöm a receptet! Gigi

gamica
gamica Sat, 2012-02-11 17:28

Kedves Eszter! Én valamit nagyon elszúrtam... A cukor karamellizálásáig minden jól ment, de amikor a vajat beletettem, a cukor egy nagy tömbbé keményedett, és újra kellett melegítenem, hogy valamelyest felolvadjon a vajban, de a végére se lett igazán tökéletes. Vajon mit ronthattam el?

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2012-02-11 21:19

Szia Gamica!
Sajnos egyenlőre nincs tippem. A cukor karamellizálásnál fordul elő az, hogy ha belenyúlsz és keverni kezded, akkor összeáll. De a vajjal ennek nem kéne megtörténnie. Elvileg. Legközelebb próbáld meg azt, hogy a cukrot egy kevés vízzel karamellizálod, kb. fél deci, de ezt szerintem bele is írom a receptbe, hogy másokkal ne történjen hasonló baleset. Amikor vízzel készíted a karamellt, nem áll össze, ha belekeversz. Sajnálom, hogy nem sikerült. :-(

gamica
gamica Sun, 2012-02-12 16:32

Köszönöm! Valóban a víz elkerülte a figyelmemet :-(. Az íze így is nagyon finom, biztosan még egyszer megpróbálom!

torkika
Torkika / torkika Mon, 2011-03-14 15:29

Hú tényleg! Köszönöm! Nagyon kíváncsi vagyok, rég készülök elkészíteni, a tészta már a hűtőben. :)

torkika
Torkika / torkika Mon, 2011-03-14 15:03

Mekkora méretű tepsibe kell sütni, bocs, ha írtad, és csak én néztem el, de nem találom :(

bachagi
bachagi Fri, 2011-03-11 11:42

Ez nagyon finom! Tegnap megcsináltam, de lehet hogy a hétvégén megismétlem! :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-02-08 11:01

Anikó, sajnos fogalmam sincs. Én nem Mo.-n élek. Esetleg Pesten a Culinárist vagy az Ázsia Bt-t meg lehet kérdezni. De nyugodtan ki is hagyhatod.
Vagy egy kis kókuszreszelékkel próbáld meg helyettesíteni.
Eszter

Flóra
Flóra / Flóra Tue, 2010-08-31 20:47

Szia Eszter!
Ma elkészítettem a sütit, nagyon finom lett. Amúgy a neve is tetszik :)
Üdv: Flóra

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-08-31 21:06

Szia Flóra!
Köszi, hogy megírtad! :-) Nagyön örülök, hogy ízlett!
Eszter

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-03-08 21:00

Hát ennek elég gáz neve van... :S

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-03-08 21:58

Na ja, így szól az eredeti.
Tessék a szavazóknál reklamálni, akik az edd magad degeszre - sütit visszakereszteltették erre. :-)

rizsa
rizsa Sat, 2010-03-06 06:58

Na szép:) Ránk fogja fogni, hogy olyan sütiket csinál és "terjeszt" , amiknek irodalmi értéke csekély:)
Csendesen jegyzem meg, ha ma lesz időm elkészítem az INTELLIGENSRE ÉTKEZTEM MAGAM sütimet. És nagyon le fogom védeni a nevet!

Kata

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-03-06 10:34

Szerintem szabadalamaztatnod kellene és tonnaszám árulni... :-D

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2010-03-05 22:02

Plusz egy szavazat az eredeti mellett! Az új cím kicsit úgy hangzik, mintha te találtad volna ki, és ezzel akarnád reklámozni a terméket... Az eredetiről viszont süt, hogy tényleg eredeti! És ha az ember elolvassa, akkor ugye ki is derül, hogy fordítás és mekkora jó : ) Szóval legyen az eredeti!

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-03-05 22:27

Pont ugyanez volt az érzésem nekem is, de jó, hogy ezt írtad. Csak hát, gyáva nyúl vagyok, na. Nem mertem én ilyen névvel kiírni. Na, de az eredményes szavazásra való tekintettel cseréltem. Máris jobban érzem magam! :-D
Köszi Durcsó!
u.i: Ha ezek után reklamál bárki, rátok fogom. :-p

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2010-03-05 23:11

Na, ez a beszéd! ; ) Tudod, ez is olyan, mint a Borbála/Barbara süti problematikája. Ilyen névvel már tuti, hogy kipróbálom! A kedvedért még kókuszkrémet is fogok szerezni : ) És aztán megkérdezem a német családom, ők is ismerték-e a "Fress' mich dumm"-ot. Amúgy vicces, a gyümölcsös pitémre (http://www.nosalty.hu/gyumolcsos_pite_a_la_teri_recept_3089) azt mondták, ezt náluk csak "Durchrutschkuchen"-nek hívják, mert betolod az egészet, és meg sem érzed, mert csak úgy átszáguld rajtad... Szóval vannak jópofa neveik : )

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 21:32

EREDETI :D

rizsa
rizsa Fri, 2010-03-05 20:55

Most mondja a szomszéd postás Józsi, hogy szerinte is legyen az eredeti név. Tetszik neki is, hogy a "hülye" szó kontaktba kerül egy sütivel:)
Ja és a Józsi szavazata kettőt érjen, mert férfi és postás:)

Kata

1159
finomliszt 250 g
sütőpor 2 tk
porcukor 65 g
1 csipet
vaníliaaroma 2 csepp
mandulaaroma 2 csepp
tojássárgája 1 db
vaj 125 g
tejföl 1 ek
vaníliás pudingpor 0.5 csomag
cukor 50 g
1 csipet
tej 200 ml
vaj 125 g
amarettó 50 ml
kókuszzsír 25 g
dió 250 g
vaj 125 g
cukor 125 g
víz 0.5 dl
tortabevonó 50 g