Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós tönkölyzsemle

Diós tönkölyzsemle
Diós tönkölyzsemle
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy német kenyeres könyvben találtam. Ott kenyérre írták a receptet, de hát most egyedül vagyok, kenyeret meg olyan ritkán eszek, hogy se sütni, se venni nem éri meg. A kis zsömléket azonban le tudom fagyasztani, és ha kedvem szottyan, csak előkapom és kiolvasztom. Ha sütés után megvárjuk, míg kihűl, és úgy fagyasztjuk le, olyan puha, mintha frissen jött volna a sütőből.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sajtokat kíván.. sokfélét.. és könnyű vörösbort :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű liszteket egy tálba szitáljuk.
  2. A langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet. Kicsit ráhúzzuk a lisztet, konyharuhával letakarjuk, és fél órát hagyjuk meleg helyen pihenni.
  4. A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, hogy kijöjjenek az aromái.
  5. A kelesztési idő leteltével a diót, a dióolajat, a vizet és a sót is a liszthez öntjük, és alaposan összedolgozzuk.
  6. Ha a tésztánk már sima, konyharuhával letakarjuk, és újabb fél órát kelesztjük.
  7. Végül kisebb zsömléket formázunk belőle, a tetejüket erősen bevagdaljuk, szilikonlappal bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük őket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 069
elküldve: 3
receptkönyvben: 243
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: kifli, bagel, pita, briós, édes leveles, croissant, burek, hamburger-buci, perec, buci

egyéb elnevezések

teljes kiőrlésű zsemle diódarabokkal, tönköly és rozsliszt zsemle dióval, tönkölyös-rozsos diós zsemle

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

partlveronika
partlveronika Mon, 2015-08-17 20:24

Kedves Nóra,
Ez már nem az első kiváló recept, amit Neked köszönhetek :) Dió helyett tökmaggal csináltam és így is nagyon finom lett :)

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Wed, 2013-11-20 12:27

szia Nóra, megint jövök az előző kérdésemmel :-D összedolgozzuk.....ugye itt gyúrni kell...mert én gyúrom mintzállat..és keleszteni ezt is langyos helyen kell ugye? Ma két recept készül tőled majd a végén összefoglalom...voltak nehéz pillanataim annyit elárulhatok..de nem a recept hibája :P

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-11-20 18:57

Szia!
Igen, ezt is tálban gyúrjuk, nem deszkán. :)
Kíváncsi vagyok a beszámolódra! :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

csutak76
csutak76 Wed, 2013-10-23 09:09

Nagyon finom ez a zsemle, az egyik kedvenc :) frissen valami csúcs, nem is gondolná az ember, hogy még egészséges is.

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sun, 2011-11-20 12:12

Annyiszor megfogadtam már, hogy soha többet nem veszek bolti műkenyeret. A teljes kiőrlésű lisztek ára láttán azonban most szombaton mégis betettem a kosaramba egy viszonylag gusztusos, majd 60 %-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó példányt. Bár ne tettem volna. Az első harapás után kifordult a számból... Kidobni sajnálom, majd belegyúrom fasírtba, vagy töltelékbe. Szóval ma reggel előkotortam a maradék liszteket, találtam egy zacskó instant élesztőt, és még egy jó nagy marék pirított kesudió is a kezem ügyébe került. Kisebb golyóbisokat formázhattam, mint Te, kedves Dakota, mert nekem kevesebb idő alatt szép pirosra, illatosra sültek. Még forrón felfaltam kettőt a sütő mellett állva, a ráolvadó vaj látványát és ízét élvezve.
Mivel nálam sem sok kenyér fogy, de sütni szoktam olykor fél kilós fölött is, a maradékot felszeletelem és úgy rakom be a fagyóba. Reggel csak kiveszek 2-3 szeletet, mini grillben kicsit megpirongatom, esküszöm, jobb, mint frissen. És olyan nagy helyet sem foglal, mint a zsemlék. Javaslom Neked kipróbálásra.

kicsipillango
smile :) / kicsipillango Sat, 2010-09-25 17:48

nagyon finom zsemle, csak úgy eteti magát... de kibírtam, hogy csak 1 darabot egyek :)
vigyázni kell a kilókkal

köszi szépen ezt a receptet, mindenkinek ajánlani tudom!
én a dión kívül raktam bele pirított szezámmagot, a tetejére pedig magkeveréket :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-09-25 23:08

Kedves Kicsipillango!
Nagyon örülök, hogy ízlett, kilók miatt meg ne aggódj, egy kis futás, és már le is megy. Meg most úgyis jön a tél és a nagykabátos korszak:D
Szép estét!
Üdvözlettel:
Nóra

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-09-03 23:23

Na jó. Most elképzeltem, ahogy elcsendesedik körülöttem a ház, előveszem ezeket az ínycsiklandó kis zsömiket egy nagy tál vegyes-mindenféle sajttal és belekortyolok a létező legfinomabb vörösborba... Mmmm... Köszönöm a tippet!! Nem is vártam mást az egyik nagy kedvencemtől itt a NoSalty-n. :-))

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2010-09-04 09:30

Köszönöm Zit!
Ha nagyon akarod, talán sikerülhet! Tudod, Dorothy is nagyon akarta, aztán összecsapta a rubintcipők sarkát, és már otthon is volt! :D
Szépséges hétvégét!
Üdvözlettel:
Nóra

616
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 40 dkg
rozsliszt 15 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tej 1 dl
víz 2.5 dl
2 tk
cukor 1 csipet
dióolaj 2 ek
dió 5 dkg