r
Nosalty Logó

Elzászi Flammkuchen

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Elzászi Flammkuchen
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
240 °C
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 589 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 3536 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A feltéthez

Összesen 223 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    26.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1978.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    1628 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    141.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 589 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.7 g

Zsír

  • Összesen
    161.5 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    309 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11868.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    1190 mg
  • Nátrium
    9765 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    424.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    847.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    394 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    207 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    385 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 3536 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    748.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    616 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 223 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, az olívaolajat, melléöntjük a langyos vizet.
  2. Pár perc alatt jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha kenyértészta-állagú. Ha szükséges, dolgozunk még hozzá egy kis lisztet vagy vizet.
  3. 10 percig letakarva pihentetjük.
  4. Ezalatt felvágjuk a hagymát és a szalonnát, egy serpenyőben pár perc alatt félkészre sütjük őket.
  5. A tésztát hatfelé vágjuk, mindegyik adagot vékonyra nyújtjuk. (Kézzel is tökéletesen lehet dolgozni, de akár sodrófával is nekiállhatunk.)
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lepényeket, megkenjük tejföllel, rászórjuk a hagymás-szalonnát, és előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, ha a tészta ropogós, a tejföl nagy részét magába itta, a hagyma és a szalonna pedig szép piros.)
  • Sütés hőfoka: 240 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 398
  • Tegnapi nézettség: 18
  • 7 napos nézettség: 103
  • Össznézettség: 41690
  • Feltöltés dátuma: 2010. június 22.

Ajánló

Csak melegen finom, ha kihűlt, a tészta megkeményedik - úgyhogy frissen tüntessük el :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Azon morfondíroztam magamban, hogy már lassan 10 hónapja élek Németországban, csináltam magyar, olasz, francia, lengyel és ki tudja még milyen ételt, de németnek még nem álltam neki - egyedül Eszter isteni császármorzsája készült el pár hete. Úgyhogy a napokban úgy döntöttem, essünk neki! Hosszas tanakodás után -mármint, hogy mi legyen a cél - úgy döntöttem, hogy az első olyan étel, ami anno, tizenéves koromban megdobogtatta a szívemet, és lenyűgözte ízlelőbimbóimat - igaz, hogy nem bajor, hanem elzászi specialitás volt, az a Flammkuchen. Persze, vitázhatunk arról, hogy ez akkor most francia vagy német, mert ott tarte flambee-na hívják, amit itt Flammkuchennek. De már rég letettem arról, hogy igazságot tegyek, mi honnan származik, én Németországban ettem először, és a roppanós kenyértészta, ami magába szívta a tejfölt, tetején az édeskés hagymával és szalonnapörcökkel, nekem már német marad, amíg élek. Szám szerint 17 német szakácskönyvet bújtam végig, és 12 internetes honlapot rágtam át. Mindegyik az eredeti Flammkuchen receptet ajánlotta. Csak az egyik fele élesztőt is tett a tésztába, a másik fele meg nem. Nem tudtam rájönni, kinek van igaza, majd végül az egyik német szakácskönyv meggyőzött, hogy így, az élesztő nélkül az igazi. Hogy mivel? Azt tudtam, hogy a Flammkuchent eredetileg kemencehő-tesztelésre találták ki. Ha pár perc alatt átsült, a kemence elég forró volt ahhoz, hogy az elzászi parasztok beledugják a kenyérkét. A receptkönyv azt állította, kenyértésztából nincs maradék -a maradékot a paraszt nem ismerte. Kis lisztet meg sót összegyúrt vízzel és egy kanálnyi zsírral, azt dugta a kemencébe, a feltéteket meg csak utána pakolta rá. Úgy döntöttem, ott a pont. Nem bántam meg. Voltak ugyan aggályaim, hogy mi fog - szó szerint - kisülni a tulajdonképpen só-liszt gyurma tésztából, de egyszerűen isten lett! Sokkal gyorsabb az olasz rokon pizzánál, vagy a magyar-szlovák sógor töki-pomposnál, ha hirtelen vendég esik be, jobbat ki se lehetne találni, a hozzávalók igazán alapkellékek, és az elkészitési idő lenyom egy bonyolutabb rántottát. És ha igazán őszinte akarok lenni, az oviban néha rágcsáltam a só-liszt gyurma figurákat..:D

Hozzávalók

A tésztához

A feltéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.