Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elzászi Flammkuchen

Elzászi Flammkuchen
Elzászi Flammkuchen
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azon morfondíroztam magamban, hogy már lassan 10 hónapja élek Németországban, csináltam magyar, olasz, francia, lengyel és ki tudja még milyen ételt, de németnek még nem álltam neki - egyedül Eszter isteni császármorzsája készült el pár hete. Úgyhogy a napokban úgy döntöttem, essünk neki!
Hosszas tanakodás után -mármint, hogy mi legyen a cél - úgy döntöttem, hogy az első olyan étel, ami anno, tizenéves koromban megdobogtatta a szívemet, és lenyűgözte ízlelőbimbóimat - igaz, hogy nem bajor, hanem elzászi specialitás volt, az a Flammkuchen. Persze, vitázhatunk arról, hogy ez akkor most francia vagy német, mert ott tarte flambee-na hívják, amit itt Flammkuchennek. De már rég letettem arról, hogy igazságot tegyek, mi honnan származik, én Németországban ettem először, és a roppanós kenyértészta, ami magába szívta a tejfölt, tetején az édeskés hagymával és szalonnapörcökkel, nekem már német marad, amíg élek.
Szám szerint 17 német szakácskönyvet bújtam végig, és 12 internetes honlapot rágtam át. Mindegyik az eredeti Flammkuchen receptet ajánlotta. Csak az egyik fele élesztőt is tett a tésztába, a másik fele meg nem. Nem tudtam rájönni, kinek van igaza, majd végül az egyik német szakácskönyv meggyőzött, hogy így, az élesztő nélkül az igazi. Hogy mivel? Azt tudtam, hogy a Flammkuchent eredetileg kemencehő-tesztelésre találták ki. Ha pár perc alatt átsült, a kemence elég forró volt ahhoz, hogy az elzászi parasztok beledugják a kenyérkét. A receptkönyv azt állította, kenyértésztából nincs maradék -a maradékot a paraszt nem ismerte. Kis lisztet meg sót összegyúrt vízzel és egy kanálnyi zsírral, azt dugta a kemencébe, a feltéteket meg csak utána pakolta rá. Úgy döntöttem, ott a pont.
Nem bántam meg.
Voltak ugyan aggályaim, hogy mi fog - szó szerint - kisülni a tulajdonképpen só-liszt gyurma tésztából, de egyszerűen isten lett!
Sokkal gyorsabb az olasz rokon pizzánál, vagy a magyar-szlovák sógor töki-pomposnál, ha hirtelen vendég esik be, jobbat ki se lehetne találni, a hozzávalók igazán alapkellékek, és az elkészitési idő lenyom egy bonyolutabb rántottát.
És ha igazán őszinte akarok lenni, az oviban néha rágcsáltam a só-liszt gyurma figurákat..:D

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A feltéthez

ajánlat

Csak melegen finom, ha kihűlt, a tészta megkeményedik - úgyhogy frissen tüntessük el :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, az olívaolajat, melléöntjük a langyos vizet.
  2. Pár perc alatt jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha kenyértészta-állagú. Ha szükséges, dolgozunk még hozzá egy kis lisztet vagy vizet.
  3. 10 percig letakarva pihentetjük.
  4. Ezalatt felvágjuk a hagymát és a szalonnát, egy serpenyőben pár perc alatt félkészre sütjük őket.
  5. A tésztát hatfelé vágjuk, mindegyik adagot vékonyra nyújtjuk. (Kézzel is tökéletesen lehet dolgozni, de akár sodrófával is nekiállhatunk.)
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a lepényeket, megkenjük tejföllel, rászórjuk a hagymás-szalonnát, és előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. (Akkor jó, ha a tészta ropogós, a tejföl nagy részét magába itta, a hagyma és a szalonna pedig szép piros.)

  • sütési hőfok: 240°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 38 249
elküldve: 16
receptkönyvben: 787
elkészítve: 19/36
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: közepes
kategória: lángos
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

elzászi tejfölös-szalonnás kenyérlángos hagymával, német kenyérlángos, tarte flambee

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

troni
troni Wed, 2013-09-11 12:14

Megcsináltam és isteni lett! Még biztos sokszor el fogom készíteni!
Köszönöm a receptet! :-)

bogár1842
bogár1842 Tue, 2013-02-05 11:28

Én mindig Strasbourgban ettem tarte flambée-t. A legjobb a forestiere (erdei), annak a feltétjei között gomba is van, s ha még gratinée is, azaz sajtreszelék is ráolvad, akkor egyenesen isteni. Egy jobb elzászi száj 3-5 darabot elfogyaszt jó elzászi fehérborral, vagy sörrel.

Lucaaa
Lucaaa Mon, 2012-01-02 13:41

Nahát, ez sokkal finomabb, mint vártam! :) Örülök, h kipróbáltam. Köszi.
Luca

Angibangi
Angi / Angibangi Sun, 2011-06-26 11:20

Töki pompost akartam sütni, de már nagyon nem volt idő felfuttatgatni, kelesztgetni, szóval Flammkuchen lett belőle. Nekem kicsit jobban is ízlik, mint a töki pompos :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2011-06-26 21:55

Örülök neki!
Én is őt pártolom, mint a magyar vs olasz pizzánál..az a kis roppanós tészta...hm..:)

Jedit
Jedit Wed, 2010-06-23 08:41

Tegnap elkészítettem. Köszönöm szépen a receptet, osztatlan sikert aratott a családban.
Valószínűséggel havi rendszerességgel elfogom készíteni.:)

loukoumades
Loukoumades / loukoumades Wed, 2010-06-23 07:46

O, Istenem, ahogy meglattam ezt a receptet, konnyek gyultek a szemembe. A foiskola 3. eve utan toltottem 1 fantasztikus honapot Strasbourg-ban nyari osztondijjal es e rovid ido egyik meghatarozo gasztronomiai elmenye a tarte flambée (es a Pinot Blanc) volt :) Mennyei konnyu ize van, semmihez sem hasonlithato.
Es igen, en is ragcsaltam a so-liszt gyurmat kiskoromban...lehet, hogy egyesek erre az izvilagra vannak raallva ;)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-06-23 10:49

Lehet, hogy kell ez a gasztronomiai alapelmeny ( meg a margarinnal kikevert loncshuse) hogy kesobb igazi gourmantok legyunk...:)
Orlo, hogy tetszik, szep napot!
Udv:
Nora

Juliska12
Juliska12 Tue, 2010-06-22 23:28

Hát ez szuper! Én is ki fogom próbálni, annál is inkább, mert anno az én nagymamám Kecskeméten ezt tepsiben sütötte és úgy nevezte el, hogy sós bodag. Mindig kerestem a receptjét, de ezidáig nem leltem rá. Nagyon szerettem, még ma is érzem az ízét a számban. Köszi!!!!!!!!!!! :-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-06-23 10:45

Kedves Juliska!
Orulok, hogy tetszik, remelem, hogy izleni fog. En is tanultam anno a sos bodagrol, szinte ugyanaz a ketto :)
Jo sutogetest es szep napot
Udv:
Nora

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-06-22 14:18

Így van Bogi, egyetértek! :-)))
Ez egy jó kis kaja, itt nálunk is állandóan sütik, kb. olyan mint az otthoni pompos, csak vékonyabb a tésztája.
Abszolút ajánlom kipróbálásra! :-)))

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-06-22 18:28

Tényleg nagyon jók ezek a receptek.Én minden nap csak ezt enném.Na de a párom,ő aztán nem nagy kenyeres.De a gyerekeimmel minden kenyeret elpusztítunk.:)))

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-06-22 22:35

Jaj, de aranyosak vagytok, koszonom szepen :) Egyebkent en is nagyon ritkan veszek kenyeret, nem mintha nem imadnam; de elvagyok a koleskeimmel. Na de ezekert a lepenykenyerekert en is olni tudnek:)
Puszi:
Nora

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-06-22 13:33

Nóra!Megnevettettél!:))))))) Elképzeltem ahogy rágcsálod a sógyurma figurákat.Nagyon jó a sztorid.Ez pedig egy újabb lepény kenyérke.Én azt mondom nem is érdemes bolti kenyeret venni.Egyszerüen ki kell próbálni egy-egy újabb receptet tőled. Minden nap!!!!!! Puszi.Bogi

595
finomliszt 50 dkg
olívaolaj 3 ek
víz 200 ml
3 tk
bacon 20 dkg
vöröshagyma 2 nagy fej
tejföl 3 dl