Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az eredeti bajor császármorzsa

Az eredeti bajor császármorzsa
Az eredeti bajor császármorzsa
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (69)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer.
Erősen remélem...
A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, mint ahogy majdnem mindenről úgy általában.
Először is: német étel.
Másodszor nincs benne búzadara. Ez amolyan szokásos "magyarosch" megoldás volt, hogy nagyanyáink kicsit laktatóbbá tegyék, aztán szépen így is maradt. Az ilyet daramorzsának hívjuk. Semmi köze a császármorzsához.
Harmadszor: sosem lekvárral ették, hanem összetört almakompóttal.
Negyedszer: a cukrot nem a tésztába teszik, hanem rákaramellizálják.
Mint minden ételnek, ennek is megvan a maga sztorija. Több is közszájon forog, egyben azonban mind azonosak: a téma Ferenc József császár. A legnépszerűbb legenda, miszerint őfelsége eltévedt egy kilovaglás alkalmával a nagy rengeteg erdőben és ráesteledett. Addig bolyongott, amíg egyszercsak felfedezett egy erdei lakot, ahová bekopogtatott és éjszakai szállást kért. Természetesen - ahogy a jó mesékben szokás - nem tudták, ki ő. A feleség annak rendje s módja szerint megvendégelte a fáradt jövevényt. Ehhez a régi német Holzfällerschmarrn nevű ételt reformálta át egy kicsit, ami lisztből és zsírból készül hasonló módon. Ìgy készült el az édes változat.
A másik történet szerint egyszerűen az udvari szakács elrontott palacsintája került feldarabolásra és új ételként szolgálták fel.
A harmadik történet, ami inkább egy romantikus fáma, hogy ezt ették először együtt Sissivel az eljegyzési vacsorájuk desszertjeként.
No, bármi is a történet, egy dolog bizonyos: nagy kedvencről van szó. Ez egy olyan recept, aminél finomabbat nem nagyon ettem. Még ehhez hasonlót sem. Még az osztrák síhütték sem ezt a fajtát készítik, rosszabb esetben kész porból gyártják.
Az étterem, ahol sikerült megkóstolni, igen érdekes. Egy régi templom ad neki otthont, és az egész hangulata rendkívül fura. Itt el lehet látogatni a weboldalra is.  
A szakács, aki kiközvetítette a receptet, annyit mondott: kb. a 20. után már ráérez az ember...Bíztató volt.
Nem egyszerű. Nagyon oda kell figyelni a serpenyő hőfokára - néhány elegánsan feketére karamellizált adag után, bizton mondhatom...
De aztán lassan sikerült.
Kívül a karamelltől forrón roppanós, belül finom szivacsos puha, együtt a hideg almapürével...
Sok szeretettel mindenkinek. Az eredeti császármorzsa.

hozzávalók / 2 adag

A császármorzsához

Az almapüréhez

ajánlat

pH besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Áztassunk eredetileg vízbe (de lehet rumba is) a mazsolát.
  2. Készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen tördeljük össze a lével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
  3. A morzsához először merjük tálba a tejet, a lisztet és keverjük csomómentesre. Rendkívül sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 3 tojássárgájat, szintén keverjük simára. A fehérjét verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe óvatosan forgassuk bele.
  4. Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt. Elektromos tűzhelylapon 2,5-3-as fokozaton, gázon a lehető legkisebb lángon tegyük oda. Tegyünk bele 2 tk vajat és olvasszuk fel. Ha már elég meleg a serpenyő, tegyük bele a lecsepegtetett mazsolát és 3-4 percig melegítsük.
  5. Öntsük rá a tésztát. Elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor, ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, akkor is, ha még habos a teteje, vágjuk faspatulával 4 felé és ezeket fordítsuk meg. Ezt süssük kb. újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét a karamellizálás adja majd meg.
  6. Ezután szórjunk minden negyedre 1 ek kristálycukrot, fordítsuk meg, hogy a cukros oldal alulra kerüljön és tekerjük fel a lángot. Elektromos lapon 7- es fokozat, gázon jó közepes láng legyen. Ekkor dobjunk még bele 1 tk vajat is.
  7. 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alul és kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden negyedet egy 1 ek cukorral és újra fordítsuk meg a lapokat.
  8. Ekkor az eddig alul lévő oldal kerül felülre, már szép barna, ropogós a karamelltől, ezt most szórjuk meg - ha valaki szeretné - pirított, szeletelt mandulával, hogy bele tudjon ragadni a karamellbe.
  9. Amikor már alul is barnul, olvad a cukor, vegyük le a tűzről és csak most vagdossuk a spatulával kisebb darabokra.
  10. Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálajuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 157 799
elküldve: 104
receptkönyvben: 2 442
elkészítve: 103/143
Facebookon megjelent: 1

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: német
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kaiserschmarrn, kaiserschmarren

Hozzászólások (69)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

demcsi
Demcsi / demcsi Tue, 2017-03-07 18:08

remek recept, köszönöm a megosztást! elsőre sikerült, kerámialapos tűzhelyen az elején 1.5-ös fokozaton, utána 2.5-ösön sütöttem. Pedig fel voltam rá készülve, hogy majd odaég, de nem :D isteni lett!

Juduskám
Juduskám Sat, 2014-03-29 23:32

már többször elkészítettem, (igaz én gluténmentes lisztből) valami Isteni lett!

Niko.oka
Never.a.failure / Niko.oka Fri, 2014-01-24 14:17

Most csináltam meg és isteni lett! :) Nekem kicsit a palacsintára hajaz az íze, de szeretem a palacsintát ;) Mivel a párom nem szereti a mazsolát, aszalt áfonyával csináltam, így is nagyon finom, bár "nem eredeti" :)
Amit nem értettem, hogy nekem 3evőkanál liszttől egyáltalán nem lett sűrű az állaga, legalább 8-9-et bele kellett raknom... a tej zsírossága közrejátszhatott ebben? (1,5-es tejjel csináltam)

eva.ujfalussy
eva.ujfalussy Thu, 2014-01-23 00:04

Kedves Eszter!

Örülök annak, hogy rátaláltam a receptedre. Évekkel ezelôtt Tirolban többször ettünk egy fantasztikusan finom, császármorzsához hasonló, almapürével tálalt finomságot - igen nagy élvezettel. Pár hónapja rátaláltam a receptedre, és rögtön beugrott, hogy ez csakis az lehet. Elkészítettem, és boldogan idéztük fel az ízeket. Azóta slágerré vált itthon, gyerekeim gyakran kérik. Köszönjük, hogy megosztottad mindannyiunkkal.

Minden jót kívánok, és várom Tôled a hasonló finomságokat!
Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2014-01-22 12:22

Örülök a receptnek, köszönöm! Megtanítottak Madridban spanyol tortillát készíteni, így könnyebb lesz ennek is nekifogni (annál is vannak hasonló serpenyős buktatók :D)

steszter
steszter Wed, 2014-01-22 11:07

Egy régesrégi blogról van meg nekem ez a recept: azóta is mindig így csinálom. fantasztikus! Köszönöm!
Előtte 35 évig nem bírtam megenni a császármorzsát, attól féltem, megfulladok.

nika01
nika01 Fri, 2013-11-29 13:49

OSZTRÁK étel, Sissy császárnő nagyon szerette...és én is! Az eredeti verziót kipróbálom. Egyrészt kíváncsiságból, másrészt, mert gyorsabb is, mert a búzadarát áztatni kell. Apfelmos-t pedig csináltam már, bár én máshogy... német recept alapján, német weboldalról. Jó módja az alma feldolgozásának:)

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-07-31 19:02

Kedves Gargoyle!

Immaron 40 eve elek Bayororszagban - de a "Kaiserschmarrn" mint Bayor talalmany nem ismeretes. Osztrak specialitas - es lass csodat: a palacsinta is! Ez utobbit en sem akartam elhinni, berzenkedve vedtem a palacsinta magyar jogosultsagat, de sajnos igaz: a Monarchia idejen vettük at, a csaszarmorzsaval együtt (t.k.!) es grizesitüttük ez utobbit. Szerintem a "magyaros" valtozat sokkal finomabb, mint a lisztes, omlett-szerü, szaggatott osztrak "eredeti". Ne vedd zokon a hozzaszolasomat, mert nem banto szandekkal irodott!:))

Üdv.: Marti48

RockBottom
RockBottom Wed, 2014-01-22 10:24

Tisztelettel megjegyezném hogy a palacsinta annyira osztrák specialitás, mint a svéd húsgolyó. A Római kor óta létezik ez a tészta, és Európa szerte az egyik legismertebb meleg tészta, mindenki másként csinálja valahol kemény kör tészta, van ahol kis gombócok, van ahol ugyan rúd alakú de tömör, leöntve sziruppal, a tekert palacsinta Magyarországról indult, pontosabban Kolozsvárban említik írásos formában először. Nem kell mindent elhinni a szomszédainknak, szerintük Liszt Ferenc is osztrák volt.

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2014-01-22 14:33

Én sem irok megszolitast: ki-mit olvas ugy tudja. Persze hogy tudott dolog, hogy a palacsinta (melyik ország hogy nevezi) a világ számtalan részén közkedvelt étek. Én kifejezetten osztrák-magyar viszonylatban irtam meg komentomat. Igen, mindent elhinni hiba lenne: Liszten kivül pl. azt, hogy Ady Endre, v. a Hunyadiak romanok voltak stb. stb....

RockBottom
RockBottom Wed, 2014-01-22 14:44

Viszont az vitathatatlan hogy az osztrák konyha nagyszerű, ezt a receptet is biztosan ki fogom próbálni.

lilkapsas
lilkapsas Fri, 2013-04-05 13:01

Kedves Eszter!

Mennyei!Mennyei!Mennyei!
Köszönet a receptért! A sztori külön élmény volt!

sDorka
sDorka Sun, 2013-01-20 22:17

Nagyon jól sikerült és nagyon izletes,köszönöm a receptet !!

thebestmam
TheBestMam / thebestmam Thu, 2012-10-04 14:00

Kedves Eszter!
Elkészítettem, megettük, újra kértük. Nagyon finom, már sokadszor megcsináltam és mindannyiszor siker lett. Köszönöm.

bmbe
Bejja / bmbe Mon, 2012-09-10 18:19

Hát, igazi gasztro-élmény volt a kiscsaládomnak :-)))
Fele cukrot raktam rá, de még így is édes volt nekik.
De, eltüntették az utolsó morzsáig! :D
Nagyon köszönöm!!!

rubika
rubika Mon, 2012-07-30 16:28

Kis keresgélés után ezt a receptet választottam, anyukámnak is nagyon ízlett, a végén én még nyakon öntöttem a maradék karamellizált cukorral. Ja, ribizli és fekete szeder öntettel ettük.
Köszi finom volt, bár eddig nem nagyon szerettük ezt az édességet.

Nelli 5519
Nelli 5519 Wed, 2012-03-21 12:29

Kedves Eszter!
Fantasztikus a "smarnid"! Kb egy féléve akadtam rá, azóta csak így készítem, hetente akár többször is! Le a kalappal! Olvasgatom a blogodat, és szépen készítem a fínomságaidat sorba...Hogy miért is hízom? Légyszíves, valami finom csokis-vajas, fogyasztó sütit tölts fel legközelebb! Nelli

Katóci
Katóci Sat, 2012-01-28 20:28

Így még nem csináltam. de ki fogom próbálni! Édesanyám smare-nak hívta.

arandeira
Arandeira / arandeira Tue, 2011-12-06 14:01

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett! Csináltam hozzá almakompótot, de kóstolgatások után nekünk inkább a sárgabaracklekvárral jött be. Csak ilyen császármorzsát fogok csinálni most már.
Elskype-oltam édesanyámnak, hogy mit főzök éppen, s ő is nekiállt azonnal elkészíteni :-)

catalinca
catalinca Thu, 2011-12-01 21:07

Schönbrunnban és Münchenben is Zwetschgenrösti-t adnak a Kaisersmarn mellé (azaz szilvakompótot apróra vágva).

Kicsi T.
Kicsi T. Mon, 2011-05-30 19:59

Kedves Eszter!
Ma megcsináltam ezt a receptet,nagyon jól sikerült,finom lett !
A páromnak sokkal jobban ízlett, mint a magyar,búzadarás változat.
Nem is volt nehéz,szerintem az a lényeg,hogy tapadásmentes edényt használjunk.
Köszi,hogy megosztottad velünk ezt a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-09 13:34

Most eszem a második adag utolsó falatjait.Nekem is egy kicsit tojásos ízű de elsőre elég jól sikerült.Egy kicsit elspóroltam a cukrot több is olvadhatott volna rá,de így is ízlett.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-02-09 20:39

Judit, a cukrot nem szabad elspórolni, attól nem lesz tojásos ízű, hiszen a tésztájába nem kerül. Azért örülök, hogy ízlett! :-)

n_dorka
n_dorka Sat, 2011-01-29 20:19

KÖSZÖNJÜK!!!!

Nagyon finom volt :)
elsőre sikerült :)
Éljen a tefal :)
Köszönjük

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-01-25 13:27

Elkészítettem a recepted, az alábbi módosításokkal:
- sima liszt helyett réteslisztet használtam
- az elnegyedelés után kivettem őket a serpenyőből, beleszórtam a serpenyőbe a cukrot.
- miután megkaramellizálódott, akkor raktam bele a negyedeket, jól belenyomkodtam, levettem a lángról.
Ezzel az eljárással ki van zárva az odaégetés lehetősége (hacsak nem vagyunk nagyon bambák...)
Szerintem így is ugyan olyan finom. Nekem legalább is nagyon finom lett!

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-01-25 13:48

Wata, örülök a visszajelzésnek, az ötletet pedig nagyon köszönöm. Jól jön még, ha majd egyszer elbambulok. :-p Reméljük, segít másoknak is.
Köszi!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-01-19 01:12

Kiváló a recept! Sokkal elegánsabb, ízletesebb, könnyedebb étel így elkészítve, mint az "utánzatai". Igazán jó érzés volt rábukkani erre, márcsak a kételyek eloszlatása végett is. Amúgy meg semmi nagy fakszni, trükkök, egy egyszerűen elkészíthető vacsorafogás. A "nehéz" minősítést nem értem, mi miatt érdemelte ki.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2011-01-19 10:21

Köszönöm Nikka!
Elvileg én közepesnek jelöltem, amikor beküldtem,de a szerkesztők aztán nehéznek fokozták be.
Valószínűleg azért, mert elég nagy odafigyelést igényel a sütése, a hozzászólásoknál is van, aki bizony lekozmálta... :-p
Nem mondom, volt, hogy nekem is sikerült. Kis trükkös. Egyszerűenk tűnik, de egy pillanat alatt el lehet rontani, ha valakinek nincs benne már rutinja. Tapasztalat. :-)))
Örülök, hogy tetszik.

sztike
sztike Tue, 2010-12-14 11:17

Köszi Eszter! :)
A te receptjeidben mindig meg lehet bízni, ezért tegnap is szívesen láttam neki, nem riasztott el semmi és senki. :))) A hsz-ok viszont általában sokat segítenek, most is ezeknek köszönhetően figyeltem jobban és így nem égett meg ez a finomság. Az almapürével kapcsolatban pedig csak annyit, hogy a párom teljesen értetlenül állt azelőtt, hogy úgy nézett ki, mintha friss alma lenne, semmi barnulás nem volt. :)) Biztos, hogy többször el fogom még készíteni ezt a császármorzsát, mert így már nekem is ízlik, szemben a nálunk (Magyarországon) elterjedt, egyszerűbb verziókkal.
További sok sikert a hasonlóan jó receptek begyűjtéséhez!
Eszter :)

sztike
sztike Mon, 2010-12-13 19:13

Ja igen! És én az almapürét sem hagytam ki, isteni finom! :)

sztike
sztike Mon, 2010-12-13 19:12

Mai vacsorának elkövettem ezt a finomságot. A páromnál nagy sikert aratott. :)
Köszönöm a receptet! :)

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2010-11-02 14:49

igen, igen, igen. nem búzadarás, azt utálom.

én is szereztem egy hasonló receptet, pici tejszín is kell abba.
egy Ausztriát népszerűsítő reklámkiadványban szerepelt.

így már szeretem a császármorzsát én is. de nem pont olyan, mint a tiéd, úgyhogy ezt is kipróbálom.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Wed, 2010-10-27 21:59

Megcsináltam, nagyon finom! Megláttam a blogodon a fázisképeket, annak alapján kaptam kedvet, mert így a leírás szerint kicsit bonyolultnak tünt. Így könnyebb volt elkészíteni. Az a karamell réteg!
Tökéletesre sikerült. Van itthon török rózsalekvárom, ajándékba kaptam, avval ettem.
Köszi, puszi. Zsóka néni.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-10-27 22:37

Azta mindenit Zsóka néni!
Török rózsalekvár - ez igen! :-)))
Biztosan nagyon finom volt.

549
tej 5 ek
finomliszt 3 csapott ek
tojás 3 db
cukor 8 ek
vaj 3 dkg
mazsola 1 marék
1 csipet
alma 2 kis db
szegfűszeg 4 db
fahéjrúd 1 db