r
Nosalty Logó

Az eredeti bajor császármorzsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Az eredeti bajor császármorzsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 549 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 1095 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 152 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.8 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    412 micro
Összesen 549 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    40 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    605 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    920 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    382 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    165.6 g
  • Cukor
    129 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    447 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    448 mg
  • Retinol - A vitamin:
    434 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    824 micro
Összesen 1095 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    128.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 152 Kcal

Hozzávalók

A császármorzsához

Az almapüréhez

Elkészítés

A császármorzsához

  1. Áztassunk eredetileg vízbe (de lehet rumba is) a mazsolát.
  2. Készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen tördeljük össze a lével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
  3. A morzsához először merjük tálba a tejet, a lisztet és keverjük csomómentesre. Rendkívül sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 3 tojássárgájat, szintén keverjük simára.A fehérjét verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe óvatosan forgassuk bele.
  4. Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt. Elektromos tűzhelylapon 2,5-3-as fokozaton, gázon a lehető legkisebb lángon tegyük oda. Tegyünk bele 2 tk vajat és olvasszuk fel. Ha már elég meleg a serpenyő, tegyük belea lecsepegtetett mazsolát és3-4 percig melegítsük.
  5. Öntsük rá a tésztát. Elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor,ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, akkor is, ha még habos a teteje, vágjuk faspatulával 4 felé és ezeket fordítsuk meg. Ezt süssükkb.újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét a karamellizálás adja majd meg.
  6. Ezután szórjunk minden negyedre 1 ek kristálycukrot, fordítsuk meg, hogy a cukros oldal alulra kerüljönés tekerjük fel a lángot. Elektromos lapon 7- es fokozat, gázon jó közepes láng legyen. Ekkor dobjunk még bele 1 tk vajat is.
  7. 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alulés kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden negyedet egy 1 ek cukorral és újra fordítsuk meg a lapokat.
  8. Ekkor az eddig alullévő oldal kerül felülre,már szép barna, ropogós a karamelltől, eztmost szórjuk meg - ha valakiszeretné -pirított, szeleteltmandulával, hogy bele tudjon ragadni a karamellbe.
  9. Amikor már alul is barnul, olvada cukor, vegyük le a tűzről és csak most vagdossuk a spatulával kisebb darabokra.
  10. Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálajuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 1496
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 56
  • Össznézettség: 182164
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 28.

Ajánló

pH besorolás: erősen savasít

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, mint ahogy majdnem mindenről úgy általában. Először is: német étel. Másodszor nincs benne búzadara. Ez amolyan szokásos "magyarosch" megoldás volt, hogy nagyanyáink kicsit laktatóbbá tegyék, aztán szépen így is maradt. Az ilyet daramorzsának hívjuk. Semmi köze a császármorzsához. Harmadszor: sosem lekvárral ették, hanem összetört almakompóttal. Negyedszer: a cukrot nem a tésztába teszik, hanem rákaramellizálják. Mint minden ételnek, ennek is megvan a maga sztorija. Több is közszájon forog, egyben azonban mind azonosak: a téma Ferenc József császár. A legnépszerűbb legenda, miszerint őfelsége eltévedt egy kilovaglás alkalmával a nagy rengeteg erdőben és ráesteledett. Addig bolyongott, amíg egyszercsak felfedezett egy erdei lakot, ahová bekopogtatott és éjszakai szállást kért. Természetesen - ahogy a jó mesékben szokás - nem tudták, ki ő. A feleség annak rendje s módja szerint megvendégelte a fáradt jövevényt. Ehhez a régi német Holzfällerschmarrn nevű ételt reformálta át egy kicsit, ami lisztből és zsírból készül hasonló módon. Ìgy készült el az édes változat. A másik történet szerint egyszerűen az udvari szakács elrontott palacsintája került feldarabolásra és új ételként szolgálták fel. A harmadik történet, ami inkább egy romantikus fáma, hogy ezt ették először együtt Sissivel az eljegyzési vacsorájuk desszertjeként. No, bármi is a történet, egy dolog bizonyos: nagy kedvencről van szó. Ez egy olyan recept, aminél finomabbat nem nagyon ettem. Még ehhez hasonlót sem. Még az osztrák síhütték sem ezt a fajtát készítik, rosszabb esetben kész porból gyártják. Az étterem, ahol sikerült megkóstolni, igen érdekes. Egy régi templom ad neki otthont, és az egész hangulata rendkívül fura. Itt el lehet látogatni a weboldalra is.   A szakács, aki kiközvetítette a receptet, annyit mondott: kb. a 20. után már ráérez az ember...Bíztató volt. Nem egyszerű. Nagyon oda kell figyelni a serpenyő hőfokára - néhány elegánsan feketére karamellizált adag után, bizton mondhatom... De aztán lassan sikerült. Kívül a karamelltől forrón roppanós, belül finom szivacsos puha, együtt a hideg almapürével... Sok szeretettel mindenkinek. Az eredeti császármorzsa.

Hozzávalók

A császármorzsához

Az almapüréhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek