r
Nosalty Logó

Az eredeti bajor császármorzsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
P.
Az eredeti bajor császármorzsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 549 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 1095 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A császármorzsához

Az almapüréhez

Összesen 152 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    460 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    122 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.8 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    412 micro
Összesen 549 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    40 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    605 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    920 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    382 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    165.6 g
  • Cukor
    129 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    447 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    448 mg
  • Retinol - A vitamin:
    434 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    824 micro
Összesen 1095 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    128.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.1 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 152 Kcal

Hozzávalók

A császármorzsához

Az almapüréhez

Elkészítés

A császármorzsához

  1. Áztassunk eredetileg vízbe (de lehet rumba is) a mazsolát.
  2. Készítsük el az almapürét. Ehhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk kockára. Annyi vízzel tegyük fel főni, ami félig sem lepi el, szórjuk hozzá a fűszereket és pároljuk puhára. Ha kész, egyszerűen tördeljük össze a lével együtt és tegyük félre hűlni, majd hűtsük jéghidegre.
  3. A morzsához először merjük tálba a tejet, a lisztet és keverjük csomómentesre. Rendkívül sűrű masszát kapunk. Ehhez adjuk a 3 tojássárgájat, szintén keverjük simára.A fehérjét verjük habbá egy csipet sóval, és ebbe óvatosan forgassuk bele.
  4. Melegítsünk fel egy jó nagy serpenyőt. Elektromos tűzhelylapon 2,5-3-as fokozaton, gázon a lehető legkisebb lángon tegyük oda. Tegyünk bele 2 tk vajat és olvasszuk fel. Ha már elég meleg a serpenyő, tegyük belea lecsepegtetett mazsolát és3-4 percig melegítsük.
  5. Öntsük rá a tésztát. Elég vastag lesz. Hagyjuk magára a következő 10 percben, de csak akkor,ha jól ismerjük a tűzhelyünket. Kb. 10 perc után, akkor is, ha még habos a teteje, vágjuk faspatulával 4 felé és ezeket fordítsuk meg. Ezt süssükkb.újabb 5 percig. Nagyon fontos: egészen haloványra sütjük csak ekkor, a színét a karamellizálás adja majd meg.
  6. Ezután szórjunk minden negyedre 1 ek kristálycukrot, fordítsuk meg, hogy a cukros oldal alulra kerüljönés tekerjük fel a lángot. Elektromos lapon 7- es fokozat, gázon jó közepes láng legyen. Ekkor dobjunk még bele 1 tk vajat is.
  7. 2-3 perc után, amikor már látszik, hogy a cukor elolvadt alulés kezd barnulni, szórjuk meg a most felül lévő oldalt is, minden negyedet egy 1 ek cukorral és újra fordítsuk meg a lapokat.
  8. Ekkor az eddig alullévő oldal kerül felülre,már szép barna, ropogós a karamelltől, eztmost szórjuk meg - ha valakiszeretné -pirított, szeleteltmandulával, hogy bele tudjon ragadni a karamellbe.
  9. Amikor már alul is barnul, olvada cukor, vegyük le a tűzről és csak most vagdossuk a spatulával kisebb darabokra.
  10. Szedjük tányérra és a behűtött, hideg almapürével tálajuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 122
  • Össznézettség: 170919
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 28.

Ajánló

pH besorolás: erősen savasít

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kedves olvasók: szájbarágás következik. Minden, amit a császármorzsáról eddig hittünk, most új értelmet nyer. Erősen remélem... A császármorzsáról szintén keringenek tévhitek, mint ahogy majdnem mindenről úgy általában. Először is: német étel. Másodszor nincs benne búzadara. Ez amolyan szokásos "magyarosch" megoldás volt, hogy nagyanyáink kicsit laktatóbbá tegyék, aztán szépen így is maradt. Az ilyet daramorzsának hívjuk. Semmi köze a császármorzsához. Harmadszor: sosem lekvárral ették, hanem összetört almakompóttal. Negyedszer: a cukrot nem a tésztába teszik, hanem rákaramellizálják. Mint minden ételnek, ennek is megvan a maga sztorija. Több is közszájon forog, egyben azonban mind azonosak: a téma Ferenc József császár. A legnépszerűbb legenda, miszerint őfelsége eltévedt egy kilovaglás alkalmával a nagy rengeteg erdőben és ráesteledett. Addig bolyongott, amíg egyszercsak felfedezett egy erdei lakot, ahová bekopogtatott és éjszakai szállást kért. Természetesen - ahogy a jó mesékben szokás - nem tudták, ki ő. A feleség annak rendje s módja szerint megvendégelte a fáradt jövevényt. Ehhez a régi német Holzfällerschmarrn nevű ételt reformálta át egy kicsit, ami lisztből és zsírból készül hasonló módon. Ìgy készült el az édes változat. A másik történet szerint egyszerűen az udvari szakács elrontott palacsintája került feldarabolásra és új ételként szolgálták fel. A harmadik történet, ami inkább egy romantikus fáma, hogy ezt ették először együtt Sissivel az eljegyzési vacsorájuk desszertjeként. No, bármi is a történet, egy dolog bizonyos: nagy kedvencről van szó. Ez egy olyan recept, aminél finomabbat nem nagyon ettem. Még ehhez hasonlót sem. Még az osztrák síhütték sem ezt a fajtát készítik, rosszabb esetben kész porból gyártják. Az étterem, ahol sikerült megkóstolni, igen érdekes. Egy régi templom ad neki otthont, és az egész hangulata rendkívül fura. Itt el lehet látogatni a weboldalra is.   A szakács, aki kiközvetítette a receptet, annyit mondott: kb. a 20. után már ráérez az ember...Bíztató volt. Nem egyszerű. Nagyon oda kell figyelni a serpenyő hőfokára - néhány elegánsan feketére karamellizált adag után, bizton mondhatom... De aztán lassan sikerült. Kívül a karamelltől forrón roppanós, belül finom szivacsos puha, együtt a hideg almapürével... Sok szeretettel mindenkinek. Az eredeti császármorzsa.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

:)))) Ahogy a Jucit (Strawberry) eddig megismertük, ezzel a recepttel is rokonszenvezni fog! Nyaminyami...:-P Mrs Smith

Törölt felhasználó

Jaaaaaaaaaaj! Ez olyan, de olyan ínycsiklandó!! Ne tessék ide nehéz, sok id? alatt elkészíthet? finomságokat felpakolni, mert nekem pl. soha az életben nem lesz annyi id?m egyszerre, hogy ezt elkészítsem, pedig NAGYON szeretném. :-) És hogy mennyire aránytalanul villámgyorsan elfogy viszont az ilyesmi...! :-)) Esztikém, emelem kalapom, Te aztán nagyon ügyes vagy. Azt hiszem, mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy jó ez a "csak az eredetit!" mánia, csak így tovább!

P.

Megcsináljuk együtt? ;-))) Apropó...megvan a szajré... :-p

Törölt felhasználó

A szajré? És át tudod hozni a határon?? :-D :-D :-D Apropó: MIKOR JÖSSZ???????

Törölt felhasználó

Egyetértek Zit! :)) Mindannyiunknak jó ez! :)

animoni

Szia! Nagyon megörültem ennek a receptnek, mert én nem szeretem a smarnit vagy császármorzsát, párom viszont oda van érte. Így gondoltam meglepinek megcsinálom neki vacsira, hadd örüljön! Hozzá kell tenni, hogy most költöztünk új helyre, úgyhogy még nem ismerem az új gázt?zhelyemet, de azt mondtam, úgysem kell hozzá sok minden egy próbát megér:-) Els? gond az volt, hogy az alja ( amit el?ször ért a meleg)..hát...kicsit fekete lett, ja és mellesleg széné égtek a mazsolák, úgyhogy ( szeretem a hosszú körmeimet) kikapdostam ?ket, addig is levettem a lángot minimumra így a másik fele szépen megsült. Jött a cukrozás, ami szintén megoszlott a két féltek között. Az égett oldal még égettebben nézett ki, viszont a másik oldalra gyönyör?en rápirult. Kivettem és vakartam a fejem, hogy most mi legyen...próba cseresznye. Földaraboltam, az én adagomat porcukroztam, lekvároztam (az almapüréhez nem volt id?m) és megettem, és FINOM VOLT!!!!!!!!!! Jó, nem volt a legesztétikusabb :-P, de nagyon finom lett. Így ott hagytam párom adagját az asztalon, a következ? szöveggel: "Vacsihoz való útmutató: Bármit is csinálsz a kajával (pl.: melegíted, lekvározod...stb.) még véletlenül se FORDÍTSD MEG!!!! A Mazsik széné égtek:-P" Köszi a Receptet, még biztos el fogjuk készíteni (jó párszor):-DDDD

P.

Szegény mazsik! :-D Jaj, de nagyon ügyes vagy, hogy nekiálltál! :-) Na, látod majd legközelebb még jobban sikerül! Ahogy írtam, én is így jártam, nem is egyszer, úgyhogy pánikra semmi ok, ha elsöre nem lesz tökéletes. De nem is ez a lényeg, hanem a szándék. Akár megfordítja, akár nem... ;-) Köszönöm, hogy kipróbáltad a receptet! Puszi! Eszter

Törölt felhasználó

Júj, ez valami isteni finom lett! Köszi a receptet!

P.

Jaj, de örülök! Köszi, hogy kipróbáltad! :-)

Törölt felhasználó

Kedves Eszter! Köszönöm a receptet! A blogodon találtam meg, és miután megcsináltam, utána kerestem meg itt. És jól tettem, mert ha készítés el?tt látom, hogy "nehéz", akkor biztos nem állok neki, mert elég fél?s vagyok (még) a konyhában. :) A tapasztalatok... :) Lehet, hogy kicsi volt a kanalam, vagy túl csapottra vettem a figurát, mert az íze nekem kicsit "tojásos" lett, legközelebb kicsit több liszttel próbálom (és arányaiban persze több tejjel is). A karamell alig égett oda, szóval egész elégedett voltam magammal. :) Talán legközelebb ezen a fázison is finomítok kicsit: esetleg ha nem tekerem fel annyira a h?fokot, akkor egyenletesebben és lassabban karamellizálódik a cukor... Összefoglalva - a bénázásaimat nem számolva :) - nagyon ötletes, egyedi a recept, örülök, hogy rátaláltam, kipróbáltam - fogom még. :) No meg külön öröm, hogy megismerhettem az eredeti receptet! Lelkesen várom az efféle ötleteket. :) Rátgéber László szavaival zárnám a hosszas monológot, ami - véleményem szerint - igencsak kapcsolódik ahhoz a "konyhai filozófiához", amit szerintem képviselsz - és itt többen is szerencsére (a mit teszünk az asztalra, felel?sség, ilyesmi... témában) : "Az élet túl rövid ahhoz, hogy sz*r borokat igyunk"... Szép napot! muphrid

Törölt felhasználó

Jajj kedves muphrid, Ezen jót nevettem!:DD Ez a "filozófia" kedvemre való nekem is! Ezért bírjuk Eszter receptjeit! Mrs Smith

P.

Kedves muphrid! Csatlakozom Mrs. Smith-hez, reggelre semmi sem tesz jobbat egy kiadós nevetésnél. :-D Nagyon örülök, hogy sikerült, annak meg pláne, ha ízlett is. A tapsztalatok leírása külön segítség, szóval, így összességében mindig örülök az ilyen hozzászólásokank! :-) Köszönöm, hogy kipróbáltad a receptet, és azt is, hgy ilyen monológot írtál. :-) Hasznos volt. Remélem, nem csak nekem. :-))) Szép napot Neked is! Eszter

Törölt felhasználó

Azt valaki meg tudja mondani nekem, hogy a "cicvara" az mit takar pontosan? A család öregjei így hívták azt a liszt és dara keveréket, amit bef?ttel vagy lekvárral ettünk gyerekként.. Sajna már nem tudom t?lük megkérdezni....

P.

Szia Bendi! Nem sok mindent tudok róla. Annyit tudok, hogy a Szeged környékén készül? császármozsa fajtát hívják így, de eredetileg egy szerb étel és sós. Talán a darával készül? császármorzsa lehet válasz a kérdésedre, abból sokat találsz itt az oldalon.

P.

A cicvara egyik receptje pl így hangzik: 30 dkg burgonya, 5 dkg tejszín, 5 dkg krémsajt/túró, 5 dkg vaj, ek búzaliszt, só, vaj A lisztet vajon megpirítja, hozzáadja a sajtot és tejszínt, ebbe beleforgatja a f?tt, tört burgonyát, majd sózza, borsozza. Hihi, mindjárt meg is csinálom... :-) Egyébként a másik fajta hasonlít a polentához.

Törölt felhasználó

Kedves Eszter, csütörtökön elkészítem a páromnak ezt a verziót, mert nagyon tetszik. Húsleves lesz az el?étel, aztán zárásképp ez a jó kis morzsa! Majd beszámolok, hogy sikerült. Zsuzsa

P.

Kedves Zsuzsa! Kiváncsian várom az eredményt! :-)

Gerzsó

Megcsináltam, nagyon finom! Megláttam a blogodon a fázisképeket, annak alapján kaptam kedvet, mert így a leírás szerint kicsit bonyolultnak tünt. Így könnyebb volt elkészíteni. Az a karamell réteg! Tökéletesre sikerült. Van itthon török rózsalekvárom, ajándékba kaptam, avval ettem. Köszi, puszi. Zsóka néni.

P.

Azta mindenit Zsóka néni! Török rózsalekvár - ez igen! :-))) Biztosan nagyon finom volt.

Törölt felhasználó

:DDD Egy magyar asztalon egy német és egy török ízvilág találkozik...Tetszik!:) Puszi: Mrs Smith

Marcsi

igen, igen, igen. nem búzadarás, azt utálom. én is szereztem egy hasonló receptet, pici tejszín is kell abba. egy Ausztriát népszer?sít? reklámkiadványban szerepelt. így már szeretem a császármorzsát én is. de nem pont olyan, mint a tiéd, úgyhogy ezt is kipróbálom.

sztike

Mai vacsorának elkövettem ezt a finomságot. A páromnál nagy sikert aratott. :) Köszönöm a receptet! :)

sztike

Ja igen! És én az almapürét sem hagytam ki, isteni finom! :)

P.

Sztike, nagyon örülök, hogy jól sikerült! :-)

sztike

Köszi Eszter! :) A te receptjeidben mindig meg lehet bízni, ezért tegnap is szívesen láttam neki, nem riasztott el semmi és senki. :))) A hsz-ok viszont általában sokat segítenek, most is ezeknek köszönhet?en figyeltem jobban és így nem égett meg ez a finomság. Az almapürével kapcsolatban pedig csak annyit, hogy a párom teljesen értetlenül állt azel?tt, hogy úgy nézett ki, mintha friss alma lenne, semmi barnulás nem volt. :)) Biztos, hogy többször el fogom még készíteni ezt a császármorzsát, mert így már nekem is ízlik, szemben a nálunk (Magyarországon) elterjedt, egyszer?bb verziókkal. További sok sikert a hasonlóan jó receptek begy?jtéséhez! Eszter :)

Törölt felhasználó

Kiváló a recept! Sokkal elegánsabb, ízletesebb, könnyedebb étel így elkészítve, mint az "utánzatai". Igazán jó érzés volt rábukkani erre, márcsak a kételyek eloszlatása végett is. Amúgy meg semmi nagy fakszni, trükkök, egy egyszer?en elkészíthet? vacsorafogás. A "nehéz" min?sítést nem értem, mi miatt érdemelte ki.

P.

Köszönöm Nikka! Elvileg én közepesnek jelöltem, amikor beküldtem,de a szerkeszt?k aztán nehéznek fokozták be. Valószín?leg azért, mert elég nagy odafigyelést igényel a sütése, a hozzászólásoknál is van, aki bizony lekozmálta... :-p Nem mondom, volt, hogy nekem is sikerült. Kis trükkös. Egyszer?enk t?nik, de egy pillanat alatt el lehet rontani, ha valakinek nincs benne már rutinja. Tapasztalat. :-))) Örülök, hogy tetszik.

Törölt felhasználó

Elkészítettem a recepted, az alábbi módosításokkal: - sima liszt helyett réteslisztet használtam - az elnegyedelés után kivettem ?ket a serpeny?b?l, beleszórtam a serpeny?be a cukrot. - miután megkaramellizálódott, akkor raktam bele a negyedeket, jól belenyomkodtam, levettem a lángról. Ezzel az eljárással ki van zárva az odaégetés lehet?sége (hacsak nem vagyunk nagyon bambák...) Szerintem így is ugyan olyan finom. Nekem legalább is nagyon finom lett!

P.

Wata, örülök a visszajelzésnek, az ötletet pedig nagyon köszönöm. Jól jön még, ha majd egyszer elbambulok. :-p Reméljük, segít másoknak is. Köszi!

Törölt felhasználó

KÖSZÖNJÜK!!!! Nagyon finom volt :) els?re sikerült :) Éljen a tefal :) Köszönjük

P.

Ahogy mondod! :-))) Örülök, hogy jól sikerült!

Hozzávalók

A császármorzsához

Az almapüréhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?