Spórolás felsőfokon – Így filézd ki a csontos csirkemellet

Az élelmiszerárstop ellenére még most is nagyjából 1500 forintot fizetünk egy kilogramm csirkemellért, ki tudja azonban, mennyibe fog kerülni a hús, ha visszavonják a kötelező hatósági árat. Csontos csirkemellet sokkal olcsóbban lehet venni a hentesnél, napi tippünk ma arról szól, hogyan csontozhatod ki profi módjára.

Az élelmiszerárak emelkedésének gyorsaságát nehéz nyomon követni, egy azonban biztos: ha nem lesz hatósági áras a csirkemellfilé, jóval drágábban juthatunk majd hozzá az egyik legkeresettebb alapanyaghoz.

Filézni pedig egy kis gyakorlattal nem is olyan nagy ördöngösség, a henteseknél kapható csontos csirkemell pedig töredékáron beszerezhető, ráadásul a kifilézett csontok is hasznunkra válhatnak: összegyűjthetjük, lefagyaszthatjuk, ha pedig összegyűlt egy kicsit nagyobb mennyiség, mennyei húslevest vagy alaplevet főzhetünk belőlük.

Az első lépés a bőr eltávolítása lesz

Na de hogyan kell csirkemellet filézni?

Először egy éles kés segítségével húzzuk le a mell bőrét, és mossuk meg a húst. A csirkemell közepén jól láthatóan húzódik végig a csont, mely a mell szélesebb végén két irányban, úgy nevezett Y-formában végződik.

Vegyük úgy, hogy a csirkemell szívalakot formál: a vágást középen, a „szív” csücskétől érdemes elkezdeni a csont mentén. Fontos, hogy jó minőségű vágóeszközzel kezdjük el a csont mentén kisebb, de határozott mozdulatokkal vágni a húst, egészen addig, míg el nem érünk az elágazáshoz.

Amikor a csont kettéágazó részét elérjük, a kést kicsit a csontos rész felé döntve húzzuk végig. A hús aljához közeledve egy hártyarésszel fogunk találkozni, ha ezt a részt elértük, szinte már kézzel is le tudjuk húzni a mell egyik felét a csontról.

Több száz forintot is spórolhatsz, a végeredmény pedig kis gyakorlással tökéletes lesz

A másik oldalon ugyanúgy a csont mellett vágjuk be hosszában a húst, az elágazáshoz érve a csont felé vigyük a kést, hogy minél kevesebb hús maradjon rajta, az előző oldali módszerhez hasonlóan pedig, ha a hártyához is elérkeztünk, válasszuk ketté a húst a csonttól.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippek a főzéshez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek