Az egyetlen helyzet, amikor tényleg át kell öblítened a tésztád

Meg kell mosni a tésztát főzés után, vagy nem kell megmosni a tésztát főzés után, ez itt a kérdés. A válasz igen és nem, el is mondjuk, miért!

A tészta az egyik legkönnyebben elkészíthető étel, mégis számos mítosz övezi. Az egyik ilyen, hogy a tésztát főzés után át kell mosni folyó víz alatt. Sokaknál ez egy teljesen bevett gyakorlat, mások felhördülnek, ha meghallják ezt a barbár szokást. Az igazság az, hogy a valóban hiba átmosni a tésztát vízzel alapesetben, csakis egyetlen egy olyan helyzet létezik, amikor ez mégsem számít szentségtörésnek.

Az egyetlen helyzet, amikor tényleg át kell öblítened a tésztád

A tészta frissen a legjobb, ez nem kérdés, azonban, ha a forró fürdő után jól átmosod, akkor való igaz, hogy nem lesz ragacsos, de épp a legfontosabb tulajdonságaitól fosztod meg: egyrészt hideg lesz, másrészt a szószod, mártásod sem fog rátapadni a tésztára, mert a ragacsos, keményítős réteget eltávolítottad róla. És akkor meg minek dolgoztál vele annyit?

Tehát az átmosás épp az egyik legfontosabb elemét távolítja el a végső ételnek. Pontosan ez a keményítő ad tartást és struktúrát a tésztának, illetve a szósznak, és pontosan ezért kell sima víz helyett a főzővizet használni a szósz elkészítéséhez.

Tehát akkor mikor kell mégis átmosni a tésztát szervírozás előtt?

Akkor, ha hidegen fogod tálalni keményítőt igénylő szósz nélkül, így például egy hideg tésztasaláta formájában. Ilyen esetekben azért lehet kivételt tenni a főszabály alól, mert ez csökkenti a tészta hőmérsékletét, és itt épp az alacsonyabb hőmérséklet a kívánt és elvárt. Emellett a vizes öblítés megállítja a főzési folyamatot, tehát biztosan nem lesz túlfőtt és szétfolyó a tésztád. Ezen felül a tésztasalátánál épp az ellenkezőjére van szükség, mint egyébként, tehát nem jó, ha a salátában a tészta összetapad és csomós lesz, ezt pedig az átmosás előzi meg.

Ez az egyetlen eset, amikor elnézzük, ha átmosod a tésztát, egyébként pedig jobb, ha elfelejted ezt a praktikát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


A konyhai alapokban is segítséget nyújtunk:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek