Nagyon sokan isszuk így a teát, pedig súlyos betegséget okozhat

Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.

Ugye te nem forrón kortyolod a teát? Jól teszed, ugyanis súlyos következménye lehet annak, ha 60-65 foknál forróbb itallal forrázod le a torkod.

Tea
Nagyon sokan isszuk így a teát, pedig súlyos betegséget okozhat

Nem a citrom jelenti a valódi veszélyt

A citromsav képes alumíniumot oldani laboratóriumi körülmények között, pláne, ha fémedénnyel találkozik a forró ital, mert így alumínium-citrát képződhet. A való életben azonban üveg, porcelán vagy kerámia bögrékből isszuk elsősorban a teát, nemigen kerül az asztalra fémbögre. A citromról meg egyébként is mind tudjuk, hogy értékes C-vitamin tartalmával az egészségünket szolgálja.

Receptajánló:

A valódi kockázatot a forró tea kortyolása jelenti, ugyanis ez károsíthatja a nyelőcső érzékeny nyálkahártyáját, ami ha rendszeresen megtörténik, akkor komoly kockázattal járhat.

Több nagy, nemzetközi tanulmány is arra jutott, hogy a 60–65 °C-nál forróbb italok rendszeres fogyasztása növeli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét. Ezért a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a „nagyon forró italokat” valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta

– írja a 24.hu az Onetre hivatkozva.

Ha várunk néhány percet, legalább addig, amíg nem gőzölög a tea, akkor már sokat tettünk egészségünk érdekében. Így még az ízek is jobban érvényesülnek.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...