4 tipp a legszaftosabb, legsajtosabb sütőben sült tésztához

Nincs is szebb látvány a felül aranybarnára pirult, belül sűrű paradicsomszósszal fortyogó, nyúlós sajttal megkoronázott sült tésztánál. Ahhoz, hogy minden alkalommal ebben a látványban gyönyörködhessünk, kövessük a lenti lépéseket.

A sütőben sült tészta egy igazi jollyjoker: gyors, mégis komplex fogás, olcsó, de laktató étel. És a legtöbbször konkrét recept sem kell hozzá, hiszen elkészíthetjük bármiből, ami éppen otthon akad. Csupán néhánya alap (tészta, szósz, sajt, kiegészítők), egy nagy sütőtál és minimális türelem kell ahhoz, hogy ott gőzölögjön az asztalunk kellős közepén egy nagy adag, sütőben sült tészta. Nézzük az elkészítés fortélyait!

4 tipp a legszaftosabb, legsajtosabb sütőben sült tésztához

Ne főzzük meg teljesen a tésztát

Talán az egyik legnagyobb „bűn”, amit elkövethetünk a tésztával, ha túlfőzzük. Ezt szinte minden tésztafőzős cikkben hallhatjuk, olvashatjuk, ami nem véletlen: tényleg nagyon kellemetlen, amikor túlfőtt tésztába harap az ember, a tökéletesen al dente állagú helyett.

És ha a sima szószos tésztát könnyű túlfőzni, akkor a sütőben sült tésztát kétszer annyira.

Hiszen először meg kell főznünk a tésztát, majd a szósszal és minden mással együtt be kell tennünk a forró sütőbe, ahol még tovább fog puhulni.

TIPP: főzzük minimálisan keményebbre a tésztát, így tökéletes állagú lesz a sütés után.

Legyünk biztosak a fűszerezésben

Vannak ételek, amelyek utólag még könnyedén megmenthetőek, azonban sajnos a sült tészta nem egyike ezeknek. Főleg a fűszerezés terén tudunk nagyon elcsúszni: ha nem elég ízes a szószunk vagy a besamelünk, netán a tészta főzővizét elfelejtettük alaposan megsózni, utólag már nem fogjuk tudni kikalapálni ezeket a problémákat.

Éppen ezért kóstoljunk, kóstoljunk, és kóstoljunk: az előkészítő folyamatok alatt bizonyosodjunk meg arról, hogy minden elég fűszeres-e. Persze arra is figyeljünk, nehogy elsózzuk valamelyik (vagy az összes) elemet. Mivel össze fogjuk őket keverni, a sós íz könnyedén túllőhet a célon.

TIPP: sütés előtt kóstoljunk meg mindent egyszerre, összekeverve, hogy érezzük az összhatást. Számoljunk a sajt sósságával is.

Ne hagyjuk el a rétegezést

A sült tészta éppen azért olyan gyors étel, mert megvan a lehetőség arra, hogy mindent csak beleöntsünk egy tálba, és betoljuk a sütőbe. És míg ilyen formájában is nagyon finom lesz, fényévekkel jobb hatást érhetünk el, ha a lasagnéhoz hasonló módon rétegezzük.

Egy átlagos sült tészta esetében rendelkezésünkre áll egy szósszal elkevert tészta, darált hús vagy sült zöldségek, besamel és reszelt sajt. Ezeket bátran rétegezzük felváltva, hogy legyen némi szerkezete az ételünknek.

Legfelülre természetesen egy utolsó adag besamel, majd reszelt sajt kerüljön, hogy csodás, aranybarna felszíne legyen a tésztának.

TIPP: minél több rétegünk lesz, annál izgalmasabb lesz a sült tésztaételünk.

Figyeljünk a nedvességre

Egy ilyen ételnek az egyik legnagyobb ellensége a víz, ugyanis senki nem szeretne folyós, szottyos rakott tésztát enni. Az állag, amire szükségünk van: sűrű tésztaszósz, ami nem szívódott fel teljesen, szaftos hús és zöldségek, amelyek azonban nem áztatják el az egész ételt.

Ehhez megint a különböző elemeket kell tökéletesen elkészítenünk: a megfőzött tésztaszósz ne legyen híg, a sült zöldségekről csöpögtessük le a felesleges nedvességet, és a húsról is öntsük le a túl sok szaftot (persze egy kevés maradhat, nehogy kiszáradjon).

TIPP: lehetőleg kerüljük a nagyon vizes zöldségeket (gomba, paprika, spenót), vagy ha mégis ilyet használunk, pároljuk meg, és csöpögtessük le alaposan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tanácsok mindenkinek, minden alkalomra:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...