Az olasz tészta, ami elronthatatlan, mert direkt rosszul kell csinálni

Az olaszok házi tésztái elsőre borzasztóan bonyolultnak tűnnek. És másodszorra is. Harmadszorra még mindig. Egy szóval nem kezdő szakácsoknak való feladat. Egy fantasztikus kivétellel. Következzen a tészta, amit muszáj elrontani.

Ugyan személy szerint én egy ellenpélda vagyok (mivel imádom a házi tésztát, és bármikor képes vagyok nekiállni készíteni egy adaggal), az emberek nagy része gondolom nem osztozik ebben a szenvedélyemben. Hiszen a tésztakészítés videón nagyon jól néz ki, otthon, a saját konyhánkban viszont már kevésbé hívogató tevékenység. Ez teljesen érthető: kell némi gyakorlat ahhoz, hogy jól sikerüljön a házi tészta, ezt a gyakorlatot pedig nem akarja mindenki mindenáron megszerezni. Most nekik van egy nagyon jó hírem: az olaszok ugyanis rejtegetnek egy olyan tésztát, amit direkt el kell rontani. De tényleg.

Az olasz tészta, ami elronthatatlan, mert direkt rosszul kell csinálni

A rosszul csinált gombócok

Szóval a tészta: egy malfatti névre hallgató, túrógombócra emlékeztető ételről van szó, amit lehetetlen elrontani. A neve is erre utal, mivel konkrétan azt jelenti, hogy „rosszul csinált”. Ezt a nevet azért kapta, mert nem körülményes vagy technikaigényes az elkészítése és a formázása.

Sőt, a malfatti megannyi formát ölthet: lehet kisebb, nagyobb, kerek vagy hosszúkás. Ez az „ahogy esik, úgy puffan” ételek netovábbja.

Nem kell hajtogatni, hajszálvékonyra nyújtani, különböző eszközökkel formázni vagy körülményesen megtölteni.

Túrógombóc is meg nem is

A massza az olasz túróból, ricottából készül, amihez lisztet, tojást, reszelt parmezánt adnak. Gyakran kiegészül a gombóc valamilyen zöld levéllel is: ez lehet spenót, mángold, vagy bármilyen más zsenge leveles zöldség.

Ragacsos tésztát kapunk a hozzávalókból, amit sós vízben kell kifőzni. A szósz viszonylag egyszerű: mindössze olvasztott vaj, parmezán és zsálya kell hozzá, no meg egy kevés a malfatti főzővizéből.

Amennyiben teszünk bele zöld leveleket, arra figyeljünk, hogy előtte pároljuk vagy blansírozzuk meg a zöldséget, majd alaposan nyomkodjuk ki belőle a nedvesség nagy részét. Ellenkező esetben túl lágy lesz a tészta, és szét fognak esni a vízben a gombócaink.

A malfatti mindenképpen egy jó pont, amivel elkezdhetjük az olasz tésztákkal való ismerkedést. Minden olyat képvisel, ami jó a tradicionális olasz konyhában: gyors, egyszerű és olcsó. Adjunk neki egy esélyt, meg fogja hálálni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas recept:

Címlapról ajánljuk

További cikkek